Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A török császár janicsárjainak közvetítésével került hazánkba a paprika növény, mely erõs volt, mint a bors.
Az 1500-as évek második felében a magyar királyi családhoz tartozó Széchy Margit fõrangú asszony kertjében is díszlik már egy vörös törökbors nevû növény (ez idõben még e növényt indiai bors vagy pogánybors névvel is illették, utalva annak vélt eredetére).
A paprika elnevezés a XVIII. században bukkan fel elõször - írásos emlékek alapján - ezekben felfedezhetõ a bors délszláv neve: " papar".
Megkülönböztetünk zöldség-, fûszer- és paradicsompaprikát. A paprika kalóriaszegény, tartalmaz ballasztanyagokat, A-provitamint, E-, K-, C- és B6-vitamint, valamint folsavat. A piros paprika több A-provitamint tartalmaz, mint a zöldpaprika.
Számunkra legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, amelybõl 150-250 mg/100 g mennyiség található a paprikában. A hegyes zöld (fajtatípusok) típusba tartozó fajták általában nagyobb C-vitamin tartalmúak, mint más típusok. Karotintartalma 10 mg/100g, jelentõs B1, B2-vitamintartalommal rendelkezik. A csípõs fajtákban 1000 mg feletti kapszaicin található a bogyókban, de a csípmentes fajták bogyói is tartalmaznak 250-500 mg-ot.
A magyar konyha egyik alapvetõ zöldségnövénye. Fogyasztjuk nyersen, fõzve, speciális magyar ételek alapanyagaként, önmagában vagy egyéb zöldségfélékkel vegyesen is.