2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A joghurt elõnyei

A joghurt elõnyei
Sokunk számára okoz problémát, hogy rohanó életvitelünk mellett nem jut elegendõ idõnk és energiánk arra, hogy kellõ figyelmet fordítsunk étkezésünkre. A felmérések szerint minden harmadik felnõtt nõ észlel magán valamilyen emésztõrendszeri rendellenességet… Ezek megoldásában segíthet a joghurt!

Egy táplálkozási szokásokat és emésztõrendszeri panaszokat vizsgáló felmérés szerint minden harmadik felnõtt nõ észlel magán valamilyen emésztõrendszeri rendellenességet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sokunk számára okoz problémát, hogy rohanó életvitelünk mellett nem jut elegendõ idõnk és energiánk arra, hogy kellõ figyelmet fordítsunk étkezésünkre. Akkor eszünk, amikor nincs sürgõsebb teendõnk, és azt esszük, amit a legegyszerûbben, leggyorsabban, "leg-morzsamentesebben" el tudunk fogyasztani. A napi 2 liter ajánlott folyadék helyett gyakran egy-egy pohár cukros üdítõ vagy kávé szerepel étrendünkben. A helytelen táplálkozásnak azonban idõvel komoly következményei lehetnek, melyet alátámaszt egy nemrégiben készült, a táplálkozási szokásokat és emésztõrendszeri panaszokat vizsgáló felmérés is. A 630 megkérdezett, 18-70 éves korú nõ válasza alapján kiderült, hogy minden harmadik észlel magán valamilyen emésztõrendszeri rendellenességet.

Puffadás, teltségérzet, székrekedés és hasmenés
A megkérdezetteknél leggyakrabban elõforduló panaszok: puffadás, teltségérzet, székrekedés, hasmenés. A tünetek lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak; vannak, akik csak idõszakosan érzik a kellemetlenségeket, mások tartósan szenvednek tõlük. Egyesek orvoshoz fordulnak és gyógyszeres kezelés segítségével igyekeznek jobbulást nyerni, míg megint mások rádöbbennek, hogy a dolgokat ott kell kijavítani, ahol elrontjuk õket és eldöntik: jobban oda fognak figyelni táplálkozásukra, arra, hogy milyen anyagokat juttatnak szervezetükbe.

A segítségünkre sietõ „jótékony” élelmiszerek
Az elfogyasztott élelmiszerek tudatos kiválasztásával valóban sokat tehetünk egészségünk és jó közérzetünk megõrzése érdekében. Bizonyos ételek, finom ízük mellett, jótékony hatással is rendelkeznek, és segíthetnek emésztõrendszeri problémáinkon.

- friss gyümölcsök és zöldségek
Azoknak, akiknél a hosszabb-rövidebb ideig tartó emésztõrendszeri problémák jelentkeztek, a kutatók teát, friss gyümölcsöt, fûszereket iktatnak be az étrendjükbe. A felmérés tanulságai szerint, a székrekedés és a puffadás ellen a gyümölcsök közül leggyakrabban az õszibarack, az aszalt szilva, az alma és a mazsola, míg a zöldségek közül a paradicsom, a sárgarépa, a spenót, a krumpli és az uborka segít.

- probiotikus joghurtok
Ilyenkor rendkívül népszerûek az élõkultúrás, fõleg a probiotikus joghurtok is, melyek a fogyasztói tapasztalatok szerint jótékonyan hatnak a szervezetre, ezeket a székrekedéssel, illetve puffadással küzdõ nõk mintegy fele hívja segítségül. A probiotikus joghurtokban található barátságos baktériumok (mint pl. A Bifidus, L.casei, stb.) élettani hatása igen kedvezõ.

A joghurtok tartalmazzák a szervezetünk számára elengedhetetlenül szükséges fehérjéket, vitaminokat és emellett az egyik legértékesebb kalciumforrásként tartjuk õket számon. Cereáliákkal, gyümölcsökkel gazdagított változataik is pompás ízélményt nyújtanak, és ily módon fogyasztva az egészséges gyomor- és bélmûködéshez szükséges rostanyagok egy részéhez is hozzájuthatunk.

Az egész azonban a két legfontosabb dolog – az odafigyelés és a tudatosság – nélkül semmit sem ér!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!