2024.03.29. - Auguszta

Nem szívvédõ a zöld tea

Nem szívvédõ a zöld tea
Eddig mást hittünk...

Budapest - A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezõit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékébõl. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

A teakedvelõk körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévõ alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az érelmeszesedés kialakulása akkor gyors, ha a "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin oxidálódik és lerakódik a koszorúerek belsõ felszínén. Az antioxidánsok ezt a folyamatot megakadályozzák és ezért hasznosak a szívinfarktus megelõzésében.

Kísérleti patkányokon sikerült is igazolni, hogy a teában található polifenolok hatására a vérben lévõ zsírok mennyisége csökkent, sõt az állatok vérnyomása is alacsonyabb lett. Japánban végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a zöld tea rendszeres, bõséges ivása mellett az érelmeszesedés kifejlõdése késik és hasonló megfigyelésekrõl számoltak be holland és amerikai kutatók is.

Érthetõ, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszer ellenõrzõ hivatal, az FDA többször kapott kérést a zöld tea gyógyszerré nyilvánítására. A kérelmet általában a zöld teát az Egyesült Államok területén forgalmazó japán teakereskedõ cég nyújtotta be és igyekezett bizonyítani a zamatos ital különbözõ gyógyító tulajdonságait, de nem sok sikerrel.

Legutóbb az FDA 105 tudományos dolgozatot kapott a japán cégtõl, melyek a kérvényezõ szerint a tea különleges gyógyhatásait jelezték, de a hivatal ezeket nem tartotta meggyõzõnek. Most német és angol kutatók végeztek megfelelõen ellenõrzött vizsgálatot a zöld tea jól adagolható hatóanyagaival. Az önkéntes résztvevõk egyik csoportja a tea polifenoljait kapta három hétig, a másik csoport pedig ugyanolyan külsejû, de hatóanyagot nem tartalmazó kapszulákat szedett.

A koszorúér-betegség legkülönbözõbb kockázati tényezõit mérték, a vérnyomástól a vérben lévõ zsírokig, de csak a koleszterin szintben észleltek kisfokú, kedvezõ változást. A teakivonattal töltött és az üres kapszulák hatása között semmiféle, lényeges különbség nem mutatkozott a polifenolok javára. Hangsúlyozták viszont: azt a vádat sem lehetett igazolni, hogy a zöld tea károsítja a májmûködést. Aki tehát szereti a zöld teát, az igya bátran.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!