Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Minél puhább az avokádó, annál aromásabb. A gyümölcshús krémszerû, mint a szobahõmérsékleten tartott vaj. Íze hasonlít a friss mogyoróéhoz, tejszínesen lágy. Így nagyon jól kombinálható a többi alapanyaggal. Csak éretten élvezhetõ.
Szobahõmérsékleten adja a legjobb ízhatást. A még kemény gyümölcs hamar beérik, ha újságpapírba csomagolva, szobahõmérsékleten tartjuk 1-3 napig. Hûtõszekrényben akár egy-két hónapig is eláll. A gyümölcshús színe is változó, a szelídzöldtõl az erõssárgáig. Magja nagyobb, mint egy dió. Bármely fajtánál hosszanti irányba, a magig félbevágjuk a gyümölcsöt, majd a két fél részt ellentétes irányba csavarva, óvatosan szétválasztjuk. A magot könnyedén kivehetjük. A héját lehúzzuk, majd éles késsel nagyon vékonyan lehámozzuk. Közvetlenül a fogyasztás elõtt tisztítsuk meg, a gyümölcshúst szûrt citromlével csepegtessük le, hogy ne barnuljon meg.
Fontosabb fajták:
ETTINGER: ovális, körte alakú, a legkorábban érik, sima, erõszöld héjú.
FUERTE: ovális, körte formájú, mattzöld, barázdált héjú.
NABAL: kerek, alma formájú, világoszöld, sima héjú.
HASS: hosszúkás, körte alakú, sötétzöld-fekete, erõsen barázdált héjú.