2024.03.29. - Auguszta

Kurkuma a csodafûszer

Kurkuma a csodafûszer
Egy érdekes fûszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csoda növény: a kurkuma (sáfránygyökér).

Nálunk eddig elsõsorban fûszernövényként alkalmazták, fõleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erõteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kurkuma jótékony hatásai:

Erõs antioxidánsként a kurkumin megvédi sejtjeinket a rákkeltõ hatású szabad gyököktõl, amelyek a DNS károsításával gyorsítják az öregedést.

Serkenti a zsíranyagcserét, így elõsegíti a fogyást.

Gyulladás gátló. Hatása annak is köszönhetõ, hogy ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képzõdését. Különösen hatékony gyulladáscsökkentõ a következõ betegségeknél: ízületi gyulladás (arthritis), csontízületi gyulladás (osteoarthritis), reumás jellegû ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), heveny fertõzések.

Májvédõ, a májsejtek regenerálásában, egészségének helyreállításában a kurkumin hatékonyabb, mint a zöld tea kivonata. Megakadályozza a vérlemezkék összekapcsolódását, elõsegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, az érrendszert védõ hatású.

Erõs antioxidánsként mûködik, így a rákos megbetegedéseknél jótékony hatású
Megvéd a környezetünkben megtalálható rákkeltõ (karcinogén) hatású anyagoktól, különösen a cigarettafüsttõl.

Elõnyös a hormonrendszer mûködési hibáival összefüggõ rákfajták kialakulásának megelõzésében.

A kurkumin szedése jelentõsen csökkentette a vastagbél adenokarcinóma elõfordulását, illetve 57%-kal mérsékelte a rákos daganat nagyságát.

Csökkenti az idõskorban egyre több embert fenyegetõ szürke hályogképzõdés lehetõségét.
A kurkumint az érelmeszesedés elleni hatékony megelõzõ szernek minõsítették.

A kutatók vesebetegségekben ígéretes lehetõségnek tartják a kurkumin szedésé, mivel a kurkumin képes helyreállítani a normális vesemûködést, megakadályozta a szabad gyökök károsító hatását.

A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt jótékony hatása mellett mérsékli a nátrium és a kálium kiválasztódását.

Képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét.

Megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban, így még a rák elõrehaladott szakaszában is képes megállítani a tumor növekedését.

Erõsíti az immunrendszer mûködését, a rákbetegeknél alkalmazott sugárterápia során gyakran károsodó bõrt hatékonyan védi, ha a betegek a táplálékukat rendszeresen kiegészítik kurkumával.

Vizsgálatok szerint hatóanyagai erõsítik az epehólyagot, gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt, serkentik a zsíranyagcserét, nem szteroid jellegû gyulladáscsökkentõ aktivitásuk is van.

Szünteti a lábizzadást és lábszagot.

Érdemes odafigyelnünk és használnunk ezt a fûszer- és gyógynövényt az ételeinkben és a gyógyításunkban.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!