Egy táplálkozási szokásokat és emésztõrendszeri panaszokat vizsgáló felmérés szerint minden harmadik felnõtt nõ észlel magán valamilyen emésztõrendszeri rendellenességet.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Puffadás, teltségérzet, székrekedés és hasmenés
A megkérdezetteknél leggyakrabban elõforduló panaszok: puffadás, teltségérzet, székrekedés, hasmenés. A tünetek lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak; vannak, akik csak idõszakosan érzik a kellemetlenségeket, mások tartósan szenvednek tõlük. Egyesek orvoshoz fordulnak és gyógyszeres kezelés segítségével igyekeznek jobbulást nyerni, míg megint mások rádöbbennek, hogy a dolgokat ott kell kijavítani, ahol elrontjuk õket és eldöntik: jobban oda fognak figyelni táplálkozásukra, arra, hogy milyen anyagokat juttatnak szervezetükbe.
A segítségünkre sietõ „jótékony” élelmiszerek
Az elfogyasztott élelmiszerek tudatos kiválasztásával valóban sokat tehetünk egészségünk és jó közérzetünk megõrzése érdekében. Bizonyos ételek, finom ízük mellett, jótékony hatással is rendelkeznek, és segíthetnek emésztõrendszeri problémáinkon.
- friss gyümölcsök és zöldségek
Azoknak, akiknél a hosszabb-rövidebb ideig tartó emésztõrendszeri problémák jelentkeztek, a kutatók teát, friss gyümölcsöt, fûszereket iktatnak be az étrendjükbe. A felmérés tanulságai szerint, a székrekedés és a puffadás ellen a gyümölcsök közül leggyakrabban az õszibarack, az aszalt szilva, az alma és a mazsola, míg a zöldségek közül a paradicsom, a sárgarépa, a spenót, a krumpli és az uborka segít.
- probiotikus joghurtok
Ilyenkor rendkívül népszerûek az élõkultúrás, fõleg a probiotikus joghurtok is, melyek a fogyasztói tapasztalatok szerint jótékonyan hatnak a szervezetre, ezeket a székrekedéssel, illetve puffadással küzdõ nõk mintegy fele hívja segítségül. A probiotikus joghurtokban található barátságos baktériumok (mint pl. A Bifidus, L.casei, stb.) élettani hatása igen kedvezõ.
A joghurtok tartalmazzák a szervezetünk számára elengedhetetlenül szükséges fehérjéket, vitaminokat és emellett az egyik legértékesebb kalciumforrásként tartjuk õket számon. Cereáliákkal, gyümölcsökkel gazdagított változataik is pompás ízélményt nyújtanak, és ily módon fogyasztva az egészséges gyomor- és bélmûködéshez szükséges rostanyagok egy részéhez is hozzájuthatunk.
Az egész azonban a két legfontosabb dolog – az odafigyelés és a tudatosság – nélkül semmit sem ér!