Napjainkban egyre többet tudunk az egyéni ételválasztás hátterérõl. A nutrigenomika tudományának alapelve, hogy igényeink genetikailag kódolt tulajdonságainknak, életkorunknak, életmódunknak, illetve számos környezeti hatásnak - mint például a minket érõ napsugárzás, méreganyagok, allergének - köszönhetõen eltérõek.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
- Alkalmazkodás az órarendhez: a zsúfolt iskolai és szabadidõs program mellett könnyen kimaradhat a reggeli vagy más fontos étkezés, a tini pedig könnyebben nyúlhat az étel automaták kínálata vagy a gyorséttermi ételek után. Megfelelõ útravalóval felszerelve indítsuk útnak a gyereket, például: csomagoljunk szendvicset ebédre!
- Kalcium és vas: különösen ügyeljünk a fejlõdésben lévõ csontrendszer kalciumszükségletének biztosítására. Ennek érdekében fontos, hogy a serdülõk étrendje tartalmazzon napi 3 pohár tejet vagy ennek megfelelõ mennyiségû tejterméket. A tini lányok esetében könnyen alakul ki vashiány, ennek megelõzésére célszerû a menüben rendszeresen halat vagy zsírszegény húsfélét szerepeltetni.
Idõseknek
- Kevesebb mennyiség, de jobb minõség: idõskorban a szervezet energiaigénye a felnõttkori szükséglethez képest 10-20%-kal csökken, valamint romlik a tápanyagok hasznosulásának mértéke, ezzel párhuzamosan pedig megnõ az igény egyes tápanyagok (pl. a fehérjék és a kalcium) iránt.
- Minõségi nassolnivalót: az idõsek gyakran édesszájúak, biztosítsuk számukra, hogy az okosan adagolt édes falatokkal értékes tápanyagokhoz is hozzájussanak. Kínáljuk õket például gyümölcsökkel, zsírszegény tejbõl készült pudinggal vagy magas kakaótartalmú étcsokoládéval.