2024.04.19. - Emma

Jégbor?!

Jégbor?!
Jégborszüret mínusz tíz fokban éjjel egy órakor az igazi

Budapest - Január környékén, a hideg és sötét idõszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szõlõbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje.

Az egyik legnagyobb magyarországi szõlõbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedût préseljenek belõle.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A jégborkészítés titka, hogy -5 Celsius-fok alatt a víz megfagy a bogyóban, a must pedig természetes úton koncentrálódik, beltartalmi értékeiben gazdagabb lesz, lehetõséget teremtve egyedi ízvilágú desszertbor készítésére - tájékoztatta az MTI-t a villányi pincészet munkatársa.

Akkor lehet csak szüretelni, ha a hõmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, és a szüret idõpontjában ott is marad. Ezért legjobb éjszaka kezdeni a bogyók begyûjtését - tudta meg szerkesztõségünk a pincészet kommunikációs vezetõjétõl, Iványi Emesétõl.

Ilyen hidegben szinte "Michelin-babának" öltözve, bányász fejlámpával fognak neki a szüretnek.

A többségében olaszrizling és cabernet franc szõlõ szüretelése szó szerint kesztyûs kézzel történik majd szombat éjjel 1 órakor, egyrészt a hideg miatt, másrészt mert a fagyott bogyókkal óvatosan kell bánni.

A madarak étvágyától és az idõjárástól nagyban függ, hogy készülhet-e jégbor egy adott évben - mondta a recept.zug.hu szerkesztõségének Ipacs Szabó István borász - tavaly például olyan meleg volt télen, hogy nem palackozhattak jégbort.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!