rss
  • Csoki, ami fogyaszt és elveszi a bélpoklosok étvégyát?!

  • Fogyókúra fekete csokoládéval

    Egy tábla fekete étcsokoládé lényegesen tovább elveszi a csokikedvelõ étvágyát minden más ennivalótól, mint ugyanannyi tejcsoki, ezért igen alkalmas fogyókúrázásra. Dán kutatók elõadása a Nemzuetközi Elhizástudományi Kongresszuson nagy figyelmet keltett. "Érzékszervi tapasztalat" szerint a csokiéhséget a fekete csokoládé hatékonyabban csillapítja, mint ugyanannyi tejcsokoládé. Lone Brinkmann Sorensen és Arne Astrup dán kutatók ezt a feltevést igyekeztek tudományosan alátámasztani..

    A vizsgálatot 16, önként jelentkezõ, egészséges fiatal férfi részvételével végezték. A tanulmány során megfigyelt vizsgálati alanyok egyformán szerették mind a magas kakaótartalmú, mind a tejjel dúsított csokoládét. Véletlenszerû választás szerint, tizenkét órás koplalás után elõször vagy fekete, vagy tejcsokoládét ettek, majd a következõ alkalommal fogyasztották a másik változatot.

    Miután a tízdekás csokoládétáblát elmajszolták, öt órán keresztül félóránként kitöltöttek egy kérdõívet, ami arra vonatkozott, hogyan érzik magukat, nem ennének-e valamit, mit szeretnének folytatásként fogyasztani. A csokoládé lenyelését követõen két óra múlva a résztvevõknek pizzát tálaltak fel, amelybõl annyit kaphattak, amennyihez kedvük volt.

    A vizsgálati alanyokat sokkal kifejezettebben telítette a fekete csokoládé, és tovább bírták evés nélkül, mint tejcsokoládé után. Mikor a csokoládé után két órával megjelentek az asztalon a pizzák, ugyanazok a személyek 15 százalékkal kevesebbet fogyasztottak a pizzából, ha elõzõleg étcsokival "alapoztak".

    A kutatók azt is kérdezték vizsgálati alanyaiktól, mit ennének szívesen: sós- vagy savanykás ételt, valami fûszeresen zsírosat vagy édeset ? A teljes választékból kevesebbet kívántak a megfigyelt személyek fekete csokoládé után, mint tejcsokizást követõen.

    A vizsgálók következtetése az volt, hogy a karácsonyi-újévi lakmározások utáni súlynövekedés lefaragására a fekete csokoládé hatásos és újszerû módszer lehetne, hiszen mindenbõl kevesebbet kívánunk enni utána.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • A mindenható káposzta

    Szinte nincs olyan betegség, amelyre ne hatna természetes gyógyírként ez a kétéves zöldségnövény, amely frissen és savanyítva egyaránt számtalan étel - és nemzeti konyha - kedvelt alapanyaga. Már az ókorban is ismerték és nagyra tartották, pedig akkor még nem voltak vele tisztában, hogy a mai kutatási eredmények szerint a káposzta az egyik legkitûnõbb rákellenes táplálék. Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, A-, B-, C- és U-vitamint.

  • Ezért ne igyunk energiaitalt

    Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsõsorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

    Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

  • Gofri - Köszönjük Amerika!

    Az Amerikából indult desszert Magyarországot is meghódította. A folyékony tésztából készülõ ostyaszerû sült édes tésztát ma már több mint 1000 formában készítik.

    A desszert különleges ismertetõjele, hogy rácsos formájú sütõben készül. Így a barázdák felfogják azokat az önteteket, amelyekkel ízesíthetjük az USA kedvenc édességét. Ma már itthon is különbözõ formájú, mintájú és ízû gofrit kapthatunk a boltokban, de az igazi az, amikor otthon sütjük meg, és a készülõ finomság illata bejárja az egész lakást.

  • Számos kedvezõ hatással bír egészségünkre a pomelo

    A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.

  • Elõzzük meg az influenzát!

    Kétségtelen, már közöttünk jár a tél rettegett betegsége, az influenza. Fontos, hogy a leghidegebb évszakban még jobban odafigyeljünk egészségünkre, és megtegyünk mindent immunrendszerünk erõsítése érdekében. A dr. Kóczán István belgyógyász tippjeinek segítségével felvehetjük a harcot a vírusokkal szemben. 1. Eddze az immunrendszerét, vigyen szervezetébe sok ásványi anyagot. Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, például kivit vagy narancsot. Segítenek a gyümölcsteák is. 2. Mindennap igyon frissen préselt citruslevet, talán sokan nem tudják, hogy a gyümölcslevekben a vírusok nem szaporodnak. Ezeket hûtve igya, a forralás ugyanis tönkreteszi a vitaminokat.

  • Az ókori római lakoma

    A rómaiak hosszú ideig igen egyszerûen ékeztek - egyik korabeli szerzõjük azt írja, hogy puliszkán éltek –, ami illett is a nehezen tengõdõ, egyik napról a másikra élõ földmûves- és pásztornéphez. Ám a gazdagok Rómája, hatalma tetõpontján, más szokásokat vesz fel: enged az elpuhulás Keletrõl érkezõ csábításának. A fõzést kifinomult mûvészetté alakítják a derék rómaiak, a baráti vacsora ürügy a dáridóra. Az ételekben egyesül minden elképzelhetõ furcsaság és bonyolultság; a szakácsok kötelessége, hogy minden leleményüket latba vetve ámító újdonságokat ötöljenek ki, minden fogásban legyen valami látványos meglepetés.

  • Rukkola az új gasztrodivat! De, mindent tudunk róla?

    Csak pár éve lett divatos étel, de valójában tudjuk, hogy mi az a rukkola és miért is fogyasztják?

    Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz. De mi a hatása és milyet érdemes venni? A Tudatos Vásárlók Egyesülete most felvilágosít minket. A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsõsorban saláták, kásák kiegészítõjeként használjuk. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában õshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.

  • A zöld tea késlelteti az emlõrák kialakulását

    Azoknak a kínai nõknek, akik fiatal koruktól kezdve rendszeresen ittak zöld teát, ritkábban és késõbb lett emlõrákjuk, mint azoknak, akik nem teáztak - derült ki az Annals of Epidemiology folyóiratban közölt tanulmányból. A régi korok kutatói szerint a tealevelekbõl készülõ italt félmillió éve ismerik az emberek. A különbözõ változatokból a zöld teának tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig hat alkalommal kapott olyan kérelmet, hogy járuljon hozzá a zöld tea gyógyszerré nyilvánításához, de az ügynökség ezt még nem látta indokoltnak.

  • Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bír

    Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bírMindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúly van az egészséges táplálkozáson. Ami régen teljesen természetes volt, az úgy tűnik ma már csak erőteljes tudatosítással lehet megőrizni. Ezért aztán olyan hétköznapi, régen alapvető zöldségfélékre kell felhívni a figyelmet, mint a káposzta, mely egyre kevésbé kap helyet az étrendünkben. A káposzta sem egy csoda elixír, de ez az egyszerű, könnyen beszerezhető zöldségféle számos jótékony hatással bír, melyektől kár lenne megfosztani szervezetünket.

  • Fánk - nem csak farsangi

    "Az eset úgy kezdõdött, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozván, mûhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyû az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az õ pékségébõl került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részébõl is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.

  • Veszélyes kontaktlencse

    A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul, a szemüveget pedig egyre többen helyettesítik kontaktlencsével számos elõnyére való tekintettel.

    A lencsék tökéletes látást biztosítanak mindenféle idõjárási körülmény esetén, a látómezõt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret. Általában a fiatalok hordanak kontaktlencsét, de az egynapos, hosszan viselhetõ lencsék feltalálása óta konkurenciát jelentenek a szemüvegnek a 45 év fölöttiek körében is.

  • Étvágycsökkentõ a zsírszövet kiéheztetése

    A zsírszövetben található erek sejtjeit programozott sejthalálba hajszoló fehérjék a jövõben a súlycsökkentõ kezelések célpontjaivá válhatnak – állítják a Cincinnati Egyetem kutatói.

    Dr. Randy Steeley, az Egyetem Anyagcserebetegségek Intézetének belgyógyász professzora állatkísérletek során felfedezte, hogy az elhízott állatok proapoptotikus (sejthalálhoz vezetõ) fehérjékkel történõ kezelése jelentõsen csökkentette a bevitt táplálékmennyiséget és a test zsírtartalmát.

  • A füstölés története

    Véget ért a disznóvágás, sonkák, oldalasok, szalonnák, kolbászok, májasok, disznósajtok további sorsukra várnak. A mai, mélyhûtõvel ellátott világban nem okoz gondot a húsok eltarthatósága. De vajon amikor még nem volt hûtõszekrény, hogyan tartósították a disznóvágás termékeit. Az egyik legegyszerûbb mód, hogy a húst megsütik, majd olvasztott zsírral leöntik, így a levegõtõl elzárva hónapokig eláll. Ilyen módon lehet a kolbászt is "konzerválni". Sajnos ezzel a módszerrel már nemigen lehet találkozni, de állíthatom, hogy rendkívül finom, ám fogyókúrázni nem lehet vele.

  • Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénk

    Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénkMinden ember egészséges és szép hajra vágyik, hogy ez ne csak álom legyen, figyeljünk oda arra, milyen ételeket fogyasztunk, mert akadnak olyan ételek, amelyek kifejezetten erősítik a hajhagymákat, ezáltal egészséges fejbőrt és hajat eredményeznek, de vannak olyan ételek is, melyek negatívan hatnak a haj egészségére. Távol-keleti szakértők szerint tíz olyan étel van, melyek erőt és fényt kölcsönöznek hajszálainknak. Ha meg akarunk szabadulni száraz, vagy éppenséggel zsíros, netán kopasz fejtetőnktől, az alábbi ételeket pakoljuk a tányérunkra rendszeresen.

  • Ráncos leszel a rágótól

    A plasztikai sebészek szerint a rágózás lehet, hogy jót tesz a fogaknak, de kifejezetten elõnytelen az arcbõrnek, mivel elõsegíti a ráncosodást.

    Dr. Joel Schlessinger Omahában dolgozó plasztikai sebész nyilatkozott az MSNBC-nek, a rágógumi által okozott kozmetikai panaszokról. A szakértõ arról beszélt, hogy több páciense is gyakran rágózik, és esetükben kivétel nélkül megfigyelhetõ egy olyan ráncosodási folyamat, amely csak a rágógumi fogyasztásából eredeztethetõ. Ez jellegzetes ráncokat hoz létre, amelyek a száj körüli bõrfelületeken alakulnak ki.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

  • Sült rovar és dzsungellikõr a thai asztalokon

    A thai ételek csípõsek, minél északabbra haladunk, annál erõsebb fogásokkal fogunk találkozni. A rizs mellett mindenféle étel kerül az asztalra, amibõl lehet válogatni. Kanalat a jobb kézben, villát a balban tartsuk, de ha nem kapunk evõeszközt, a jobbunkkal nyugodtan tunkolhatunk is. Akinek pedig van gusztusa, akár a sült rovarlárvát is megkóstolhatja. A thai konyha a világ minden pontján ismert, minden nagyvárosban lehet találni egy rakás thai éttermet, más kérdés, hogy itt valóban autentikus ételeket kapunk-e.

  • Egy kanál cukortól megnõ az akaraterõ

    Egy kanálka cukortól megnõ az akaraterõ és az édesség erõsíti az önuralmat - ráadásul le sem kell nyelni! Egy új kutatás szerint a cukorban nagyobb erõ rejtõzhet, mint eddig gondolták: le se kell nyelni elõnyeinek kiaknázásához. Ha valaki egyszerûen csak kiöblíti a száját egy nagy korty cukros itallal, majd kiköpi, már attól megnõ az akaratereje és az önuralma, és könnyedén veheti a nagy kihívást jelentõ akadályokat is. "Úgy tûnik, hogy a cukor észlelése hasznosabb lehet, mint a lebontása, abban az esetben, ha valaki meginog vagy elgyengül" - mondta el a kutatás vezetõje, Martin Hagger, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológusa.

  • A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnak

    A táplálkozásunkban, a szépségápolásban és a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a citromnakA citrom az egyik leghatásosabb baktérium és vírusölők közé sorolható. Magas C-vitamin tartalma miatt több száz éve használják a skorbut és más betegségek elleni védekezésre. Leggyakrabban alkalmazott házi ellenszere a megfázásnak és influenzás megbetegedéseknek. A benne lévő A-vitamin segédkezik a fejfájás, torokfájdalmak és tüdőgyulladás gyógyításában. Levében olyan természetes anyagok találhatóak, melyek a lázcsillapításban is segédkeznek. Bevált gyógyszer a gyomorégésre, semlegesíti a fölösleges savakat.