Budapest - A konyhasóban szegény étrend vérnyomáscsökkentõ hatása régóta ismert, ám ausztrál kutatók vizsgálata alapján kiderült, a csökkentett sómennyiség a verõerek tágulékonyságát is növeli. Kacie Dickinson és munkatársai - akik az American Journal of Clinical Nutrition címû folyóiratban publikálták eredményeiket - azt vizsgálták, hogy az alig sózott étel milyen mértékben befolyásolja az erek rugalmasságát.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az ausztrál kutatók 29, túlsúlyos embert vontak be abba a vizsgálatba, amelyben véletlenszerû kiválasztás szerint az önkéntes résztvevõk vagy a szokásos sótartalmú ételt fogyasztották két héten keresztül, vagy harmadannyi sót tartalmazó kosztot kaptak. A kéthetes idõszak után a csoportokat váltották.
A vizsgálat alanyainak vérnyomása egyénileg szerény mértékben, de következetesen csökkent és ez az egész csoportra statisztikailag igen jelentõsnek bizonyult. A tanulmány fontos része azonban az volt, hogy megmérték a vizsgált személyek felkarján a verõerek tágulékonyságát is.
Ez a módszer az ultrahangos mérõtechnikán alapszik, ezért vértelen, fájdalmatlan. Ha a vérnyomásméréshez hasonlóan a felkarban lévõ ereket összenyomjuk, fölengedés után a véráramlás újra megindul, sõt kifejezetten fokozódik. Ez a fokozott áramlás attól függ, hogy az ereket tágító gáz, a nitrogén-monoxid, amelyet az ereket bélelõ sejtek termelnek, milyen mennyiségben jelenik meg.
Az egészséges érrendszerben a nitrogén-monoxid-termelõdés általában jó, de a sok konyhasó ezt gátolja, míg a sószegény ételeket fogyasztók erei lényegesen jobban tágulnak. Ez arra utal, hogy az ennivaló sózásának mérséklése nemcsak a vérnyomás csökkentése útján érvédõ, hanem különleges értágító hatása is van.