Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A vitaminok növényekben és állatok húsában fellelhetõ természetes anyagok. Két fajtájuk van: a vízben és a zsírban oldódók. A vízben oldódók könnyen felszívódnak, és a zsírban oldódókkal ellentétben a felszívódásukhoz nem kell epe (a zsírokat emésztõ folyadék). A vízben oldódó vitaminokból a test nem halmoz fel nagyobb mennyiségeket, a felesleget a vesék kiválasztják, és a vizelettel ürülnek.
A testnek epére van szüksége ahhoz, hogy felszívhassa a zsírban oldódó vitaminokat. Ha ez megtörtént, a zsírszövetekben tárolja azokat, és mikor szükség van rájuk, ezekbõl a raktárokból jut hozzájuk a szervezet.
A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C-vitamin, a biotin, valamint a B-vitmaminok közül hétféle (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, folsav és kobalamin). Zsírban oldódik az A, D, E és K-vitamin.
Mi a különbség ásványi anyag és nyomelem között?
Az ásványokat a földbõl vagy vízbõl nyerik ki. A növények és állatok szervezete azért szívja fel, hogy tápanyagokat állítson elõ belõlük. A fõbb ásványi anyagok a kalcium, a foszfor, a magnézium, a nátrium, kálium, kén és klorid. Ezekre nagyobb mennyiségben van szüksége a felnõtt szervezetnek.
A nyomelemek közé a króm, a réz, a fluorid, a jód, a vas, a magnézium, a molibdén, a szelén és a cink tartozik. Ezekbõl kisebb mennyiség is elegendõ.
Az ételek élelmi rostot is tartalmaznak
Az ételekkel bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat nehéz lenne túladagolni, azonban a táplálék-kiegészítõkbõl könnyû túl sokat beszedni. Különösen érvényes ez a zsírban oldódó vitaminokra.
A legjobb vitamin- és ásványianyag-források a teljes értékû táplálékok. A kiegészítõkkel szemben három fõ elõnyük van: elõször is a szervezetnek szükséges variációban tartalmazzák a mikrotápanyagokat. Egy narancsban van például C-vitamin, de béta-karotin, kalcium és más tápanyag is. A C-vitamin tablettában e két utóbbi tápanyag nincs benne.
Másrészrõl tartalmaznak élelmi rostot, ami fontos az emésztéshez, és megelõznek egy sor betegséget, mint például a rákot, a cukorbajt és a szívbetegségeket, sõt, a székrekedést is. Emellett antioxidánsokban is bõvelkednek, melyek lassítják a sejt-és szövetkárosodás természetes folyamatát.
Ha valaki inkább tabletták formájában veszi magához a vitaminokat, akkor kihagyja ezen mikrotápanyagok egyéb elõnyeit. Azok számára azonban, akik például szigorú diétát tartanak, a kiegészítõk biztosíthatják azt, ami az étrendjükbõl hiányzik. Ugyancsak megváltozik az idõsek és várandós nõk tápanyag-szükséglete, ezért nekik is szükségük lehet pótlásra.
Fontos azt is tudni, hogy bármilyen koffeintartalmú étel vagy ital (kávé, tea, csokoládé, üdítõ) gátolhatja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, illetve fokozza azok kiválasztódását a szervezetbõl.