2024.04.20. - Tivadar

Földi harapnivaló a jobb egészségért

Földi harapnivaló a jobb egészségért
Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha pedig terhes nõk esznek belõle, akkor az jótékony hatással van a születendõ gyermek bõrére is.

Az ampónak nincs igazi receptje. A készítõk egy fadarabbal döngölik kemény, szilárd masszává a rizsföldekrõl összegyûjtött földet, majd apró tekercseket formálnak belõle, s megkapargatják bambusztõrrel. Végül másfél órán keresztül egy nagy agyagtálban sütik és füstölik a rágcsálnivalókat, amelyek azután már fogyaszthatóak is.

Minél jobb minõségû földbõl készült, annál ízletesebb lesz a csemege - mondta Tuban egyetlen ampo készítõje, az 53 éves Rasima. Az asszony minden nap készít ampót, amelyet aztán a helyi piacon ad el. Napi két dolláros (390 forint) bevételével pedig a mezõgazdaságból élõ családja jövedelmét egészíti ki.

Rasima szerint a földi csemege készítése családja hagyományává vált a faluban, ám azt maga sem tudja, hogy mindez mikor kezdõdött. "Csak annyit tudok, hogy már a dédnagymamám is készített ilyet, akit a nagymamám követett a sorban, az édesanyám után pedig már én viszem tovább a hagyományt" - mondta az asszony, aki szerint azért van ilyen kitûnõ érzéke a jó minõségû talajföld felkutatásához, mert amúgy is a mezõgazdaságban dolgozik.

"Mások rizsföldjein szoktam dolgozni, ahol pálma- és tikfa leveleket gyûjtök, tehát a munkám szoros kapcsolatban van a természettel" - magyarázta. A földi falat rajongói szerint az apró rudacskáknak hideg és krémszerû állaguk van. "Szerintem jó az íze ezért gyakran eszem ilyet. Nincs benne semmi különös, csak kellemes hideg érzést kelt a gyomromban" - mondta Siti Qomariyah, aki gyermekkora óta kedveli a hûsítõ csemegét.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!