Washington - Ártalmas mennyiségben tartalmaz nátriumot néhány olyan reggeli étel, melyet éppen nem sós ízérõl ismerünk, például az édes péksütemények és a gabonapelyhek - írja az amerikai Consumer Reports címû fogyasztóvédelmi folyóirat.
A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az amerikai étkezési irányelvek szerint napi maximum 2300 mg nátrium ajánlott az egészséges felnõtt ember számára, a magas vérnyomás leküzdése érdekében pedig legfeljebb 1500 milligramm az irányadó napi beviteli érték. Az Egyesült Államokban élõ átlagember ennél jóval több sót vesz magához, méghozzá nem utólagos sózással, hanem készételekkel.
A vizsgálat úgy találta, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek általában több nátriumot tartalmaznak, vélhetõen ízük javítása érdekében. A hagyományos konyhasón (nátrium-klorid) kívül nátrium található több élelmiszeradalékban, állagjavítóban, ízfokozóban és tartósítószerben is. Sok nátriumot tartalmaznak a különféle öntetek és szószok, de még a szívbarát zöldséglé is.