2024.04.19. - Emma

A növényekben gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát

A növényekben gazdag étrend csökkentheti a mellrák kockázatát
A zöldségben, gyümölcsben, szójában dús étrend akár 30 százalékkal is csökkentheti az emlõrák kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók. Lesley M. Butler, a Coloradói Állami Egyetem munkatársa és csapata 34 ezer kínai nõ adatainak felhasználásával készítette el tanulmányát, amelynek eredménye szerint a növekvõ zöldség-gyümölcs-szója bevitellel csökken a mellrák kockázata. Butler úgy véli, megállapításaik az amerikai nõkre is érvényesek, noha õk a Szingapúrban élõ kínai nõk étrendjét és egészségi állapotát vizsgálták a Singapore Chinese Health Study alapján.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az eredeti tanulmány adatait 1993 és 1995 között gyûjtötték össze 63 257 férfi és nõ részvételével. Butler szerint az adatok elemzése során két nagy típusba tartozó étrendet tudtak megkülönböztetni: az egyikben a hús, keményítõ és a telített zsír dominált, a másikban pedig a zöldségek, gyümölcsök és a szója.

A kutatócsoport 34 028 olyan, 45 és 74 év közötti nõt azonosított az adatbázisból, akiknek korábban nem volt mellrákjuk. Tíz évvel az elsõ felmérés után, 2005-ben újra ellenõrizték a tanulmányban részt vevõk egészségi állapotát, ekkor derült fény az étrend és a mellrák kockázata közti összefüggésre.

Butler figyelmeztetett arra, hogy a kínai és az amerikai konyhában másként készítik el például a húsokat. Elõbbinél felhevített olajon, állandó keverés közben, gyorsan sütik ki, míg az amerikai konyhában általában hosszú idõn át grillezik a húsokat. A kínai konyhatechnika alkalmazásakor kevesebb heterociklikus amin (HCA) keletkezik: errõl a vegyületcsoportról már kimutatták, hogy sok tagjuk rákkeltõ hatású. A heterociklikus aminok a hús izomkötegeiben keletkeznek magas hõfokon való elkészítéskor. A kutatók eddig 17 HCA-t azonosítottak, amelyek növelhetik a rákkockázatot.

A kutató véleménye szerint a kulturális különbségektõl függetlenül érdemes megfontolni a vizsgálat eredményeit, hiszen a sok zöldséget, gyümölcsöt, esetleg szóját tartalmazó étrend elõnyös lehet az amerikai nõk számára is.

A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!