rss
  • A növényekben gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát

  • A zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlõrák kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók. Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és csapata 34 ezer kínai nõ adatainak felhasználásával készítette el tanulmányát, amelynek eredménye szerint a növekvõ zöldség-gyümölcs-szója bevitellel csökken a mellrák kockázata. Butler úgy véli, megállapításaik az amerikai nõkre is érvényesek, noha õk a Szingapúrban élõ kínai nõk étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták a Singapore Chinese Health Study alapján.

    Az eredeti tanulmány adatait 1993 és 1995 között gyûjtötték össze 63 257 férfi és nõ részvételével. Butler szerint az adatok elemzése során két nagy típusba tartozó étrendet tudtak megkülönböztetni: az egyikben a hús, keményítõ és a telített zsír dominált, a másikban pedig a zöldségek, gyümölcsök és a szója.

    A kutatócsoport 34 028 olyan, 45 és 74 év közötti nõt azonosított az adatbázisból, akiknek korábban nem volt mellrákjuk. Tíz évvel az elsõ felmérés után, 2005-ben újra ellenõrizték a tanulmányban részt vevõk egészségi állapotát, ekkor derült fény az étrend és a mellrák kockázata közti összefüggésre.

    Butler figyelmeztetett arra, hogy a kínai és az amerikai konyhában másként készítik el például a húsokat. Elõbbinél felhevített olajon, állandó keverés közben, gyorsan sütik ki, míg az amerikai konyhában általában hosszú idõn át grillezik a húsokat. A kínai konyhatechnika alkalmazásakor kevesebb heterociklikus amin (HCA) keletkezik: errõl a vegyületcsoportról már kimutatták, hogy sok tagjuk rákkeltõ hatású. A heterociklikus aminok a hús izomkötegeiben keletkeznek magas hõfokon való elkészítéskor. A kutatók eddig 17 HCA-t azonosítottak, amelyek növelhetik a rákkockázatot.

    A kutató véleménye szerint a kulturális különbségektõl függetlenül érdemes megfontolni a vizsgálat eredményeit, hiszen a sok zöldséget, gyümölcsöt, esetleg szóját tartalmazó étrend elõnyös lehet az amerikai nõk számára is.

    A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Melyik zöldség mit gyógyít?

    A narancssárga színû élelmiszerek csökkentik a rákbetegségek kockázatát. A bíbor és sötétpiros ételek hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez.

    A betegségek elleni védelmet több fitotápanyag együttes hatása alakítja ki, és egy-egy fitotápanyag izolált állapotban sokkal kevésbé hasznos az ember számára, mintha elfogyasztaná a teljes élelmiszert, amelyben az megtalálható.

  • 7 tipp, hogy az egészséges pizza választáshoz

    A pizza sokak kedvence, de tény, hogy nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. Néhány tipp pizzarendeléshez, hogy a lehetõség szerinti legegészségesebbet válaszd.

    A vékony tészta kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a vastag pizza. Néhány helyen már teljes kiõrlésû lisztbõl készült tésztát is kínálnak, ha teheted, emellett dönts!

  • A csirke, a hal, a királyrák - és a legjobb magyar éttermek

    Budapest - A körúti Bock Bisztró végzett az elsõ helyen a Dining Guide kiadvány által meghirdetett magyarországi éttermi versenyben, amelynek elsõ tíz helyezettje csütörtök esti bemutatását összekötötték

    A csirke, a hal és a királyrák, a világ elsõ gasztronómiai thrillerének nevezett spanyol dokumentumfilm premierjével.

    Az idei Top 10-ben van francia, olasz és orosz ételeket kínáló vendéglõ is.

  • Gyümölcsöt, vagy a levét?

    A gyermekorvosok a csecsemõk hozzátáplálásakor elsõ választandó lehetõségként a gyümölcsleveket javasolják. Ennek célja nemcsak az új íz megismertetése, hanem a C-vitamin és a folyadék pótlása. Valójában a gyümölcslé egészsége, vitamin- és ásványianyag-forrás, íze jó, a babák szívesen fogadják. Bár a gyümölcslé-fogyasztásnak számtalan elõnye van, bizonyos mennyiségi és minõségi határokon túl hátrányos is lehet.

  • Céltudatos fiatalkor – A szülõk könnyen orientálhatják gyermeküket

    Mást sem hall manapság a gyermekes szülõ, hogy nagy a munkanélküliség és nehéz elhelyezkedni. Még ha õk maguk nem is érintettek a munkanélküliség témakörében, célszerû odafigyelni, hogy gyermekük olyan kompetenciákat sajátítson el élete során, melyekkel könnyen képes lesz elhelyezkedni. Aki ezt korábban átgondolja, gyermeke késõbbi boldogulását segítheti. Nem arról van szó, hogy már általános iskolás korában pályát kell választania a gyereknek, de nem árt, ha a szülõ tudja, gyermeke milyen készségekkel rendelkezik, melyeket fejleszteni lehet, és céltudatos iskolaválasztással a megfelelõ irányba terelni életpályáját.

  • Ünnepek után itt a fogyókúra-szezon

    Fogyókúra-szezon. Becslések szerint átlagosan 2 és fél kilót híznak az emberek az ünnepek alatt. 3-ból kettõ nõ rendszeresen fogyókúrázik, és a karácsony-szilveszteri lakomák után a hölgyek fele kifejezetten túlsúlyosnak tartja magát. Hízás ellen két orvosság van, a diéta és a mozgás. Az edzõtermekben január elején megnõ azoknak a száma, akik súlyukat nem szinten tartani szeretnék, hanem a feleslegtõl szabadulnának. Van, aki csak 2-3 kilót hízott, ez az átlag, szerintem, õk azt a 2-3 kilót, de vannak új lelkesedõk, akik nagyobb súlyfölösleggel rendelkeznek, szeretnének akár 10-20 kilót leadni.

  • Vége az evés utáni haspuffadásnak!

    Bele szeretne férni a nadrágjába?

    Táplálkozáskor figyeljen a szénhidrátokra! - tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nõknek címû könyv szerzõje.

    A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítõ, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetõek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelõzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • A sör nem is olyan ártalmatlan?

    Az alkalmanként legalább öt italnyi alkoholtól lerészegedõ amerikaiaknak csaknem háromnegyede nem tömény szesztõl vagy bortól ázik el, hanem sörtõl - ezt állapította meg az Egyesült Államok atlantai egyetemének kutatócsoportja. Az alkoholisták külön fajtájaként emlegetett szesztestvérek, akik nem folyamatosan öntik magukba a szeszt, hanem idõnként összegyûlnek az ivásra és akkor viszont legalább öt alkalommal kiürítik poharukat, korsójukat vagy bármilyen ivóedényt, amit megtöltöttek valamilyen piával, sajátos csoportot képeznek.

  • A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintet

    A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti a koleszterinszintetA sör 93%-ban vízből áll, így a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vizet a sörfogyasztók ízletes formában juttathatják szervezetükbe. A sör viszonylag alacsony alkoholtartalmú szomjoltó ital, a kiegyensúlyozott táplálkozás része lehet, mivel fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Található benne B-vitamin és folsav. Előnyös tulajdonsága, hogy az ásványi anyagok egészséges arányban találhatók meg benne; sok káliumot, kevés nátriumot tartalmaz, ez pedig fontos az egészséges vérnyomás fenntartásához.

  • Régi hajdúsági ételek

    A hajdúsági háztartás két fõ tényezõje a kenyérnek való és a zsírozó. A szegény ember a kenyérnekvalót iletnek nevezte. A zsírozó: a szalonna és a zsír, böjtben az olaj. A debreceni cívis családoknál ennek megfelelõen két kamra volt: az egyik az iletes­, a másik a szalonnáskamra. Ezekkel a kamrákkal a gazda nem sokat törõdött. A debreceni asszony bent a házban kitûnõ gazdasszony, a házon kívül pompás árus volt. A tiszántúli ember elsõsorban levesevõ. Úgy tartja a nép, hogy nem is ebéd az, ha leves nincs.

  • Napi 1 alma az egészségünkért

    Napi egy alma elfogyasztása rendkívül fontos az egészségünk megõrzése szempontjából – derítették ki nemrég táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok.

    A Norwichi Táplálkozáskutató Intézet munkatársai szerint a múltban jelentõs mértékben alábecsülték azoknak az antioxidánsoknak a jelentõségét, amelyek például az almában, barackban, vagy éppen a nektarinban találhatóak. Véleményük szerint ezeknek az úgynevezett polifenoloknak a szintje körülbelül ötször magasabb az említett gyümölcsökben, mint korábban gondolták.

  • Ragyogó konyha könnyedén

    Milyen problémamegelõzõ fogásokat vethetünk be, ha szeretnénk megúszni, hogy konyhánk teljesen leamortizálódjon? A mai konyhák egyik kritikus pontja, a mikrósütõ belseje, vegyük hát kezelésbe hetente a mikró belsejét. Ehhez általános tisztítószerre és papírtörlõkendõre lesz szükségünk, a forgótányért elmosogatása sajnos nem úszható meg. Ha nem csak tiszta, hanem szagtalan mikróra vágyunk, forraljunk fel öt percig a mikróval két csésze vizet egy teáskanálnyi vaníliával vagy egy kis citromhéjjal, majd még gõzölgõ állapotban törljük ki a mikrót.

  • Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónak

    Különleges íze mellett kedvező élettani hatásai is vannak a csicseriborsónakAz arab világban, és főként Marokkóban, a csicseriborsó szinte mindennapos élelemnek minősül. Rendkívül sokoldalúan és finom fűszerezéssel készítik el, így, ha nem lenne ötletünk a csicseriborsó ízletes felhasználásához, nyugodtan lessünk el egy-két egyszerű trükköt tőlük. A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható: az arab világban tálalják köretként, önmagában vagy kuszkuszhoz keverve, vagy saláta formájában, és a híres marokkói tagine (egytálétel) fontos alapanyagaként is.

  • Az élvezeti cikkek hatása a szívünkre

    Édes-keserû összefüggések

    A tea és a csokoládé fogyasztása kifejezetten ajánlott, naponta egy-két deci bor is egészségvédõ hatású, s a mértéktartó kávézás megengedhetõ. Így foglaltak állást a világ vezetõ szívgyógyászai, akik csaknem 10 ezer elõadás tervezetét "harmadolva" állították össze müncheni nemzetközi kongresszusuk ötnapos programját. Nyitányként az élvezeti cikknek minõsülõ élelmiszerek, italok egészségünkre gyakorolt hatását elemzõ elõadásokat választották.

  • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

    A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

    A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

  • Drága egészség - A zöldségek ára gyorsabban emelkedik

    Az Egyesült Államokban a gyümölcsök és zöldségek ára gyorsabban emelkedik, mint az infláció, miközben az egészségtelen ételek ténylegesen kevesebbe kerülnek - igazolta egy most közölt vizsgálat. Seattle-ben a Washingtoni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az élelmiszerboltokban 2004 és 2006 között miképpen alakult 372 féle étel és ital ára. Pablo Monsivais és Adam Drewnowski tanulmányukat a Journal of the American Dietetic Association címû folyóiratban jelentették meg. Az Egyesült Államok fegyveres erõinek egészségügyi parancsnoka, Richard Carmona 2006-ban...

  • Desszertdivat - minden ami csípõs, savanyú vagy keserû

    Céklafagyi, korianderes habcsók, mangóravioli, curryszirup és epergazpacho - az új amerikai desszertdivat lényege, hogy a klasszikus harmadik fogás ne hasonlítson arra, amit eddig gondoltunk az ételsort lezáró édességrõl.

    A desszert kapjon fõszerepet! - állítja az egyik magyar gasztronómiai magazin. A cukrászok ugyanis megelégelték, hogy a séfek mögött kullogjanak, és azt szeretnék, ha a hagyományos "édesség" fogalma végképp eltûnne.

  • Saláták

    A magyar konyha kevés zöldség- és fõzelékfélét használ fel, különösen nyers formában. Azt a néhány salátát, amelyet kedvelünk, legtöbbször úgy készítjük el, hogy értékes anyagaik jelentõs része veszendõbe megy. Leforrázzuk, forró zsírban átforgatjuk, vagy lesózzuk és kicsavarjuk, mielõtt elkészítenénk. Márpedig a saláta üde, friss ízével, szép színével igen alkalmas arra, hogy étkezésünk bevezetõjeként felkeltse, illetve fokozza az étvágyat ...

  • Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!

    Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával. „Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.).

  • Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztani

    Ősszel is érdemes minél több brokkolit fogyasztaniTartalmaz A-, C-, E- vitamint, vasat, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, glükozinolátokat, rostot és fehérjét. Kiemelendő a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli kitűnő folsav- és ß-karotin-forrás. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban. Nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt. Fogyaszthatjuk nyersen, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak. Könnyű emészthetősége miatt érzékenyebb gyomrúak is nyugodtan fogyaszthatják.