2024.04.20. - Tivadar

Ne együnk péksütit, és pelyheket?!

Ne együnk péksütit, és pelyheket?!
Túl sok sót rejtenek a péksütemények, gabonapelyhek

Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.

A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Megállapították például, hogy az egyik legismertebb reggeli gabonapehely szokásos adagja 350 milligramm nátriumot tartalmaz, fél csészényi alacsony zsírtartalmú túró 360 milligrammot, egy darab teljes kiõrlésû fehér péksütemény pedig 440 milligrammot.

Az amerikai étkezési irányelvek szerint napi maximum 2300 mg nátrium ajánlott az egészséges felnõtt ember számára, a magas vérnyomás leküzdése érdekében pedig legfeljebb 1500 milligramm az irányadó napi beviteli érték. Az Egyesült Államokban élõ átlagember ennél jóval több sót vesz magához, méghozzá nem utólagos sózással, hanem készételekkel.

A vizsgálat úgy találta, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek általában több nátriumot tartalmaznak, vélhetõen ízük javítása érdekében. A hagyományos konyhasón (nátrium-klorid) kívül nátrium található több élelmiszeradalékban, állagjavítóban, ízfokozóban és tartósítószerben is. Sok nátriumot tartalmaznak a különféle öntetek és szószok, de még a szívbarát zöldséglé is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!