rss
  • Jól sikerült a szójacsirke

  • Amerikai kutatók olyan csirkehúsutánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletõjére. A speciális feldolgozásnak köszönhetõen a szójalisztbõl elõállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal. Eddig is léteztek csirkehúsízû és -színû szójatermékek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük. A folyamat lényege, hogy a szójalisztbõl fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az õrleményt egy két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá.

    Így a szójatermékekhez képest magas, 75 százalékos víztartalmat érnek el, amely hozzájárul a csirkehússzerû állaghoz.

    A találmány elõnye a kutatók szerint az, hogy egészséges. A szója fontos alkotóelemeket tartalmaz, amelyek csökkentik a koleszterinszintet, erõsítik a csontokat, megelõzhetik a prosztata- vagy a mellrák kialakulását. Ezen kívül esszenciális zsírsavakban is gazdag.

    Alexa Meyer, a Bécsi Egyetem táplálkozáskutatója valamivel kritikusabban ítéli meg a terméket. Szerinte a feldolgozás során értékes fitoösztrogének és vitaminok vesznek el, így kérdéses, valójában menyire egészséges a szójahús. Az ízhez nélkülözhetetlen aromákat azonban ártalmatlannak minõsíti - számolt be a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

    A vegetáriánusok számára azonban kifejezetten hasznos lehet a termék, üde színfoltot képezve a húspótlékok között. Ökológiai szempontból pedig elõállítása kevesebb energiát igényel, mint a csirkehúsé, ezen kívül nyomokban sem tartalmaz állatgyógyszereket.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Már a halolaj-kapszulák sem megbízhatóak?

    Osztrák kutatók különbözõ preparátumokat tesztelnek, amelyek elvileg védenek a szívbántalmaktól. A tudósok szerint a kapszulák tartalmában igen nagy különbségek vannak. Tudományos vizsgálatok alapján a halolaj - amelyben sok az Omega-3 zsírsav - megvéd a hirtelen szívhaláltól. Ugyanakkor a piacon található preparátumok esetében az aranyszínû folyadékról elmondható, hogy nem mind arany, ami fénylik, vagyis gyakran nincs meg a szükséges adag a kapszulában.

  • Szeretünk szopogatni

    Egyre több cukorkát adnak el a kiskereskedelemben, 2006 decembere és 2007 novembere között a termékféle bolti forgalma meghaladta a 12 ezer tonnát, ami 5 százalékos növekedés az elõzõ év azonos idõszakhoz képest, értékben az eladások 8 százalékkal emelkedtek, és megközelítik az évi 19 milliárd forintot - közölte a Nielsen piackutató intézet. Az intézet felmérése szerint az egyre kedveltebb gumicukor átvette a vezetõ helyet a mennyiségben mért piaci részesedés szempontjából.

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • Az alkohol nem vigasztal

    A közmondás szerint a bút italba fojtják, de a valóságban a szesz csak elnyújtja a bánatot - derítették ki a tokiói egyetem kutatói. Az italozással vigasztalódni próbálók zöme által már korábban is felfedezett igazságot a Macuki Norio farmakológus által vezetett tudóscsoport azzal magyarázza, hogy az alkoholban lévõ etanol nem a felejtést segíti, hanem ellenkezõleg, megõrzi az agyba jól bevésõdött emlékeket. A kutatók a kísérletre kiválasztott laboratóriumi patkányokat több napon át enyhe áramütéseknek tették ki, majd minden alkalommal visszahelyezték õket ketreceikbe.

  • A reggelizõpelyhek több mint fele cukor?

    Az amerikai gyerekek számára forgalmazott némely reggelizõpehelynek több mint a fele cukor. Sok termék épp csak megüti a szintet a tápérték szempontjából - állítja a Cunsumer Reports (fogyasztói jelentés) nevû fogyasztóvédelmi magazin.

    11 népszerû pehely egy adagja ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy mázas fánk, állapította meg egy fogyasztói csoport. Néhány márka csomagjaiba pedig több cukor és nátrium kerül az amerikai piacokon, mint amikor importálják õket más országokba.

  • Amit a francia konyháról tudni kell

    A francia konyha alapvetõen a római kori, valamint az olasz sütés-fõzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit fõleg az uralkodói osztály igényei indították el.

    Ebben a tevékenységben különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve. Miután a XVI. századi francia konyhát a pazarlás jellemezte, a kor elõrehaladtával szükségessé vált némi reformáció.

  • A megvásárolt étel harmada a kukában végzi!

    Évente 8 milliárd font (2600 milliárd forint) értékû élelmiszert dobnak ki a brit fogyasztók, vagyis a Nagy-Britanniában megvásárolt élelmiszermennyiség harmada a szemétben köt ki - ez derül ki a brit kormány megbízásából végzett országos felmérésbõl. A vizsgálat feltárta, hogy a brit háztartások által megvett, ám végül kukába hajított élelmiszerek mennyisége éves átlagban eléri a 6,7 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy a szupermarketekbõl hazavitt minden három zacskónyi élelembõl egy teljes egészében a szemétben végzi.

  • Tavaszi fogyókúra tippek

    A tavasz a fogadalmak és fogyókúrák ideje: soha nem volt divatban ennyiféle fogyókúra és diéta, amelyek népszerûségi listája évrõl-évre változik. A fogyókúrák lényege nem a nem evés, hanem az evés, tehát hogy éhezés nélkül lehessen fogyni, mert az éhezés kimerít és nem engedi, hogy az emberek folytassák rohanó életmódjukat, feszített munkatempójukat. Vannak diéták, amelyek a vércsoport fajtákat veszik alapul, egy másik altípus az ételek alapvetõ összetevõinek az elválasztásán alapul, egy harmadik csoport azon alapul, hogy szinte mindent lehet enni, csak nem mindegy, hogy hány órakor.

  • Készüljön fel a fröccs nyelvvizsgára

    A cikk tudnivalókat tartalmaz az alap-, közép-, és felsõfokú fröccs nyelvvizsgához.

    A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jóval különböztek a ma fogyasztottaktól. Nem szûrték õket, hamarabb megromlottak, ezért keverték õket mézzel, fûszerekkel, tengervízzel, sóval.

    Célszerû volt hígítani õket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani.

  • A varázslatos tea

    A teabokor fermentált leveleibõl nyert esszencia kívánság szerint élénkít vagy nyugtat. Fontos, hogy a víz forrásban legyen, amikor a teára öntjük és elõzõleg kb. 2 percig forrjon, mivel így csalogatjuk ki a legjobban a tealevelekbõl az aromát. Ha élénkítõ hatást szeretnénk elérni, a finom teát csak 2 percig hagyjuk állni, a durvábbat egy perccel tovább. Nyugtató hatása akkor lesz, ha kb. kétszer ilyen hosszú ideig hagyjuk állni. Ha azonban még ennél is hosszabb ideig áll, keserû lesz.

  • Szõlõvel a rák és a kilók ellen

    Itt a szõlõszezon. Nagy hibát követsz el, ha legalább egy fürtöt nem eszel meg ebbõl a csodás gyümölcsbõl naponta!

    Hogy meggyõzzünk, öt érvet gyûjtöttünk össze, amik miatt biztosan érdemes szõlõt enned! Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szõlõ ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem gyõzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szõlõt enned!

  • Francia ételkülönlegesség, amely meghódította a világot: A majonéz

    A majonéz (francia: mayonnaise) tojássárgájából és növényi olajból készülõ mártás, melyet citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni.

    A majonéz (mayonnaise) szó eredete bizonytalan, elképzelhetõ, hogy a francia moyeunaise szóból származik, aminek az alapja a moyeeu régen a tojássárgáját jelentette a francia nyelvben. Antoine Carème francia séf szerint a manier, kavarni szóból származik. Története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete.

  • Apáik vétkeit viselik a fiúk

    A lemenõ férfiág tagjait veszélyeztetheti, ha az apa vagy nagyapa életmódja egészségtelen - állítja két nemrégiben befejezett vizsgálatsor összegzése. Azok a férfiak, akik fiatalon, kamaszkoruk környékén helytelenül táplálkoznak, dohányoznak, fiaik és fiúunokáik egészségében tehetnek kárt. Az állítás nem olyan meglepõ, ha figyelembe vesszük, hogy az öröklõdési állományunkra gyakorolt környezeti, géneken kívüli hatásokról már régóta tudunk. Ezeket a befolyásoló körülményeket epigenetikai tényezõknek nevezték el a tudósok. A bennünket körülvevõ valós környezeten kívül például a sejtmag környezete, a sejtplazma is ilyen epigenetikai tényezõ.

  • Szex és az ételek (+18) Erotikus képekkel!

    Bár a különbözõ kultúrák növényi és állati táplálékok egész sorát tartják afrodiziákumnak, a modern orvos- és táplálkozástudomány eddig egyetlen élelmiszerrõl sem támasztotta alá klinikai kísérletekkel vágykeltõ voltát.

    Sokszor azonban a hit is elegendõ, hogy bizonyos ételek vágykeltõ hatása mûködjön. Az afrodiziákum elnevezést a görög mitológia szerelemistennõje, Afrodité ihlette, akinek vonzerejével sem ember, sem isten nem vetekedhetett. A mondák szerint léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása vágyserkentõként, afrodiziákumként hatott az emberi szervezetre.

  • Túlvédett gyerekek, ártalmas civilizáció?

    A hazai felmérések szerint a gyermekkori asztma gyakorisága egyre nõ, az ezredfordulón 3 százalék körüli volt az érintettek aránya. Ennek okát a szakértõk a modern életstílusban keresik, többek között a "higiénés teóriával" magyarázzák. Az allergiás asztma kialakulása egyrészt attól függ, hogy az illetõ örökölt-e genetikailag hajlamot (atópiás-e), másrészt attól, milyen mennyiségben vannak allergiát okozó anyagok a környezetében, milyen további tényezõk segítik elõ a betegség kialakulását.

  • Dinnyemustra - tippek a jó választáshoz

    Elõfordult már önnel, hogy tököt vett? A jó dinnyéhez érteni kell!

    A magyar dinnye még jószerivel csak ezután kerül a piacokra, de az importált és Magyarországon termett dinnyénél egyaránt számtalan apró részletre kell figyelni, hogy igazán jó dinnyét vásároljon valaki. A dinnyét csak akkor szabad leszedni, ha megérett, - nem utóérõ gyümölcs - mert ha korábban szedik le, ízetlen marad. Míg a sárgadinnye esetében eligazíthatja a termelõt és a vevõt az illat, addig a görögdinnye esetében ez nincs így.

  • Ragyogó konyha könnyedén

    Milyen problémamegelõzõ fogásokat vethetünk be, ha szeretnénk megúszni, hogy konyhánk teljesen leamortizálódjon? A mai konyhák egyik kritikus pontja, a mikrósütõ belseje, vegyük hát kezelésbe hetente a mikró belsejét. Ehhez általános tisztítószerre és papírtörlõkendõre lesz szükségünk, a forgótányért elmosogatása sajnos nem úszható meg. Ha nem csak tiszta, hanem szagtalan mikróra vágyunk, forraljunk fel öt percig a mikróval két csésze vizet egy teáskanálnyi vaníliával vagy egy kis citromhéjjal, majd még gõzölgõ állapotban törljük ki a mikrót.

  • Miért érdemes kínai étteremben enni?

    A kínai étel sokunk nagy kedvence, mert ízletes és viszonylag olcsó. Azt a benyomást is keltik, hogy egészségesek, mert sok zöldséget kínálnak, és kevés zsiradékot.

    Ez mind igaz is, de csak akkor, ha hagyományos kínai módon fõzik meg õket. A nyugati típusú kínai éttermek azonban módosítják az ételeket a mi ízlésünkhöz, ezért így már nem is annyira egészséges az étek. A nyugat kínai éttermek kínálnak elõételt, sült rizst, vajban forgatott húst és édes szószokat is. Az egészséges étkezés jegyében a hely kiválasztása némi megfontoltságot igényel.

  • Egy ismeretlen ismerõs: a csicsókát érdemes volna beiktatni az étrendbe

    Õshazája Észak-Amerika, az indiánok már a földrész felfedezés elõtt is termesztették. Bár a csicsókának számos elõnyös élettani hatása van, mégis kevesen vásárolják Magyarországon, nincs nagy becsülete. Egyes piacokon olykor elõfordul, megfizethetõ áron, de nem nagyon ismerik a vevõk, pedig sok finom étel készíthetõ belõle.

    Legfontosabb jellemzõje, hogy minden más hasonló növénynél több inulint tartalmaz, amely prebiotikus tulajdonságú, nehezen emészthetõ, vízben oldódó rostanyag.

  • Ázsia és a tészta

    Ázsiában négy fõ alapanyagból gyártanak kifõzni való tésztát, sokszor még ma is kézi módszerekkel.

    Délkelet-Ázsiában fõként rizsbõl és mungóbabból, Japánban hajdinából, Kínában pedig ehhez járul a mienkhez hasonló búzalisztbõl készült tojásos tészta. A rizsliszt-tészta áttetszõ, fõzéskor egészen kifehéredik. Különbözõ szélességû metélt formájában, illetve nagyobb négyszög alakra vágva kapható. Ez utóbbit töltött tésztatáskákhoz használják. A rizslisztbõl készült tésztát elõször meleg vízzel kell felönteni, majd ha megpuhult, 2-3 percig fõzni.