2024.03.29. - Auguszta

Rost az egészség titka

Rost az egészség titka
A rostbevitel fokozása az egyik olyan kívánalom, melyet az étkezési szokások pozitív irányba történõ megváltoztatásához szükséges megvalósítani. A rostban gazdag élelmiszerek - leginkább a növényi rostok - segítik az emésztést, fokozzák a bélmûködést, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésében. A rostdús élelmiszerek és a szükséges, legkevesebb naponta két liter folyadék elfogyasztása együttesen fejtik ki béltisztító hatásukat, elõsegítve a salakanyagok távozását, ezáltal pedig fontos szerepet játszanak a vastagbélrák megelõzésének.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rostoknak két fajtája ismert: az egyik a vízben oldódó, a másik a vízben oldhatatlan. Az optimális hatás elérése érdekében szervezetünknek mindkettõre szüksége van.

A legtöbben csak 7-8 gramm rostot fogyasztanak napi étkezéseik során. A rákkutatással foglalkozó orvosok azonban 20-35 grammot ajánlanak naponta - a kettõ közt a különbség magáért beszél. Hogyan juttatható szervezetünk a szükséges rostmennyiséghez? Erre adjuk meg a választ az alábbiakban.

Cseréljük a ,,fehéret" ,,barnára"
Az egyik egyszerû megoldás lehet, ha minden "fehéret" lecserélünk "barnára": ne vásároljunk fehér kenyeret, fehér rizst vagy lisztet, hanem teljes kiõrlésû gabonából készült kenyeret és lisztet, illetõleg kizárólag barna rizst fogyasszunk. A kávéba, teába is barna cukor kerüljön a fehér helyett. Mindennek a jutalma sem marad el.

Íme a tudnivaló a 10 legfontosabb rostos táplálékról. Ezek szó szerint "megmozgatják" belsõnket, de ne feledkezzünk meg a kellõ mennyiségû vízrõl sem!

Toplista
1. A bab. Rendkívül rostdús zöldség: egy csésze feketebab 19 gramm rostot tartalmaz. Aggódik, "szélhajtó" hatása miatt? Próbálja ki, hogy egy kis gyömbért tesz a babból készült ételbe - ezzel enyhítheti a szélképzõdést.

2. A korpa. Vegyen korpás kenyeret, és minden egyebet, ami korpát tartalmaz.

3. A borsó. Már félcsészényi is 9 gramm rostot tartalmaz. Minden elkészítési formája ajánlott.

4. A kukorica. A csöves kukorica darabja például 5 gramm rostban gazdag. Miért ne enne meg belõle kettõt egy nap? És már meg is van a napi rostadag fele!

5. A bogyós gyümölcsök. Egy csésze eperrel 3 gramm rostot vehet magához, míg egy félcsészényi málnával pedig több, mint 4 grammot.

6. A burgonya. A "rostversenyben" élen jár. Átlagosan 5 gramm rost nyerhetõ egy közepesen fõtt burgonyaszembõl.

7. A füge. A füge és más szárított gyümölcsök magas rosttartalmúak. 3 szárított füge egyenlõ 10 gramm rosttal, míg a többi szárított gyümölcs hasonló mennyisége kevesebbel, de mindegyiknek ajánlatos a fogyasztása.

8. A brokkoli. 3 csésze fõtt brokkoli 7 gramm rostot tartalmaz. Köretnek is kiváló, bár még nem eléggé elterjedt.

9. A zab. Egy adag zabkásában 7 grammnál nagyobb mennyiségû rost található. Ajánlatos reggelire a zabpehely fogyasztása is.

10. Az alma. Egy átlagos nagyságú alma 4 gramm rostot tartalmaz, pektin (nem cukorszerû poliszacharid) formájában. Fontos, hogy étrendjében többféle rost szerepeljen, így napi egy alma elfogyasztása hozzájárul e cél eléréséhez.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!