2024.04.20. - Tivadar

Sárgaborsó, a téli napokra

Sárgaborsó, a téli napokra
A szárazborsó fogyasztása kiválóan ellátja a szervezetet molibdénnel, a hántolatlannak kiváló az étkezési rost-tartalma, de jelentõs mennyiségben tartalmaz triptofánt is.

Mint látjuk, magas a fehérjetartalma, ráadásul nagyon kedvezõ az aminosav-összetétele. Ez a növény jelentõs helyen áll az egészséges élelmiszerek csoportjában, mert kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mint a többi hüvelyesnek, a sárgaborsónak is kiváló a kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink és mangántartalma. Kutatók rájöttek, hogy a növényi táplálék esetében nemcsak az fontos, hogy mit tartalmaz, hanem ezeknek aránya és összetétele is.

Tudjuk, hogy az étkezési rostok milyen fontos részei táplálkozásunknak, hiszen a vastagbél tisztítói, ahol a legtöbb méreganyag található, ráadásul rossz koleszterint csökkentõ hatással is rendelkeznek. Mivel a magas rosttartalom megakadályozza, hogy étkezés után gyorsan megemelkedjen a vércukor, ezért jól szabályozza ennek szintjét. Magas rosttartalmú ételek rendszeres fogyasztásával megelõzhetõ a szorulás, az irritábilis vastagbélszindróma. Már egy csésze fõtt sárgaborsó a napi rostszükséglet 65,1%-át fedezi.

A vágottborsóban lévõ izoflavin olyan természetes növényi vegyület, amely úgy viselkedik, mint enyhe ösztrogén, amely csökkenti a mell- és prosztatarák kialakulásának veszélyét. A hüvelyesek jelentõs mértékben képesek a szívbetegségek kockázatát is csökkenteni. Nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, ami csökkenti a lerakódások képzõdését az erek falán, jótékonyan hat a magas vérnyomásra is. Csupán egy csésze fõtt vágottborsó a napi ajánlott kálium 20,30%-át fedezi.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!