2024.04.19. - Emma

Egy ismeretlen ismerõs: a csicsókát érdemes volna beiktatni az étrendbe

Egy ismeretlen ismerõs: a csicsókát érdemes volna beiktatni az étrendbe
Õshazája Észak-Amerika, az indiánok már a földrész felfedezés elõtt is termesztették. Bár a csicsókának számos elõnyös élettani hatása van, mégis kevesen vásárolják Magyarországon, nincs nagy becsülete. Egyes piacokon olykor elõfordul, megfizethetõ áron, de nem nagyon ismerik a vevõk, pedig sok finom étel készíthetõ belõle.

Legfontosabb jellemzõje, hogy minden más hasonló növénynél több inulint tartalmaz, amely prebiotikus tulajdonságú, nehezen emészthetõ, vízben oldódó rostanyag.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az inulin úgynevezett poliszacharid, azaz összetett cukor, amely édes íze ellenére eltér a cukortól, mivel sem a szájban, sem a tápcsatorna más szakaszán nem termelõdik olyan enzim, amely bontaná. Egyedül a vastagbél baktériuma kezdik el lebontani.

A burgonyával szemben az az elõnye, hogy inulintartalma csaknem teljes egészében fruktózzá alakul, amelynek napi 30-80 grammját a szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani.

A bél baktériumflórájának kedvezõ befolyásolásával vércukorszint-csökkentõ hatású, mivel egyenletessé teszi a szénhidrátok lebontását és felszívódását - sorolja jótékony hatásait Kovács Ildikó dietetikus, az Új Diéta címû szaklapban.

Energiatartalma 10 dekában 30-73 kalória. Vitaminokban, ugyanakkor szénhidrátokban is gazdag.

A kissé dudoros felületû, viszonylag nehezen tisztítható felületû gumókból fõzelékek, levesek, köretek varázsolhatók, de kevésbé hagyományos módon is fel lehet használni. Felfújt, rakott és töltött étel, sõt saláta is készíthetõ belõle. Kellemes, kissé a mogyoróra emlékeztetõ ízét õrölt köménnyel, fehér borssal, csipetnyi sóval, mézzel, tejszínnel és vagdalt dióval lehet kiemelni.

Az édesiparban tápszerek, étrend-kiegészítõk és pótkávé készítéséhez is használják. Vásárolja a szeszipar is.

Külföldön drága és ritka csemege, újabban elõszeretettel alkalmazzák luxuséttermek is. Magyarországon egyes piacokon, kistermelõktõl vásárolható, általában 200 forint/kilós áron.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!