Mint látjuk, magas a fehérjetartalma, ráadásul nagyon kedvezõ az aminosav-összetétele. Ez a növény jelentõs helyen áll az egészséges élelmiszerek csoportjában, mert kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Tudjuk, hogy az étkezési rostok milyen fontos részei táplálkozásunknak, hiszen a vastagbél tisztítói, ahol a legtöbb méreganyag található, ráadásul rossz koleszterint csökkentõ hatással is rendelkeznek. Mivel a magas rosttartalom megakadályozza, hogy étkezés után gyorsan megemelkedjen a vércukor, ezért jól szabályozza ennek szintjét. Magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztásával megelõzhetõ a szorulás, az irritábilis vastagbélszindróma. Már egy csésze fõtt sárgaborsó a napi rostszükséglet 65,1%-át fedezi.
A vágottborsóban lévõ izoflavin olyan természetes növényi vegyület, amely úgy viselkedik, mint enyhe ösztrogén, amely csökkenti a mell- és prosztatarák kialakulásának veszélyét. A hüvelyesek jelentõs mértékben képesek a szívbetegségek kockázatát is csökkenteni. Nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, ami csökkenti a lerakódások képzõdését az erek falán, jótékonyan hat a magas vérnyomásra is. Csupán egy csésze fõtt vágottborsó a napi ajánlott kálium 20,30%-át fedezi.