rss
 • A fûszerek titkai

 • A fûszer- és gyógynövények ismerete és használata szinte egyidõs az emberiséggel. Sok mediterrán növény magja és szaporításra alkalmas sarja a misszionárius szervezetek és a rómaiak révén jutottak el az Alpokon túlra és honosították meg az ottani kolostorok kertjeiben.

  Késõbb a keresztes hadjáratokból hazatérõ katonák sok közel-keleti növényt hoztak magukkal a Szentföldrõl, melyek tovább gazdagították a kolostorkertekben termesztett délszaki fajok számát.

  loading...

  Nagy Károly mellett elsõsorban a szerzetesrendi elöljárók, köztük a középkor híres füvesasszonya, Bingeni Hildegard fõ-apátnõ gyógyítottak velük. Sokféle gyógyhatású és fûszernövényt gyûjtöttek össze és termesztettek a kolostorok kertjeiben. Az elmúlt századokban ezeket a növényeket a falusi udvarokban is ültették.

  Fûszerkertünk kialakítását bízzuk a fantáziánkra, akár a kertben alakítjuk ki, avagy balkonon, vagy ablakpárkányon cserépben nevelt fûszerekrõl van szó. Az edényben nevelésnek meg van az az elõnye, hogy a fagyérzékeny fûszereket (rozmaring, bazsalikom) egyszerûbb a házba behozni és ott teleltetni. Az évelõ fûszernövények (pl. kakukkfû, izsóp), a dísznövények közé ültetve is szépen mutatnak. Különösen jól mutat a zöldfûszerekbõl kialakított fûszerspirál, ha a növényeket emeletesen, egymás fölé, spirális alakban ültetjük.

  Így kis alapterületen sokféle fûszernövényt termeszthetünk. Fontos, hogy az északi oldalra árnyéktûrõ növényeket ültessünk, (turbolyát, borsmentát, petrezselymet, lestyánt), míg a déli napsütötte oldalra a fénykedvelõ fajokat (majoránnát, kakukkfüvet, rozmaringot, zsályát).

  A fûszernövényeket magról vethetjük, illetve palántaként is beszerezhetjük. Néhányukat igen könnyen szaporíthatjuk dugványozással, tõosztással, vagy magot gyûjtünk róla. A melegkedvelõ fûszernövényeket (pl. rozmaring, bazsalikom), melegebb helyiségben kell elõnevelni, míg más fajokat, amelyen nem viselik el az átültetést, végleges helyükre kell ültetni.

  A cserépben nevelt fûszer és gyógynövényeket egész évben lehet ültetni. Legmegfelelõbb idõszak mégis a tavasz és az õsz. A hidegre érzékeny növényeket csak május közepétõl, a fagyok elmúltával lehet szabadföldbe ültetni. Az ágyásokat jól elõ kell készíteni, a kötött talajokat homokkal és komposzttal kell lazábbá varázsolni. A legtöbb zöldfûszer számára elegendõ évente egyszer (tavasszal) a szerves trágyázás.

  Vigyázzunk arra, hogy ne vigyük túlzásba, mert a növények burjánzásnak indulnak és kevesebb értékes aroma, illetve illatanyagokat fejlesztenek. A napfénykedvelõ növény jól tûri a szárazságot, de a rendszeres öntözést mindenképpen meghálálják. Ez fõleg a cserépben neveltekre érvényes. Nyáron havonta trágyázzuk a cserepes növényeinket folyékony tápoldattal. A felnyurgult növényeket õsz végén szép formájúra vághatjuk. A visszametszést azonban tavasszal végezzük.

  A megfelelõ termõhely és az optimális környezeti feltételek biztosításával elõzhetjük meg legjobban a kártevõk pusztítását és a betegségek kialakulását. Gyakran a sok fûszernövény erõs illata is elegendõ ahhoz, hogy elriassza a káros rovarokat. Ha mégis megjelennek, akkor környezetkímélõ módszert alkalmazzunk. Vágjuk ki a megtámadott részt, állítsunk fel csapdákat, vagy növényi eredetû rovarirtóval permetezzük be. Ha így sem tudjuk kiirtani, akkor hasznos rovarokat kímélõ szereket alkalmazzunk.

  Levéltetvek ellen a rovarölõ szerek mellett erjesztett csalánkivonatot használjunk. Áztassunk 1 kg friss, vagy 200 gr szárított csalánlevelet 10 liter vízben, és hagyjuk érlelõdni 10-12 napig. Naponta kavarjuk jól meg. A megerjedt csalánlevelet locsoláshoz 1:10 arányban hígítsuk vízzel, permetezéshez 1:20 arányban. Hideg vizes kivonatot is készíthetünk a csalánból. Ugyanúgy kell elkészíteni, de csak 1-2 napig hagyjuk állni és hígítás nélkül alkalmazzuk.

  Zsurlófõzetet lisztharmat, levélfoltosság, rozsda ellen használjuk. Áztassunk 300 gr friss, vagy 30 gr szárított mezei zsurlót egy napig 10 liter vízben, majd fõzzük fel. Kihûlés után szûrjük le, és 1:5 arányban vízzel hígítva használjuk. Lehetõleg délelõtt permetezzük, illetve locsoljuk vele a fertõzött növényeket. Gilisztaûzõ varádiccsal együtt is készíthetjük.

  A varádics fõzetet levéltetvek és takácsatkák ellen alkalmazzuk. Forrázunk le 10 liter vízzel 300 gr friss, vagy 30 gr szárított gilisztaûzõ varádicsot, hagyjuk állni 20 percig, majd szûrjük le. Kihûlés után 1:3 arányban hígítsuk fel vízzel.

  A fûszer és gyógynövények nem csak a dongók, méhek, lepkék nektárforrásai, hanem számos más hasznos rovart magukhoz csalogatnak, melyek igen hatékonyan pusztítják a kártevõket.

  A fûszernövények nemcsak az élõhelyükkel szemben támasztanak különbözõ igényeket, hanem a melléjük ültetett növényekkel szemben is. Illatanyagaik és gyökerük által kiválasztott kémiai anyagok révén negatívan, vagy pozitívan hatnak egymásra, ezek segítségével riasztják el a kártevõket. Néhány példa arra, hogy milyen növényeket ültessünk egymás mellé.

  A borsikafû, más néven csombor, távol tartja a babféléktõl a fekete levéltetveket, a levendula védelmet biztosít a rózsalevéltetûvel szemben.

  A kömény, a sarkantyúka és a torma zamatosabbá teszi a burgonya ízét.

  A kapor, az édeskömény, a kömény és a koriander sárgarépa, hagyma, uborka mellett különösen szépen fejlõdik.

  A hagymafélék nem szeretnek babfélék mellet lenni, a petrezselyem pedig saláta nem fejlõdik szépen.

  A borsos menta, a kakukkfû és az orvosi zsálya elriasztja a káposztalepkét.

  Miért olyan értékesek a fûszernövények?

  A fûszernövények aromájáért, a gyógynövények gyógyhatásáért több hatóanyag együttesen felelõs. Ezek a növény más-más részeiben (virág, gyökér, hagyma, termés, mag, levél) fordulhatnak elõ.

  A gyógynövények vízoldékony cseranyagokat tartalmaznak, amelyek fertõtlenítõ és jótékony hatást gyakorolnak a nyálkahártyákra, valamint gyomorerõsítõ keserûanyagokat, gyulladás-gátló, ezenkívül még számos vitamint, illóolajat és ásványi anyagot is tartalmaz. A növényekbõl speciális eljárással állítják elõ a drogot. Annak ellenére, hogy a gyógynövények gyenge hatású szerek, az adagolással legyünk óvatosak.

  A hatóanyag és az aroma megõrzése érdekében, ha szárítani akarjuk, akkor virágokat, leveleket, lágy szárú növényi részeket kora délelõtt gyûjtsük. Napsütéses idõszak után a leggazdagabb a növények hatóanyag-tartalma. A leveleket virágzás elõtt szedjük, mert akkor még gyengék. Gyûjtésnél ügyeljünk arra, hogy ne nagyon csupaszítsuk meg a növényt és ne sérüljön meg. Az érett terméseket is kora reggeli idõben szedjük le és még azelõtt, mielõtt a magvakat hullajtani kezdené. A gyökereket kora tavasszal, vagy õsszel ássuk ki.

  Frissen felhasználva a leghatásosabbak a gyógy- és a fûszernövények, az aromájuk is akkor a legjobb. Jól lehet a növényeket tartósítani, anélkül, hogy sokat veszítenének aromájukból.

  A szárításra érett növényeket vágjuk le, kössük össze csomókba, és fejjel lefelé lógatva árnyékos, szellõs, száraz helyen akasszuk fel, vagy rácsokra lazán kiterítve szárítsuk.

  A gyökereket alaposan tisztítsuk le, mossuk meg, töröljük szárazra, mielõtt felakasztanánk száradni. A nagy gyökereket fel is darabolhatjuk, így könnyebben szárad. Nedves idõben, amikor a növények könnyen megpenészednek, házilag sütõben is száríthatjuk. Arra figyeljünk oda, hogy 30-40 fok fölött az illóolajok elpárolognak. Szárítás után még egyszer szitáljuk át, hogy megtisztítsuk a felesleges törmeléktõl. Akkor eléggé szárazak, ha könnyen szétmorzsolódnak. Légmentesen lezárható üvegben tároljuk.

  Néhány zöldfûszer pl. (bazsalikom, metélõhagyma, petrezselyem, kakukkfû) lefagyasztva is megõrzi aromáját.

  A fûszereket tartósíthatjuk olajban, vagy ecetben, pl.(bazsalikom, menta, tárkony, kapor) tegyük üvegbe, töltsünk rá borecetet és hagyjuk érlelõdni pár hétig.

  Fûszerolaj készítésénél egy maréknyi zöldfûszert tegyünk, 1 liter olajhoz 4-5 hétig érleljük. Erre a célra zsályát, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, fehér ürömöt használhatunk. A növényeket teljesen fedje be az olaj, különben megpenészedhet a teteje. Az üvegeket légmentesen zárjuk le és napos helyre tegyük ki és naponta rázogassuk meg. A legvégén le kell szûrni, sötét helyen sokáig eltartható.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Sült rovar és dzsungellikõr a thai asztalokon

  A thai ételek csípõsek, minél északabbra haladunk, annál erõsebb fogásokkal fogunk találkozni. A rizs mellett mindenféle étel kerül az asztalra, amibõl lehet válogatni. Kanalat a jobb kézben, villát a balban tartsuk, de ha nem kapunk evõeszközt, a jobbunkkal nyugodtan tunkolhatunk is. Akinek pedig van gusztusa, akár a sült rovarlárvát is megkóstolhatja. A thai konyha a világ minden pontján ismert, minden nagyvárosban lehet találni egy rakás thai éttermet, más kérdés, hogy itt valóban autentikus ételeket kapunk-e.

 • A mediterrán étrend segíthet a szívproblémák elkerülésében

  A mediterrán diétaként ismert étrend segítheti a szívproblémák kialakulása elleni védekezést, és azoknál is hasznos lehet, akik már szívgondokkal küzdenek. A gyümölcsben, zöldségben, olajos magvakban és növényi olajban, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, hüvelyesekben, valamint teljes kiõrlésû gabonában és halban gazdag étrend nemcsak a szív megbetegedése, hanem egyes rákfajták ellen is véd.

  Arról azonban mindeddig kevés információ állt rendelkezésre, hogy a mediterrán diéta a már szívbeteg emberek számára is elõnyös lehet-e.

 • Az alváshiány éhessé tesz

  A komoly alváshiánytól érzékenyebbek az emberek az ételek látványával szemben, éhesebbé teszi õket, mint amilyenek valójában – idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American címû ismeretterjesztõ portál.

  Vizsgálataikban tizenkét normál testsúlyú felnõtt férfi agyát szkennelték orvosi képalkotó berendezéssel, miközben az önkéntesek ételfotókat néztek. A tesztet normál éjszakai alvás és egy ébren töltött éjszaka után is elvégezték.

 • Növelik az optimizmust a zöldségek

  Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkezõ emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövõt illetõen - állítja egy most publikált kutatás. A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhetõ fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai mûködésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A kutatás elsõ alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.

 • A legfinomabb őszi levesek

  A legfinomabb őszi levesekSütőtökkrémleves tökmaggal és baconnel: A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk 2 percig.

 • Piknik: Az ételallergiásokat is várja a természet

  Egy kis elõvigyázatosság, sürgõsségi gyógyszer és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket. Eljött a nyári fõzõcskék, sütögetések ideje.

  Sokak számára viszont egy ártalmatlannak tûnõ piknik is különbözõ ételallergiás tüneteket idézhet elõ, a csalánkiütéstõl, a gyomorpanaszokon át, egészen az életveszélyes befulladásig. "Az ételallergia egy komoly dolog, de ha felkészültek vagyunk, nyugodtan vehetünk részt a kerti mulatságokon.

 • A rosttal teli táplálkozás csökkenti a koleszterinszintet

  A rosttal teli táplálkozás csökkenti a koleszterinszintetAz élelmi rost tulajdonképpen nem más, mint a növények ehető része, mely szervezetünkben nem tud megemésztődni, és a vékonybélben felszívódni, ezért érintetlenül halad tovább a vastagbélbe. Mindeközben, mint egy kefe söpör végig a beleken, és megtisztítja azokat az ott lerakódott salakanyagoktól. De a rostok nemcsak emésztésünket javítják, csökkentik a vér koleszterinszintjét, és lassítják a szénhidrátok emésztését is, így szabályozva a vércukorszint hirtelen megemelkedését. A teljes kiőrlésű gabona nagyszerű rostforrás.

 • Kurkuma a csodafûszer

  Egy érdekes fûszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csoda növény: a kurkuma (sáfránygyökér).

  Nálunk eddig elsõsorban fûszernövényként alkalmazták, fõleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erõteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.

 • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

  Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

 • Étolaj: Az egyik legnépszerûbb konyhai zsíradék

  Napjaink legnépszerûbb konyhai zsiradéka az étolaj. Mára már szinte teljes egészében kiszorította a magyar konyhákból is a sertészsírt.

  Egy laboratóriumi teszt során két nagyon veszélyes anyagot kerestek az élelmiszerben, ám a teszt eredménye szerint a nálunk forgalmazott napraforgóolajak nem tartalmaznak egészségre káros mértékben vegyszermaradványokat. A fogyasztói teszt olyan veszélyes anyagok jelenlétét vizsgálta, melyek a talaj és a levegõ szennyezése során kerülhetnek a napraforgókba, majd a belõlük finomított olajba.

 • A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre

  A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésreA körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

 • A török konyha jellegzetességei

  A török konyhát, a francia és a kínai mellett, a három nagy vonulat egyikének tartják. Friss, helyben elõállított alapanyagokból készül, és gyakran érdekesen fûszerezett és meglepõen finom.

  Egy hagyományos menü mezével kezdõdik, ami különféle elõételek széles választéka. Egyszerûen túl könnyû már ezekkel jólakni: hummous (csicseri borsókrém), füstölt padlizsánpüré, töltött szõlõlevelek olívaolajban, fasírt, bab, fokhagymás joghurt (török találmány), és miniatûr, töltött kenyértészták.

 • Az ételkiegészítõ nem pótolhatja a friss zöldséget

  Ha szeretné a brokkoli jótékony hatásait hasznosítani, akkor el kell kezdenie enni (és elfelejteni a ételkiegészítõ fajtáját) és továbbá az is fontos, hogy jól fõzzük meg. Kimutatták, hogy a kiegészítõk, amelyek egyes zöldségeket vagy gyümölcsöket akarnak helyettesíteni nagyon kevés hasonlóságot mutatnak az igazi gyümölccsel összehasonlítva.

  A kutatók úgy találták, hogy a myrosinase nevû enzim hiányzik a brokkoli kiegészítõkbõl, amely nem közvetlen módon, de csökkentheti a prosztata-, mell-, tüdõ- és vastagbél rák kockázatát.

 • Édes, mint a méz

  A mézet a méh a virágok nektárjából gyûjti össze a saját szervezetében átalakítva. A virágok nektárja gyorsan romló híg cukoroldat, melyet a méhek felszívnak, s a szájukban lévõ garatmirigy váladékát keverik hozzá, és mézgyomrukban gyûjtik.

  A méz könnyen emészthetõ, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkezõ készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz, amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket. Sokkal több, mint édesség vagy édesítõszer.

 • 10 tipp, hogy egészségesen táplálkozzunk

  Az egészséges táplálkozás aranyszabályait nem is olyan könnyû összefoglalni. A Nestlé mégis megpróbálta. Íme, néhány olyan tanács a Nestlé szakértõitõl, melyeket nem árt megfogadni.

  1. Táplálkozzon változatosan!

  Az egészséghez több mint 40-féle tápanyagra van szükség, melyeket önmagában egyféle étel sem tud biztosítani. Napjaink élelmiszerkínálata megkönnyíti a változatos étkezést, akár friss élelmiszerekbõl otthon készített, akár félkész ételeket fogyaszt vagy étteremben étkezik.

 • A jó szõlõ nem csak finom eledel, de csökkentheti a vérnyomást is!

  Nincs is jobb egy édes fürtnyi szõlõnél! A szõlõ fogyasztása csökkentette a vérnyomását és javította a szívmûködését az egyébként sós étrenden tartott kísérleti patkányoknak - közölték amerikai kutatók.

  "Megállapításaink arra utalnak, hogy magában a szõlõben van valami, amely közvetlenül hat a szív- és érrendszeri kockázatra, nem csupán a gyümölcsfogyasztás már ismert elõnyös hatásáról van szó" - mondta Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem kutatója, a Journal of Gerontology címû szaklap szerdai számában ismertetett tanulmány vezetõje.

 • Egy csésze tea

  A tea Kína déli tartományaiban, a Kínai-tengertõl Tibetig húzódó sávban õshonos. A teacserje külsõ megjelenésében a rózsabokorhoz hasonlít, virága pedig a csipkerózsára emlékeztet. A termesztett növényeket megnyesik, azok csúcsát a két felsõ levéllel együtt leszedik, kiszárítják, feltekerik, erjesztik, szárítják.

  A kínaiak a teáról azt tartották: ápolja és meghosszabbítja az életet. Eleinte orvosság gyanánt itták. A kínai bölcsek szerint aki a teát issza, annak szellemi képességei tiszták és frissek lesznek. Európa csupán a 16. században fedezte fel.

 • Ananásszal az egészségért

  Ananász - gazdag vitaminforrás és fehérjebontó

  Ezzel kapcsolatban ismeretes egy tévhit. Mégpedig az, hogy a gyümölcs friss húsában megtalálható hatóanyag a bromelin enzim, zsírégetõ hatással rendelkezik, azonban annál értékesebb fehérjebontó képessége. Magas rosttartalma miatt az ananászt ─ tévesen ─ negatív kalóriaként is említik, feltételezve, hogy szervezetünk a szívós rostokkal vívott küzdelem során több energiát használ fel, mint az ízletes növénybõl származó kalóriamennyiség.

 • Elkezdõdött a grill idõszak

  Gyors, elegáns vagy éppen látványos. Az étel készítésének és fogyasztásának ezerféle módja van.

  A gyorséttermekben alig néhány perc alatt hozzájuthatunk a kiválasztott ennivalóhoz, míg egy elegánsabb helyen kényelmesen leülve hódolhatunk a gasztronómia örömeinek. Vagy választhatjuk a kerti grillezést is. De vajon a konyhai koszt, vagy a szabad tûzön grillezett étel az egészségesebb? Ezt a magyar találmányt, a multi grillking-et használtuk fel ahhoz, hogy választ kapjunk kérdésünkre. A szerkezet rozsdamentes acélból készült, összerakásához nem kell speciális szerszám.

 • Kínai ételek tálalása

  Kínában hagyományosan külön csészében kapja mindenki a rizst vagy tésztát (sokszor csak az étkezés végén), illetve egy másik csészét kis kanállal a leveshez.

  A többi fogást az asztal közepén helyezik el, ezekbõl mindenki vehet a pálcikájával és azt eheti a rizs mellé, vagy magában. Az éttermekben az ötfõs és annál nagyobb asztalok a legtöbbször kerek alakúak, közepén sokszor forgatható tálcával, hogy mindenki könnyen elérhesse és maga felé fordíthassa azt az ételt amelybõl venni szeretne.

loading...