rss
  • Gyümölcsborverseny volt Rudabányácskán

  • Rudabányácska - Ribizlibõl, berkenyébõl, szederbõl és egyéb, nem feltétlenül bornak szánt gyümölcsökbõl készült borok vetélkedtek a hét végén a különben szõlõboráról is híres zempléni térségben, a történelmi Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Rudabányácskán.

    Kozma István, a rendezvényt szervezõ Szépbánya Egyesület szóvivõje elmondta szerkesztõségünknek, hogy egy feketeberkenyébõl készült bor bizonyult a legnépszerûbbnek, de igazi kuriózumnak számított a csicsókabor is.

    loading...

    Magyar és szlovák gyümölcsborkészítõk hozták el remekeiket a most már tizedszer rendezett gyümölcsborversenyre. Vadon termõ és termesztett gyümölcsökbõl - ribizli, berkenye, szeder, alma, hárs, meggy - készült nedûikkel a termelõk bizonyítani kívánták, hogy a méltán híres és a világörökség részeként számon tartott Tokaj-hegyaljai borvidéken nem csak szõlõbõl lehet elõállítani kiváló minõségû bort.

    A speciális borversenyt az õsszel kifõzött szilvalekvárok versenye színesítette.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztani

    Ezért érdemes nyírfacukrot fogyasztaniÍze, megjelenése szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval, az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatása viszont épp az ellenkezője. A nyírfacukor fogyasztása önmagában nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztást. Felnőttek, gyermekek, cukorbetegek, várandós kismamák, fogyni vágyók és candida-diétán lévők is egyaránt biztonsággal fogyaszthatják.

  • A tavasz legfinomabb és legegészségesebb zöldségei

    Érdemes felkészülni arra, hogy tavasszal jóval több finomsághoz juthatsz, mint a narancs, grépfrút vagy alma. A legjobb, ha helyben termesztett gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz. A frissen szedett zöldségek és gyümölcsök pedig nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tõled, akkor valószínûleg utóérlelik õket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni.

  • Gulyást fõztek az olasz szakácstanulók

    Bár a paprikát ismerik, a magyar õrlemény ízessége minden várakozást felülmúlt; a csípõs és az édes verzió, illetve annak gyakori alkalmazása elbûvöli az olasz ízlelõbimbókat. Errõl gyõzõdtek meg a napokban Szegeden az olaszországi Serramazzoniból érkezett, vendéglátást tanuló diákok.

    A száz nebuló a Leonardo-program keretében érkezett a dél-alföldi városba, hogy a magyar konyha tudományát a "tett színhelyén", azaz a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tankonyhájában sajátítsa el.

  • Egészség: erjesztett ételek!

    Az erjesztett ételek visszatértek! Az erjesztett ételek újabb példái annak, amikor valamilyen régi módszer újra elõtérbe kerül.

    Hagyományosan szinte minden civilizáció rendszeresen elõállított és fogyasztott legalább egy, baktériumtenyészet segítségével létrehozott ételféleséget. Bár a mi generációnk szinte teljesen el is feledkezett az erjesztési eljárásról, az aktív baktériumkultúrákat tartalmazó erjesztett ételek egészségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások nyomán.

  • Szuflé - Luxus az asztalon

    Még a gyakorlott konyhatündérek is megriadnak kicsit ettõl a szótól. Pedig nem kellene. Ha elsõre még kissé bonyolultnak is hangzik, a végeredményt dicsérve ébredünk majd rá arra, hogy a könnyen elkészíthetõ felfújt szinte pofonegyszerû.

    A szuflé édes változata csokoládés és vaníliás formában is elkészíthetõ, rengeteg gyümölcsös szósszal, fagylalttal variálva. Annak ellenére, hogy melegen tálaljuk majd, igazi nyári desszert lehet, ugyanis a friss gyümölcsök, és a hideg fagylalt teszi majd igazán élvezhetõvé ezt a meleg és jéghideg kavalkádot.

  • Magyarul (l)enni - A cigányzene és a magyar konyha egysége Amerikában

    A tengerentúlon nincs különbség magyar és cigány között, egy országból származó emberek történelmét, kultúráját hirdetik - így látja az a Chicago melletti magyar étterem tulajdonosa, aki másfél évtizede a cigányzenére és a magyar konyhára építve a földrész talán legnépszerûbb magyar vendéglátóhelyén fogadja a városba, az államokba érkezõket.

    Bõsze Tamás a '70-es években válogatott sportolóként érkezett az Egyesült Államokba, majd úgy döntött, kint marad. A textilipari technikumot végzett birkózó korábban csak a konyha másik oldalát ismerte: versenyekre készülve jóízûen falatozta a paprikás csirkét, töltött káposztát.

  • A sztárok étrendje és a Makrobiotika

    Boldog pillanatokat akkor élünk át, amikor harmóniában vagyunk mikro-, és makrokörnyezetünkkel. Ha ebbõl az egyensúlyi állapotból valamilyen oknál fogva kibillenünk, a kitérés irányától függõen különféle kórok „támadnak meg” bennünket. Azért, hogy ez ne törtéjen meg, mindig a középsõ vonal mentén kell mozognunk, az élet minden területén. Mivel betegségeink kialakulásához nagymértékben hozzájárul a nem megfelelõ étrend, a kiegyensúlyozó, az ökológiai renddel összhangban lévõ étkezési módot, azaz a makrobiotikát tanácsos alkalmaznunk. Modern életünk étkezési szokásai meglehetõsen távol állnak nagyanyáink bölcs táplálkozási szokásaitól.

  • Ha sok halat fogyasztunk, egészségesek maradunk?

    A halak húsa laza szövetszerkezetû, könnyen emészthetõ, magas víztartalma miatt azonban gyorsan romló táplálék. Kedvezõ energia- és zsír-, valamint átlag 15-20%-os fehérjetartalma révén - megfelelõ konyhatechnológia alkalmazása mellett - a testtömeg-csökkentõ étrendekbe is jól beilleszthetõ.

    Zsírértéke alapján megkülönböztetünk zsírosabb (pl. ponty, harcsa, tonhal, makréla, lazac, hering) és szárazabb húsú (pl. fehér busa, amur, süllõ, tõkehal, heck) halféleségeket.

  • Luca napja és a babonák

    Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a szentéletû, jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke elõtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve. Luca napja a Gergely-féle naptárreformig, 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. Nevének etimológiája a latin lux = fény szóval áll összefüggésben. Ehhez a naphoz számos hiedelem, szokás kapcsolódik. A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elõsegíteni.

  • Stangli álomdiéta módra

    A stanglinak számtalan változata létezik: köményes, diós, sajtos, mézes, és még sorolhatnám... lehet próbálkozni, új ízekkel kísérletezni!

    Nyugodtan elkészíthetõ elõre is, és egész héten eszegethetünk belõle. Nálunk még aznap el szokott fogyni, mivel isteni finom, és elég nehézkes abbahagyni.

    Jó étvágyat kívánok az egészséghez:
    Dr. Csábi Bettina

  • Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkel

    Méregtelenítés zöldségekkel és gyümölcsökkelA gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt - a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak. Nyugodtan lehet mellette dolgozni, csak legyen nálunk mindig az étel. A szervezet megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat, mi jóllakhatunk, az emésztőrendszer működése ezzel szemben lelassulhat, mivel elegendő hogy teljes kapacitása törtrészét vesse latba. Ezáltal megpihenhet és regenerálódhat.

  • Magyaros konyha a globális világban

    Régi ízek, új technológiák

    Magától értetõdik, hogy ha egy turista ellátogat Magyarországra, akkor nem kínai, görög vagy indiai étterembe akar menni, hanem meg szeretné kóstolni a magyar fogásokat, lakjon bár a barátainál vagy egy ötcsillagos szállodában.

    De milyen is a magyaros étel a XXI. században? Kiadós, nehéz, modern, falatnyi? Húzza-e mellé a cigány? E kérdésekre nem is olyan egyszerû felelni.

  • Ázsia és a tészta

    Ázsiában négy fõ alapanyagból gyártanak kifõzni való tésztát, sokszor még ma is kézi módszerekkel.

    Délkelet-Ázsiában fõként rizsbõl és mungóbabból, Japánban hajdinából, Kínában pedig ehhez járul a mienkhez hasonló búzalisztbõl készült tojásos tészta. A rizsliszt-tészta áttetszõ, fõzéskor egészen kifehéredik. Különbözõ szélességû metélt formájában, illetve nagyobb négyszög alakra vágva kapható. Ez utóbbit töltött tésztatáskákhoz használják. A rizslisztbõl készült tésztát elõször meleg vízzel kell felönteni, majd ha megpuhult, 2-3 percig fõzni.

  • Veszélyes táplálékkiegészítõk

    A multivitaminok, izomfejlesztõ szerek és egyéb táplálékkiegészítõk eladása az Egyesült Államokban a forgalmazóknak évi 23 millárd dollár hasznot hoz: a természetes eredetûnek mondott anyagok forgalma a leggyorsabban fejlõdõ üzlet, de senki sem állíthatja, hogy a nagyközönség számára is a legbiztonságosabb bevásárlás.

    Ezt a figyelmeztetést az American Journal of Medicine áttekintõ közleménye tartalmazza, mind az orvosoknak, mind a laikusoknak címezve.

  • Az állandó rohanás és a stressz

    Egy kutatás szerint a felgyorsult élettel járó stressz az egyik legaggasztóbb tényezõ a mai emberek életében. Az emberek gyakran az idõ szûkére hivatkozva mellõzik életükbõl a testmozgást. A mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz a mai kor vezetõ egészségkárosító tényezõi, és errõl az érintettek is tudnak. Egy több ezer ember megkérdezésével végzett angliai felmérés szerint a válaszoló nõk kétharmada, míg a férfiak 58 %-a válaszolta azt, hogy az elmúlt három hónapban aggodalommal töltötte el egészségtelen és stressze életmódja.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • Zsírforradalom az Egyesült Államokban

    Az Egyesült Államokban felfedezik a zsírsertést, valóságos zsírforradalom kezdõdik - idézte a legbefolyásosabb amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal Heath Putnamet, a világhírû magyar sertésfajtát, a mangalicát tenyésztõ Wooly Pigs cég vezetõjét.

    A washingtoni Wooly Pigs az elsõ olyan amerikai vállalat, amelyik mangalica sertést importál. A cég a göndör szõrû magyar sertésfajtát már saját telepein tenyészti osztrák módszerek alkalmazásával. A Wooly Pigs vezetõje szerint a mangalicából készült ételeket sok étterem fel akarja venni kínálatába.

  • Táplálkozz egészségesen és magasabb IQ-d lesz

    Egészségesen táplálkozó kortársaikhoz képest valamivel alacsonyabb intelligencia-hányadossal számolhatnak késõbbi életük során azok a kisgyermekek, akik túlságosan sok egészségtelen ételt fogyasztanak - figyelmeztetnek a brit szakemberek.

    Az intelligencia-hányados és a táplálkozási szokások közötti összefüggés már régóta vitatott kérdés, mivel számos más tényezõ, így a gazdasági és társadalmi körülmények is befolyásolhatják. "A szemétkajára alapozó étrend nagyon nem kedvez az agy megfelelõ fejlõdésének" - figyelmeztetett a szakember.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

  • Földközi-tengeri diétával a kilók ellen

    Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek elõtt a Kréta szigetén élõk - számíthatnak a leghosszabb élettartamra.

    Táplálkozási szakértõk összeállítottak egy egészséges, a Földközi-tenger mellékére jellemzõ élelmiszerekbõl álló diétát: zöldségek, hal és kevés hús, mindezek mellé olívaolaj, fokhagyma, kenyér és némi vörösbor. Ez az étrend nem pusztán védi a szívet és az ereket a zsírok lerakódásától (érelmeszesedés), hanem vonalainknak is jót tesz, szemben a zsíros ételekkel.

loading...