Nálunk eddig elsõsorban fûszernövényként alkalmazták, fõleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erõteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Erõs antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltõ hatású szabad gyököktõl, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.
Serkenti a zsíranyagcserét, így elõsegíti a fogyást.
Gyulladás gátló. Hatása annak is köszönhetõ, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képzõdését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentõ a következõ betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegû ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertõzések.
Májvédõ, a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata. Megakadályozza a vérlemezkék összekapcsolódását, elõsegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védõ hatású.
Erõs antioxidánsként mûködik, így a rákos megbetegedéseknél jótékony hatású
Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltõ (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttõl.
Elõnyös a hormonrendszer mûködési hibáival összefüggõ rákfajták kialakulásának megelõzésében.
A kurkumin szedése jelentõsen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma elõfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.
Csökkenti az idõskorban egyre több embert fenyegetõ szürke hályogképzõdés lehetõségét.
A kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelõzõ szernek minõsítették.
A kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetõségnek tartják a kurkumin szedésé, mivel a kurkumin képes helyreállítani a normális vesemûködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását.
A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt jótékony hatása mellett mérsékli a nátrium és a kálium kiválasztódását.
Képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét.
Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák elõrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.
Erõsíti az immunrendszer mûködését, a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bõrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.
Vizsgálatok szerint hatóanyagai erõsítik az epehólyagot, gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt, serkentik a zsíranyagcserét, nem szteroid jellegû gyulladáscsökkentõ aktivitásuk is van.
Szünteti a lábizzadást és lábszagot.
Érdemes odafigyelnünk és használnunk ezt a fûszer- és gyógynövényt az ételeinkben és a gyógyításunkban.