2024.03.19. - József, Bánk

Enni mennek a múzeumokba?!

Enni mennek a múzeumokba?!
Új trend: nívós éttermek és üzletek a múzeumokban

Míg régen képeket és szobrokat nézegetni jártak az emberek a múzeumokba, ma már az a világszerte ismert trend, hogy a múzeum egésznapos programot nyújtson a családoknak.

Órákig való böngészésre csábító üzletek és luxuséttermek nyílnak a leghíresebb európai és amerikai gyûjtemények teraszán vagy hajdani elhanyagolt raktárhelyiségeiben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A "múzeumshopoknak" külön rajongótábora van, akad, aki itt kezdi - a gyûjtemény megtekintése elõtt még - az épületben tett - sétát. Nemcsak turistáknak való szuvenírek kaphatók ezekben, hanem értékes mûvészeti albumok, könyvek, sálak, kendõk, poszterek, képeslapok, ékszerek, gyerekjátékok és számtalan más érdekes iparmûvészeti tárgy is.

Az aktuális kiállításhoz kapcsolódó holmik megtervezése és árusítása ezen belül is külön mûfaj lett. Versengenek a tervezõk, hogy milyen - valóban használható tárgy - utaljon az éppen látható kiállításra vagy más látnivalóra.

Ez már több évtizedes irányzat, ám az valamivel fiatalabb, hogy játszóházat létesítenek a gyerekeknek, nemcsak afféle gyermekmegõrzõt. Olykor persze az egész épületet birtokba veszik a kicsik: a londoni vagy párizsi híres múzeumok folyosóin vagy tárlói elõtt a földön vagy a padokon rajzolgatnak, és nem szól rájuk senki.

A játszóház mellett ugyancsak a gyerekeknek szól a múzeumok éttermének a menülapja, ahol külön számukra kínálnak speciális fogásokat.

A múzeumok büféje, kávéháza, vendéglõje, azok berendezése és színvonala külföldön fokmérõje az adott intézmény színvonalának is. A bilbaói Guggenheim Múzeumban a három Michelin-csillagos Martin Berasategui, a brüsszeli Szépmûvészeti Múzeumban a híres Peter Goosens, a bécsi MAK-ban (Museum für Angeweandte Kunst - Iparmûvészeti Múzeum) Helmut Österreicher ételmûremekeivel találkozhat a látogató - tudósít e tendenciáról a Gusto gasztronómiai magazin legfrissebb száma.

Helmut Österreicher az egyik legnevesebb osztrák szakács ma. Étterme kínálatában a klasszikus bécsi fogások mellett extravagáns, divatos alapanyagból készített ételek is találhatók. Feltûnik a vaszabi, a méregerõs japán torma, a cékla, amely nagy kedvenc mostanában minden formában, valamint olyan, hagyományos népi ételek, mint a polenta vagy a magyaros tarhonya.

Ez a trend ugyanakkor azt is magában rejti, hogy a múzeumban nemcsak egy vendéglátó hely van, hanem legalább egy, olcsóbb, nagy befogadó képességû büfé is és egy kis elegáns "ékszerdoboz", a fantáziadús ételkreációk számára.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!