2024.04.19. - Emma

Az étrendtõl is függ az endometriózis kockázata

Az étrendtõl is függ az endometriózis kockázata
A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nõknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlõdik ki az elváltozás.

Amerikai kutatók a Human Reproduction címû szakfolyóirat kedden megjelent számában tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az endometriózis máig rejtélyes nõgyógyászati betegség, amelyben a méhnyálkahártyából származó szövetdarabkák kifelé növekednek a méhbõl, sokszor összenõve más szervekkel. Az állapot fájdalmakkal járhat és meddõséghez vezethet.

A bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultásának kutatói egy 70 ezer amerikai ápolónõ részvételével végzett, 12 éven át tartó követéses vizsgálat adatait elemezték abból a szempontból, hogy kiknél jelentkezett endometriózis, illetve az elváltozás kifejlõdésének milyen összefüggése lehet a táplálkozással.

Megállapították, hogy a legtöbb esszenciális omega-3 zsírsavat fogyasztó nõk körében 22 százalékkal kisebb eséllyel fordult elõ endometriózis azokhoz képest, akiknek étrendjében a legkevesebb volt ebbõl a telítetlen zsírsavból, melyet a szervezetünk maga nem képes elõállítani. A legtöbb transzzsírsavat fogyasztó nõk között pedig 48 százalékkal bizonyult nagyobbnak az endometriózis kialakulásának kockázata, mint a skála másik szélén lévõ nõk körében.

A transzzsírsavakat úgy állítják elõ, hogy a folyékony zsírsavakat hidrogénezéssel telítik, így keményítik vajhoz, állati zsírhoz hasonló állagúvá. Ilyen például a margarin, de a felmérésben ezen kívül gyakran a sós kekszekbõl (crackers) vagy az éttermi, zsírban kisült ételekbõl származott az elfogyasztott transzzsírsav.

Stacey Missmer kutatásvezetõ szerint az endometriózis kockázatának emelkedését vélhetõen a transzzsírsavak által kiváltott krónikus gyulladás okozza.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!