2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ne sózd túl az ételt!

Ne sózd túl az ételt!
A sózás csökkentése az ereknek is jót tesz

Budapest - A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentõ hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verõerek tágulékonyságát is növeli. Kacie Dickinson és munkatársai - akik az American Journal of Clinical Nutrition címû folyóiratban publikálták eredményeiket - azt vizsgálták, hogy az alig sózott étel milyen mértékben befolyásolja az erek rugalmasságát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Mivel a sok só mérhetõen emeli a vérnyomást, Nagy-Britanniában többször is kiszámolták, hogyha az élelmiszeripar kevesebb sót használna, évente sok ezer, magas vérnyomás miatt agyi katasztrófát szenvedõ beteg életét lehetne megmenteni.

Az ausztrál kutatók 29, túlsúlyos embert vontak be abba a vizsgálatba, amelyben véletlenszerû kiválasztás szerint az önkéntes résztvevõk vagy a szokásos sótartalmú ételt fogyasztották két héten keresztül, vagy harmadannyi sót tartalmazó kosztot kaptak. A kéthetes idõszak után a csoportokat váltották.

A vizsgálat alanyainak vérnyomása egyénileg szerény mértékben, de következetesen csökkent és ez az egész csoportra statisztikailag igen jelentõsnek bizonyult. A tanulmány fontos része azonban az volt, hogy megmérték a vizsgált személyek felkarján a verõerek tágulékonyságát is.

Ez a módszer az ultrahangos mérõtechnikán alapszik, ezért vértelen, fájdalmatlan. Ha a vérnyomásméréshez hasonlóan a felkarban lévõ ereket összenyomjuk, fölengedés után a véráramlás újra megindul, sõt kifejezetten fokozódik. Ez a fokozott áramlás attól függ, hogy az ereket tágító gáz, a nitrogén-monoxid, amelyet az ereket bélelõ sejtek termelnek, milyen mennyiségben jelenik meg.

Az egészséges érrendszerben a nitrogén-monoxid-termelõdés általában jó, de a sok konyhasó ezt gátolja, míg a sószegény ételeket fogyasztók erei lényegesen jobban tágulnak. Ez arra utal, hogy az ennivaló sózásának mérséklése nemcsak a vérnyomás csökkentése útján érvédõ, hanem különleges értágító hatása is van.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!