Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kutatócsoport 34 028 olyan, 45 és 74 év közötti nõt azonosított az adatbázisból, akiknek korábban nem volt mellrákjuk. Tíz évvel az elsõ felmérés után, 2005-ben újra ellenõrizték a tanulmányban részt vevõk egészségi állapotát, ekkor derült fény az étrend és a mellrák kockázata közti összefüggésre.
Butler figyelmeztetett arra, hogy a kínai és az amerikai konyhában másként készítik el például a húsokat. Elõbbinél felhevített olajon, állandó keverés közben, gyorsan sütik ki, míg az amerikai konyhában általában hosszú idõn át grillezik a húsokat. A kínai konyhatechnika alkalmazásakor kevesebb heterociklikus amin (HCA) keletkezik: errõl a vegyületcsoportról már kimutatták, hogy sok tagjuk rákkeltõ hatású. A heterociklikus aminok a hús izomkötegeiben keletkeznek magas hõfokon való elkészítéskor. A kutatók eddig 17 HCA-t azonosítottak, amelyek növelhetik a rákkockázatot.
A kutató véleménye szerint a kulturális különbségektõl függetlenül érdemes megfontolni a vizsgálat eredményeit, hiszen a sok zöldséget, gyümölcsöt, esetleg szóját tartalmazó étrend elõnyös lehet az amerikai nõk számára is.
A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.