Míg régen képeket és szobrokat nézegetni jártak az emberek a múzeumokba, ma már az a világszerte ismert trend, hogy a múzeum egésznapos programot nyújtson a családoknak.
Órákig való böngészésre csábító üzletek és luxuséttermek nyílnak a leghíresebb európai és amerikai gyûjtemények teraszán vagy hajdani elhanyagolt raktárhelyiségeiben.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az aktuális kiállításhoz kapcsolódó holmik megtervezése és árusítása ezen belül is külön mûfaj lett. Versengenek a tervezõk, hogy milyen - valóban használható tárgy - utaljon az éppen látható kiállításra vagy más látnivalóra.
Ez már több évtizedes irányzat, ám az valamivel fiatalabb, hogy játszóházat létesítenek a gyerekeknek, nemcsak afféle gyermekmegõrzõt. Olykor persze az egész épületet birtokba veszik a kicsik: a londoni vagy párizsi híres múzeumok folyosóin vagy tárlói elõtt a földön vagy a padokon rajzolgatnak, és nem szól rájuk senki.
A játszóház mellett ugyancsak a gyerekeknek szól a múzeumok éttermének a menülapja, ahol külön számukra kínálnak speciális fogásokat.
A múzeumok büféje, kávéháza, vendéglõje, azok berendezése és színvonala külföldön fokmérõje az adott intézmény színvonalának is. A bilbaói Guggenheim Múzeumban a három Michelin-csillagos Martin Berasategui, a brüsszeli Szépmûvészeti Múzeumban a híres Peter Goosens, a bécsi MAK-ban (Museum für Angeweandte Kunst - Iparmûvészeti Múzeum) Helmut Österreicher ételmûremekeivel találkozhat a látogató - tudósít e tendenciáról a Gusto gasztronómiai magazin legfrissebb száma.
Helmut Österreicher az egyik legnevesebb osztrák szakács ma. Étterme kínálatában a klasszikus bécsi fogások mellett extravagáns, divatos alapanyagból készített ételek is találhatók. Feltûnik a vaszabi, a méregerõs japán torma, a cékla, amely nagy kedvenc mostanában minden formában, valamint olyan, hagyományos népi ételek, mint a polenta vagy a magyaros tarhonya.
Ez a trend ugyanakkor azt is magában rejti, hogy a múzeumban nemcsak egy vendéglátó hely van, hanem legalább egy, olcsóbb, nagy befogadó képességû büfé is és egy kis elegáns "ékszerdoboz", a fantáziadús ételkreációk számára.