2024.04.25. - Márk

Az egzotikus avokádó

Az egzotikus avokádó
Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különbözõ nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsõként ismerkedjenek meg az avokádóval. Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Fõbb termõterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektõl honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát. A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország. A babérlevelûek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnõ egy tõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ma már több mint 400 avokádófajta ismert, de csak pár tucatnyit termesztenek. Ellentétben a többi gyümölccsel, az avokádó csupán 70 százalék vizet tartalmaz. Fajtájától függõen jelentõs - kb. 30 százalék - benne a zsiradék, melynek nagy része könnyen emészthetõ, telítetlen zsírsavakból áll. Ezek többek között segítik a koleszterinszint egyensúlyban tartását. Az avokádo 11-féle vitamint tartalmaz, köztük B1-, B2-, B12-, A- és C-vitaminokat. Jelentõs a káliumszintje is.

Minél puhább az avokádó, annál aromásabb. A gyümölcshús krémszerû, mint a szobahõmérsékleten tartott vaj. Íze hasonlít a friss mogyoróéhoz, tejszínesen lágy. Így nagyon jól kombinálható a többi alapanyaggal. Csak éretten élvezhetõ.

Szobahõmérsékleten adja a legjobb ízhatást. A még kemény gyümölcs hamar beérik, ha újságpapírba csomagolva, szobahõmérsékleten tartjuk 1-3 napig. Hûtõszekrényben akár egy-két hónapig is eláll. A gyümölcshús színe is változó, a szelídzöldtõl az erõssárgáig. Magja nagyobb, mint egy dió. Bármely fajtánál hosszanti irányba, a magig félbevágjuk a gyümölcsöt, majd a két fél részt ellentétes irányba csavarva, óvatosan szétválasztjuk. A magot könnyedén kivehetjük. A héját lehúzzuk, majd éles késsel nagyon vékonyan lehámozzuk. Közvetlenül a fogyasztás elõtt tisztítsuk meg, a gyümölcshúst szûrt citromlével csepegtessük le, hogy ne barnuljon meg.

Fontosabb fajták:

ETTINGER: ovális, körte alakú, a legkorábban érik, sima, erõszöld héjú.

FUERTE: ovális, körte formájú, mattzöld, barázdált héjú.

NABAL: kerek, alma formájú, világoszöld, sima héjú.

HASS: hosszúkás, körte alakú, sötétzöld-fekete, erõsen barázdált héjú.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!