Földünk trópusi és meleg égövi területein teremnek, ahol az évi átlaghõmérséklet és a napsütéses órák száma igen magas, és a területek egy része csapadékban is bõvelkedik.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
- jelentõs mennyiségû, a normális bélmûködést segítõ élelmi rostot tartalmaznak, aminek többek között a vastagbélrák megelõzésében lehet szerepe (guava - 5,6 g/100 g, füge - 3,6 g/100 g, banán - 3,0 g/100 g, kivi - 2,8 g/100 g),
- magas zsír- és/vagy szénhidráttartalmuk miatt fontos energiaforrásként szolgálhatnak (pl. avokádó, kókusz, banán, füge, mangó, kivi),
- egyes esetekben 100-300 grammnyi gyümölcs elfogyasztásával kisgyermekeknél a napi káliumszükséglet teljes egészében, felnõtteknél pedig jelentõs részben fedezhetõ (avokádó - 600 mg/100 g, banán - 400 mg/100 g, kivi - 370 mg/100 g, guava - 284 mg/100 g, gránátalma és papaja - 260 mg/100 g, füge - 230 mg/100 g),
- antioxidáns és sejtvédõ vitaminokból (béta-karotin, A-, C-vitamin) annyit tartalmazhatnak, hogy már 100 g gyümölcs elfogyasztásával fedezhetõ a felnõttek napi szükséglete (mangó - 4000 NE, ananász - 2167 NE, papaja - 2014 NE A-vitamin; guava - 184 mg, kivi - 118 mg, papaja - 68 mg C-vitamin),
- az itt bemutatott bármely déligyümölcs 100 grammjának elfogyasztásával a B1-6-vitaminok napi szükségletét szintén biztosítani lehet,
- olyan gyulladáscsökkentõ és egyéb hatású enzimeket is tartalmazhatnak, melyeknek egyebek mellett az immunvédekezésben is szerepük van (ilyen például az ananászban található és a papaja termésébõl kinyert papain).
- A friss gyümölcsökrõl tudjuk, hogy a szervezetet károsító anyagokkal szemben fontos védõfaktorokként viselkednek, egyes epidemiológiai vizsgálatok adatai pedig azt igazolják, hogy fogyasztásukkal bizonyos rákos megbetegedések (pl. gyomor- és vastagbél) kockázata jelentõs mértékben csökkenthetõ.
- A vitaminokban és ásványi anyagokban, illetve enzimekben gazdag déligyümölcsök fontos alkotórészei és kiegészítõi lehetnek a hazai gyümölcsöket és/vagy azok présleveit is tartalmazó léböjt- és nyersgyümölcs-kúráknak, illetve a vegán- és ovo-laktovegetárius étrendeknek, melyek számos krónikus gyomor-bél betegség kezelésében jó eredménnyel alkalmazhatók.
- Bõrtápláló és a bõr öregedési folyamatait lassító tulajdonságaik miatt a kozmetikai készítmények elõállításánál is gyakran használnak déligyümölcsökbõl készült kivonatokat, zsiradékokat (kókuszzsír, avokádóolaj), illetve hatóanyagokat (pl. papain).