rss
  • Mérgezett húsok a szupermarketekbõl!

  • A szupermarketek húspultjait személve talán meg sem fordul a fejünkben, mi mindenen mennek keresztül a nyersanyagok, mígnem gusztusos külsejû, hetekig eltartható felvágottak, kolbászok, és húsok formájában kosarunkba, majd tányérunkra kerülnek.

    Jóllehet, a tartósítószerek és az egyéb élelmiszeradalékok jelenléte köztudott, veszélyeikkel a vásárlók többsége egyáltalán nincs tisztában.

    loading...

    A különféle antibiotikumok, szteroidok és nyugtatók maradványainak jelenlétére és egyéb szennyezõdésekre pedig egyáltalán nem gyanakszunk, holott ezekre is akad példa. Cikkünkben számba vesszük a húsokkal és húskészítményekkel kapcsolatban felmerülõ, leggyakoribb veszélyforrásokat.

    A vegyszerek közül a tartósításra használt nitrit jelenti a legfõbb kockázatot. Ez a már kis mennyiségben is igen mérgezõ anyag korábban többször tiltólistára került. Bár több haláleset is a számlájára írható, felhasználását korlátozott mennyiségben ugyan, de újra engedélyezték. Alkalmazásának elsõdleges célja a botulizmus – ismertebb nevén kolbászmérgezés –, valamint a baktériumos romlás kiküszöbölése, ugyanakkor a húsipari termékek kellemes színének és ízének kialakításában is szerepe van.

    A tartósítószerek mellett számos egyéb adalékanyag elõfordul a különféle felvágottakban és húskészítményekben. Nagyobb kockázatot jelentenek a stabilizátorként alkalmazott foszfátok (E450-E453), amelyek felboríthatják szervezetünk foszfát-kalcium egyensúlyát, akadályozhatják a kalcium felvételét, elõsegítve ezzel a csontritkulás kialakulását. Gyakori adalék még a kínai étterem szindróma kiváltójaként elhíresült nátrium-glutamát (E621), amely az arra érzékenyeknél kellemetlen mellékhatásokat (levertséget, fejfájást, mellkasi fájdalmakat stb.) okozhat. Az összetevõk között szereplõ különféle színezékek (pl. E120) és aromák esetenként ugyancsak allergiát válthatnak ki. A csomagolóanyagokkal kapcsolatban is problémák merülhetnek fel, ugyanis a bennük visszamaradt rákkeltõ vinilklorid és akrilnitril elszennyezheti a terméket.

    Egyes húskészítmények esetén az atka-fertõzöttség ellen használható etiléndioxid alkalmazására szintén akad példa. Ez a vegyszer erõsen mutagén és karcinogén hatású. Eddig csupán azért nem került tiltólistára, mert bizonyos termékek esetén nincs más olyan adalék, amivel helyettesíthetnék.

    A húsokban az állattartás során használt takarmányadalékok (pl. szintetikus aromák), antibiotikumok, nyugtatók és anabolikus hormonok maradványai is jelen lehetnek. Sõt, korábban arra is akadt példa, hogy a hozam növelésének érdekében az állatokat illegális hormonkészítményekkel kezelték.

    A különféle mikotoxinok (penészgombák által termelt mérgek) ugyancsak potenciális veszélyt jelentenek. Ezek a szennyezett növényekbõl készített takarmányok útján juthatnak az állatokba. Bár az elfogyasztott mennyiség nagyobb része kiürül az állat szervezetébõl, a húsban és a májban kimutatható mennyiségben megmaradhat. Szennyezett táplálék révén az állatok szerveibe és húsába nehézfémek is kerülhetnek. Ezek nagyobb része a belsõségekben, különösen a májban és a vesében halmozódik fel. Veszélyesek lehetnek a növényvédõ szerek is, hiszen a peszticid-maradványok elraktározódnak az állatok testében (különösen a zsírban).

    Noha ezek a szennyezõdések a húsfogyasztás esetén is kockázatokat jelentenek, elsõsorban egyéb élelmiszerek útján juthatnak az emberi szervezetbe. (Bár meg kell jegyeznünk, hogy egyes kutatók szerint az állatok zsírjában több mint tízszer annyi vegyszer halmozódik föl, mint amennyi a növényeken található.) A mikotoxinok pl. a gabonafélék (leginkább a lefejtett korpa) és a külföldrõl érkezõ magvak (pisztácia, mogyoró) esetén jelentenek kockázatot. A nehézfémek a szennyezett talajból és vizekbõl származó növényekben és halakban vannak jelen nagyobb mennyiségben. A különbözõ növényvédõszerek és mûtrágyák mérgezõ maradványainak fõ forrásai pedig a primõr zöldségek.

    Láthattuk, hogy a húsokkal és húskészítményekkel kapcsolatban számtalan veszély felmerülhet. A kockázatokat hatékonyan csökkenthetjük, ha mellõzzük a feldolgozott készítmények (felvágottak, kolbászok, kenõmájasok stb.) fogyasztását, illetve ellenõrzött bio termékeket vásárolunk. Amennyiben mégis a „hagyományos” húskészítményeket választjuk, igyekezzünk olyat venni, amelyik minél kevesebb fajta mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Kerüljük a jórészt vágóhídi hulladékból készített párizsi, valamint az egyéb silány felvágottak fogyasztását: lehetõleg csak sóval és füsttel tartósított „nyers” sonkát vásároljunk!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mérgezõ mártogatós ételek

    A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek.

    Állításuk szerint az 1998 és 2008 közötti étellel kapcsolatos megbetegedések közül majdnem minden 25. kezdõdött valamelyik mártogatóval, melyek általában nyers, felkockázott hagymát, paradicsomot, paprikát, avokádót és fûszereket tartalmaznak.

  • Számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a ribizli

    Számtalan ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a ribizliNem is gondolnánk, hogy a ribizli 100 grammja mintegy 30-40 mg C-vitamint tartalmaz, éppen ezért használták skorbut ellen is. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását. Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas. Mindegyik elem rendkívül fontos a szervezet számára. A ribizliolaj ápolja az érzékeny, száraz bőrt, fokozza a sejtanyagcserét, rákmegelőző hatású, és a kemikáliáknál jobb vízhajtó.

  • Szupertáplálék tápiókából - vége a világot fenyegetõ éhinségnek?!

    Róma - A tápióka, amelyet a maniókagyökér keményítõjébõl készítenek, szupereledelként egyetlen étkezésben tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire az embernek egy teljes napon át szüksége van. Amerikai kutatók az afrikai élelemhiány leküzdésében akarnak segítséget nyújtani a tápióka felhasználásával.
    A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítõtartalmú megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az õslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belõle.

  • Zsírégetés zöldségekkel

    Elég volt a csípõtáji zsírpárnákból? Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek erõsítik a májadat, fokozhatod szervezeted zsírégetõ kapacitását, ennek eredményeképpen pedig fogyni fogsz.

    Íme a 7 leghatásosabb zsírégetõ élelmiszer:

    A spenót, a fejes saláta és a többi sötétzöld leveles zöldség remek rost- és energiaforrás. A kutatások szerint a vitaminok és antioxidánsok magas koncentrációja segít megelõzni az éhségrohamokat, miközben véd a szívbetegségektõl, a daganatoktól, a szürkehályogtól és a memóriazavaroktól.

  • Miért is fontos az Omega-3?

    Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelõ mûködésének fenntartásában, az egészség megõrzésében, és a betegségek gyógyításában.

    Sokan nem tudják, hogy a homár szó egy tízlábú, hatalmas ollójú, ízletes húsú tengeri rákot jelent és a francia szó - hombard- kiejtés szerinti átvétele. Az eredeti kanadai homár a legnagyobb rákok egyike és az emberi szervezet egészséges mûködésében óriási szerepe van.

  • Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbab

    Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbabA konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák. A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség.

  • Lisztkódok - Nem csak háziasszonyoknak

    Az emberfia gyakran találkozik a milyen liszt is kell az ételbe kérdéssel! Ezt, nagyban nehezíti az a tény, hogy a néhány évvel ezelõtti rétes, és finom verziókat ma már ellátták különbözõ kódokkal. Hogy megértsük ezeket a kódokat ismernünk kell a lisztkészítés folyamatát.

    Csúnyán foglamazva, hogy melyik gyártási folyamat eredményeét esszük meg. A gabonát aratás után gabonatárolókban (siló) tárolják, innen szállítják a malmokba. A malmokban egy összetett mûveletsor alatt elõször a szennyezõdésektõl megtisztítják a gabonát.

  • McItaly, az új hamburger

    McItaly a neve az olasz hamburgernek. Az Olaszországban is népszerû amerikai gyorsétterem-láncba száz százalékos olasz termék érkezett, és Róma tervei szerint a McItalyt globalizálni is fogják.

    Amerikai gyorsbüfében hamburgeres szendvicsbe harapott az olasz mezõgazdasági miniszter, az olasz termékek védelmezõje, aki heves harcot folytat a nem hazai élelmiszerek ellen. Õ volt az, aki karácsonykor nemet mondott arra, hogy az olaszok afrikai ananászt egyenek.

  • A kivi és gyógyhatásai

    A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetõvé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható. Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges. A kivirõl bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

  • Gazdag galambleves

    Egy finom, zöldségekben gazdag húsleves megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak, mivel elegendõ energiát szolgáltat és tartalmazza a legfontosabb tápanyagféléket, mint a fehérjét (hús), szénhidrátot (tészta, burgonya), rostot (zöldségek), ásványi anyagokat és vitaminokat, melyek a levesben feloldódva könnyebben felszívódnak.

    A húsleves a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan fogása, amely sokféle húsból készülhet.

  • Húszezer forintos leves

    Japánban, ahol az egy négyzetkilométerre esõ Michelin-csillagok száma köztudottan igen magas, a népszerû ramenbõl is készül luxusváltozat. A 110 dolláros, 22 ezer forintos levest húsz összetevõbõl fõzik, és elõre meg kell rendelni, mivel három nap alatt készül el.

    A 22 ezer forintos ramen leves luxusváltozatának elõkészítése három napba telik, és természetesen minden összetevõje a lehetõ legjobb minõségû. Nem szerepel az étlapon, annak, aki megkóstolná, a helyfoglalással együtt kell megrendelnie.

  • Zöld sört szabadalmaztatott egy nagykanizsai felszolgáló

    Nagykanizsa - Nem a méregtõl, hanem rajongásból lett zöld a söre annak a nagykanizsai sörözõtulajdonosnak, aki különleges színû italát már szabadalmaztatta is.

    Béci bá' - teljes nevén Szabó Béla - zöld-fehér ruhában szolgálja ki a vendégeit az ugyancsak zöld-fehérre festett sörözõben, amit kedvenc csapatáról, a Fradiról nevezett el. Néhány éve egyik vendége évõdve megkérdezte tõle, hogy mikor lesz zöld a söre is, mire a tulajdonos évekig tartó kísérletezésbe kezdett.

  • Alma, körte, sárgarépa és vöröshagyma: A tavaszi táplálkozás kellékei

    A tavaszi meghûlés ellen véd egy fej vöröshagyma, de az alma, körte és sárgarépa is csodákra képes.

    Alma

    Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, mangát. K-, B-, A-, valamint C-vitamint, és kiemelkedõ rostmennyiséget. Kiváló emésztési zavarok esetén, hashajtóként, bél- és vértisztítóként. Oldja és kimossa a káros koleszterinlerakódásokat a szervezetbõl. Ízületi gyulladásokra is kedvezõ.

  • Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!

    Ha magas a vérnyomás: só helyett zöld fűszereket tegyél az ételbe!A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj, hanem a bevitt só mennyiségével, vagy az azonnali eredmények hajszolásával. „Ismert a túlzott sófogyasztás szerepe a magas vérnyomás kialakulásában. Ezért, ha lehet, csökkentsük a bevitt só mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja: ne sózzuk eleve, pluszban, kóstolás nélkül az ételt, a fogyasztott zöldségeket (paprika, paradicsom stb.).

  • Vitaminok és a szem

    Egy répa kétszerannyi A vitamint tartalmaz, mint amennyi az egy napra ajánlott mennyiség. Ez pedig jót tesz a szemnek. De sok más finom étel tartalmaz még A vitamint, és egyéb a szem számára hasznos tápanyagot. Az A-vitamin megelõzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin-hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmiához – szaruhártyafekély – vezethet, amely szemszárazsággal, a kornea kisebesedésével és a szemhéj duzzanatával járhat. A xeroftalmia pedig kezelés nélkül vakságot okozhat.

  • "Természetellenes" a bébiétel

    "Természetellenes és szükségtelen" pürésített étellel etetni a csecsemõket - állítják az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF szakértõi. Szerintük a babákat hathónapos korig kizárólag anyatejjel, illetve tápszerrel, utána pedig azonnal szilárd táplálékkel kell etetni. Gill Rapley, az UNICEF szakértõje azt állítja, hogy a pürésített ételek a késõbbiekben egészségügyi problémákat okozhatnak a gyerekeknek. Szerinte a több milliárd dolláros forgalmú bébiétel-gyártók sulykolják a szülõkbe, hogy pürével etessék a gyerekekt.

  • Fiatalodás ételekkel (2/1. rész): Keménysajtok, zöld tea és a köles

    A fogainkat legjobban védõ élelmiszerek listáját a sajtok vezetik, ezen belül is a kemény sajtok, mint például a parmezán vagy az ementáli sajt.

    Elõsegítik a nyáltermelést, gazdagon tartalmaznak kálciumot, foszfátot, tejproteint, amelyek védik a fogakat. A legjobb, ha étkezésünket alkalmanként sajtfogyasztással zárjuk, ezzel is csökkentjük a káros savképzõdést a szánkban. A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségû antioxidánsnak, a polifenolnak köszönhetõ, ami a bõrre káros UV sugaraktól véd meg.

  • Az emberi étrend fõtt és magas tápértékû

    Chicago - Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükbõl szinte mindent megkóstolt.

    "Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" - számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége (AAAS) ülésén, a fõzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztetõ jegyeként.

  • Életmódról és életkorról is árulkodnak az ujjlenyomatok

    Brit kutatók szerint az ujjlenyomatokból nemcsak az ember személyére, hanem életkorra és életmódra is lehet következtetni. Az ujjlenyomatok nem csak azonosításra szolgálnak, hanem életkorra vagy életmódra vonatkozó információk is kiolvashatók belõlük - állítják brit kutatók. A digitalizált ujjlenyomatok sokat segíthetnek a rendõrségnek abban, hogy leszûküljön a gyanúsítottak köre, ugyanis azok a bûntett helyszínén nyomot hagyó bûnözõ életmódjáról is szolgáltatnak információt.

loading...