2024.04.20. - Tivadar

A Nagyböjt - szabályok és receptek

A Nagyböjt - szabályok és receptek
Hosszú idõ a Nagyböjt negyven napja, mely alatt, lemondva a zsíros-húsos fogásokról, tulajdonképpen lehetõséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendezõdéshez. A téltõl és ünnepektõl megviselt, cukrokkal, erõs fûszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel tömött bendõnk ennyi idõ alatt kitisztul, és újult erõvel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idõ alatt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Hiszen itt vannak nekünk a gabonafélék, amelyek tulajdonképpen az egészséges táplálkozás alapját képezik. Ideális esetben. Ez persze nem azt jelenti, hogy megrohamozzuk az áruházak cukrozott sütikkel és péksüteményekkel tömött polcait! Az nem ér, azzal többet ártunk, mint használnánk, akkor már inkább együnk húst. De azoknak, akik komolyan veszik a megtisztulás és megújulás idõszakát, néhány ízletes és ötletes gabonaétel recepttel szeretnék kedveskedni. Alapok A hét fõ gabona: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica és a búza, de ne feledkezzünk meg az amarántról sem, ami manapság már kisebb üzletekben is beszerezhetõ.

A régi korok embere (az, aki még úgymond összhangban élt a természettel), a hét napjaihoz különbözõ minõségeket, és az ennek megfelelõ ételeket párosította.

Úgy tartották, hogy a hét napjai a bolygókkal, és a bolygóknak megfeletetett istenségekkel állnak szoros kapcsolatban. Minden gabona a Nap gyermeke, ám mivel a Naprendszer bolygói mind más és más hatással vannak a gabonafélékre, a különbözõ gabonák eltérõ tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ezért hát hétfõn, a Hold napján rizst ettek;

kedden, Mars napján árpát;

szerdán, Merkúr napján kölest;

csütörtökön, Jupiter napján rozst;

pénteken, Vénusz napján zabot;

szombaton, Szaturnusz napján kukoricát;

vasárnap, a Nap napján búzát;
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!