2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél

A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél
Jelentõsen növeli az ötven év fölötti nõknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány. Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nõknél. A 87 230 nõ részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nõk csoportjában.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A menopauza elõtt a nõknél ritkábban fordul elõ szélütés, mint a hasonló korú férfiaknál, ám ez változóban van, ahogy egyre több az elhízott és más egészségügyi problémával küzdõ nõ. A menopauza után növekszik a nõk kockázata, és eltûnik a nemek közti különbség a szélütés elõfordulási arányában.

A most közzétett tanulmányban szereplõ nõk 50 és 79 éves koruk között töltötték ki az étrendjükre vonatkozó részletes kérdõíveket. A hét évvel késõbbi értékelésnél kiderült, hogy a legtöbb (napi 95 grammnál több) zsírt fogyasztó nõk csoportjában 288 szélütés fordult elõ, míg a legkevesebbet (napi 25 grammot) fogyasztók körében csak 249. Miután minden egyéb tényezõt is figyelembe vettek az elemzésnél, a kutatók megállapították, hogy az elsõ csoportba tartozó nõk kockázata 44 százalékkal nagyobb a szélütésre, mint az utóbbi csoportban lévõké.

Magasabbnak találták a kockázatot azoknál a nõknél is, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott. Ezek gyakran megtalálhatók a margarinban, zsiradékban kisütött ételekben, süteményekben és sós kekszekben.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!