2024.03.29. - Auguszta

Miért pont saláta?

Miért pont saláta?
A táplálkozástudományi szakértõk szerint teljesen mindegy, hogy a fõétel elõtt esszük a salátát vagy mellé. A legfontosabb az, hogy friss, nyers zöldségféle mindenképpen szerepeljen az étrendünkben.

A görög vendéglõkben – mielõtt a húsból és zöldségköretbõl álló fõétel az asztalra kerülne – elõször általában egy adag friss uborkát, paradicsomot és vöröshagymát szolgálnak fel. Az olaszok étkezési szokásai is hasonlóak: a tésztából álló (spagetti, makaróni) elõétel és a húsos fõétel között fogyasztanak valamilyen nyers salátát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A mediterrán konyha alapja

A mediterrán konyhára nem jellemzõ a saláták és a fõétel együttes fogyasztása. Lehetséges volna, hogy a déli országokban az emberek ösztönösen is egészségesebb sorrendben eszik a különbözõ fogásokat, mert a saláta már az étkezés elején élénkíti, javítja az emésztést?

Miért olyan egészséges a saláta?

A táplálkozástudományi szakértõk másképp vélekednek. Szerintük teljesen mindegy, hogy a fõétel elõtt esszük a salátát vagy mellé. A legfontosabb az, hogy a friss, nyers zöldségféle mindenképpen szerepeljen az étrendünkben. Továbbá az, hogy jól megrágjuk, mivel a benne lévõ értékes tápanyagok így szívódnak fel a legjobban, mire az emésztõrendszerbe kerülnek.

A friss nyersanyagokból készült saláta – akár elõétel, akár köret – fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, ballasztanyagokat és másodlagos növényi anyagokat tartalmaz, és egészségesebbé teszi az étkezést, míg rostanyagai segítik az emésztést.

Akkor mivel magyarázható a déli népek eltérõ étkezési szokása? Egy lehetséges válasz a sok közül: ha nagyon meleg van, a forró leves helyett talán kellemesebb a hideg, ropogós fogással kezdeni az étkezést.

Saláta: a diétázók étele

Egy kiadós adag saláta elõételként viszont elõnyére válhat annak, aki vigyáz a vonalaira. Ha ugyanis szinte jóllakik a kalóriaszegény zöldséggel, kevesebbet pakol a tányérjára a többnyire kalóriadús fõételbõl.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!