Ha valaki hat héten keresztül naponta három csésze hibiszkuszteát megiszik, emelkedõben lévõ vérnyomása mérhetõen csökken. A kellemes italt kedvelõk számára kedvezõ eredményt az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették. Valamennyi iparilag fejlett országban a felnõtt lakosság egynegyedét-egyharmadát érinti a magasvérnyomás-betegség, amely a szélütés vagy a szívinfarktus komoly kockázati tényezõje.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az öregedés kutatásával foglalkozó Diane L. McKay és munkacsoportja úgy látta, hogy a vérnyomásemelkedés sokszor jobban kezelhetõ, ha a betegeknek minél kevesebb gyógyszert kell bevennie. A hibiszkuszból fõzött tea kedvezõ egészségi hatásait pedig már korábbi megfigyelések is igazolták.
Mind több adat jelzi: már a normálisnak tartott értéknél csak kissé és nem állandóan magasabb vérnyomás is jelentõs, hosszú távú veszélyt jelent. A kutatók ezért csak kissé magas vérnyomású, 30-70 éves személyeket vizsgáltak.
Az önként jelentkezõ páciensek hat héten keresztül naponta háromszor fogyasztottak egy csésze hibiszkuszteát, amely fõleg a szívbetegség megelõzésében kedvezõ hatóanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.
A vizsgálat résztvevõi és a kutatók ugyanakkor nem tudták, valóban hibiszkuszteát isznak-e, vagy csak hasonló, de nem hibiszkuszból fõzött italt. Ám a kísérlet végén kiderült, hogy a hibiszkusz lényegesen hatásosabb vérnyomáscsökkentõ volt, mint a nem vele készült teaital.
A hibiszkuszteát fogyasztók vérnyomása gyakran olyan mértékben csökkent, mint a vérnyomácsökkentõ tablettákkal kezelteké. Az elõadót a vitában megkérdezték, hogy észleltek-e valamilyen mellékhatást a teával kezelt csoportban. Diane L. McKay közölte, hogy Nigériában olyan üdítõitalt is fogyasztanak, mely 25 csészényi hibiszkuszteának megfelelõ hatóanyagot tartalmaz, de nemkívánatos hatást még ott sem figyeltek meg.