rss
  • Gyorsan hízik, aki gyorsan eszik

  • London - A gyorsan, teltségig étkezõ emberek háromszor nagyobb valószínûséggel szednek túlsúlyt magukra - állítják japán kutatók a British Medical Journal címû brit orvosi szaklap szerdán megjelent számában.

    A megállapítás újra felhívja a figyelmet az ételek kutyafuttában történõ, pillanatok alatti bekapkodásának hátrányaira.

    Az Oszakai Egyetem kutatói tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy nem csak az számít, mennyit és mit eszünk, hanem az étkezés stílusa, sebessége is befolyásolja az elhízás esélyét.

    loading...

    Úgy vélik, a nyugati stílusú fogyasztási szokások terjedése világszerte hozzájárul a kövérség járványszerû elõfordulásához.

    A kutatók háromezernél több, 30-69 éves japán önkéntest kérdeztek ki étkezési szokásaikról. Az 1122 férfinak mintegy fele, a 2165 nõnek pedig kicsit több mint a fele válaszolta, hogy teljes jóllakásig szokott enni. A férfiak 45, a nõk 36 százaléka evett gyorsan saját megítélése szerint.

    Azok, akik a teljes teltség érzéséig, ráadásul gyorsan szoktak étkezni, háromszor nagyobb valószínûséggel voltak kövérek, mint a nem teltségig és nem gyorsan evõk csoportjában lévõ emberek.

    A tanulmány szerzõi megjegyzik, hogy az elõnytelen étkezési szokások terjedéséhez hozzájárulnak a nagyobb kiszerelésben olcsóbban hozzáférhetõ ételek, valamint az a szokás, hogy evés közben nézünk tévét. A kutatók azt tanácsolják a szülõknek, hogy teremtsenek nyugodt körülményeket az étkezéshez, és fõként a hízásra hajlamos gyerekeket bátorítsák arra, hogy lassan egyenek - még "gyorsételt" is.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Steak-et az asztalra - húsimádók számára hasznos!

    Nem mindegy, hogy hogyan készítjük a steakek-et! A steak finom, de a nem megfelelõ elkészítés akár betegséget is okozhat!

    Mi is az a steak? Steaknek nevezünk minden szakszerûen vágott hússzeletet, tehát nem csak vesepecsenyébõl szelt húsokat. Karajból, combból is készíthetünk steaket, sõt egyes csontos hússzeleteket is így nevezünk, mint pl. a porterhouse-steaket.

    A marhasült általában akkor jó, ha belül piros vagy rózsaszín.

  • 7 tipp, hogy az egészséges pizza választáshoz

    A pizza sokak kedvence, de tény, hogy nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. Néhány tipp pizzarendeléshez, hogy a lehetõség szerinti legegészségesebbet válaszd.

    A vékony tészta kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a vastag pizza. Néhány helyen már teljes kiõrlésû lisztbõl készült tésztát is kínálnak, ha teheted, emellett dönts!

  • Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásai

    Az eper és az áfonya egészségmegőrző hatásaiHeti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél. Mindkét bogyós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz növényi flavonoidokat, amelyek számos más gyümölcsben és zöldségben, például a szőlőben, borban, szederben, padlizsánban, de a csokoládéban is előfordulnak. Az áfonyában és az eperben lévő, a flavonoidok alosztályához tartozó antociánok segíthetik az artériák tágulását, ellensúlyozhatják a plakkok lerakódását az erekben, és más szív-és érrendszeri előnyöket biztosítanak.

  • A tojássárgája káros hatása az érrendszerre

    A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók. A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat - férfiakon és nõkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérdõívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikrõl. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nõ, de rendszeres dohányzás és - a koleszterinben igen gazdag - tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés jóval erõteljesebb.

  • Szülõ + reklám = elrontod a gyerekedet a helytelen táplálkozással!

    A védõnõk szerint szülõk és a reklámok befolyásolják leginkább a gyermekek étkezési szokásait!

    A Meki, a Burger, meg a hambi... amitõl dagadhat a máj és beteggé tehet!

    A védõnõk véleménye szerint az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásait a szülõk és a reklámok alakíthatják a legnagyobb mértékben, az iskolai büfé és menza szerepérõl megoszlanak a véleményeik - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felmérésébõl.

  • Gyümölcsöt gyümölccsel

    Az egészségünk védelmében nem csak az italok hõmérsékletére, hanem az étkezésre is nagyon oda kell figyelni a nagy melegben. Barcza Zsuzsa szerint hiába érezzük úgy, hogy nem kívánjuk az ételt, a napi négy-ötszöri étkezést be kell tartani. A reggeli nagyon fontos, mert ha üres gyomorral indulunk el otthonról, leeshet a vércukorszintünk, és akár el is ájulhatunk. A hõségben szervezetünk energiaszükséglete 15 százalékkal csökken, ügyeljünk rá, hogy könnyen emészthetõ ételeket vegyünk ilyenkor magunkhoz, kerüljük a vörös húsokat, a zsíros, fûszeres ételeket.

  • 5 élelmiszer, amely megszépít

    Amikor a bõrápolási rituálékról van szó, az egészséges étrend is segít. Bõrünk csúcsformában lehet tõle, és bizonyos ételekkel célzottan lehet harcolni egy-egy probléma ellen. Íme 9 étel, ami segít abban, hogy ragyogyó és egészséges legyen a bõrünk. 1. Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

    A bõr egészségéhez alapvetõen fontos az A-vitamin, ami segít a sejtek helyreállításában. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, mint a natúr joghurt, nagyszerû A-vitamin források, ugyanúgy, mint a máj, a brokkoli, a sárgarépa, az édesburgonya, a spenót és a kelkáposzta.

  • Aprósütemények a fenyõfára

    Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma-, vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésû, illatos és mutatós díszeket, hogy az ünnep pillanatai még emelkedettebbek legyenek! A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titkokat rejtõ csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegõ bakelitlemez mélyérõl szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér.

  • Mozogni kell, de nem mindegy, mit eszünk utána

    A jó egészséghez szükséges a rendszeres testmozgás, de a kedvezõ hatás akkor érvényesül, ha táplálkozásunk minden alkalommal megfelelõ.

    A közhit általában azt tartja, hogy akkor vagyunk fittek, ha állandó, rendszeres edzést végzünk. Jeffrey F. Horowitz professzor és munkacsoportja új vizsgálatával azt igazolta, hogy amikor edzés vagy verseny után leülünk enni, az akkor elfogyasztott étel szervezetünk szempontjából fontosabb, mint a hónapok óta folytatott testedzés.

  • A túl sok evés összezavarja az agyat

    A túlevés megzavarja az agyat, ezzel olyan károsodások sorozatát indítja el, melyek diabéteszt, szívproblémákat és más betegségeket okoznak - közölték amerikai kutatók a Cell címû tudományos szaklapban.
    Úgy tûnik, hogy a túl sok evés aktiválja az immunrendszer általában nyugvó útvonalait az agyban, amely immunsejteket küld szét a szervezetben. Ezek a védõsejtek megtámadják és elpusztítják a betolakodókat, ebben az esetben olyanokat is, amelyek ott sincsenek - állítja Dongsheng Cai, a Wisconsini Egyetem kutatója és csoportja.

  • Grillezett egészség

    Itt a nagy grillszezon! Végre elállt az esõ, az esték melegek, a kertvárost belengi a faszénfüst és a sülõ hús illata.

    Mindenfélét sütünk, húst, kolbászt, szalonnát, gombát, zöldségféléket, vagy akár sajtot és gyümölcsöket. A roston sütött étel finom, de ha az elõkészítési vagy sütési folyamatba hiba csúszik, szerencsétlen esetben súlyos ételmérgezés lehet a vége. A következõkben összegyûjtöttünk néhány jó tanácsot a betegség elkerülésére.

  • A fehér liszt helyettesítése

    A fehér liszt helyettesítéseA fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott.

  • A sajtban is vannak probiotikumok, amelyek kivédik az immunrendszer elöregedését

    A probiotikus baktériumokról már jó ideje tudjuk, hogy erõsítik az immunrendszert. A Turku-i Egyetem kutatói most azt fedezték fel, hogy a sajtok is tartalmazzák ezeket a hasznos baktériumokat.

    Dr. Fandi Ibrahim, a finn egyetem kutatásának vezetõje azt mondja, hogy a probiotikumot tartalmazó sajtok mindennapos fogyasztása képes megbirkózni az immunrendszer korral járó romlásával, elöregedésével.

  • A daganatos és szívbetegségek kivédése halfogyasztással

    A daganatos és szívbetegségek kivédése halfogyasztássalA magyar ember sokkal kevesebb halat fogyaszt mint kellene. Nemcsak azért mert egy igen ízletes ételről beszélünk, hanem azért is mert a halnak számos jótékony hatása van, többek között jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre. A halak fehérjetartalma megegyezik a húsokéval (26-20 g/100 g). Vitaminok közül a halakban az A-, E-, D-, B12-vitaminok találhatók. Ásványianyag-tartalmuk is gazdag, például a kalcium (különösen a gerincével együtt megehető konzervhalak, például sprotni, makréla), magnézium, vas, szelén, jód és cink lelhető fel bennük.

  • A sör segít megelõzni a csontritkulást

    Egy új tanulmány szerint a sör gazdag szilíciumforrás, miáltal képes javítani a csontok denzitását, azaz sûrûségét.

    A Kaliforniai Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai a sörgyártás technikája és a sör szilíciumtartalma közötti összefüggést vizsgálta. Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvezõ hatást fejteni ki a csontritkulásban, melynek során csökken a csontok tömege. Aki eddig nem szerette az "arany" színû italt mondván, hogy keserû az íze, az sem árt ha alkalmanként elpusztít egy korsónyit.

  • A kivi és gyógyhatásai

    A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetõvé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható. Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges. A kivirõl bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is.

  • Ételek, a fogaink védelmében

    A száj egészsége szempontjából jó ételek a rostokban gazdag ételek, mint például a friss gyümölcsök és zöldségek – ezek növelik a nyál termelését, amely semlegesíti a savakat, segít a fogak ételdaraboktól és cukortól való megtisztításában a rágás során.

    Jók még a cukormentes gazdag ételek – tej, joghurt, rizs, hús, hal, és a nagy víztartalmú gyümölcsök és zöldségek – körte, dinnye, zeller és uborka. Az alacsony pH értékû savas italok károsítják a fogzománcot (például a kóla). A ragadós ételeket nem tudja a nyál könnyen lemosni a fogak felszínérõl.

  • Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!

    Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!A csípős gyömbér nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni akarsz. A gyömbért legtöbben úgy ismerik, mint a hányinger és rosszullét természetes ellenszerét. A latinul Zingiber officinale elnevezésű növény hatása azonban ennél jóval szélesebb körű. A benne található illóolajok és csípős vegyületek serkentik a vérkeringést és az emésztést, fokozzák a gyomornedvek kiválasztását. Ezen kívül megfázás ellen is sikerrel alkalmazhatod. A gyömbér tea (mint minden más gyógyhatású tea) elkészítési módja sem lényegtelen!

  • Nem minden gyümölcsjoghurt (egészséges), ami annak látszik

    Budapest - Allergiás reakciót kiváltó színezék, hõkezelt, így csökkent aroma- és vitamintartalmú gyümölcs, magas cukortartalom - ilyen joghurtokat is vásárolnak a magyar fogyasztók a Tudatos Vásárlók Egyesületének legutóbbi vizsgálata szerint.

    A közfelfogás a joghurtot egészséges termékként tartja számon, fõként, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést és fogyókúrázóknak is ajánlott. Persze nem minden termékre igaz ez és ezt be is bizonyította a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amely összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy "annak látszó élelmiszert" értékelt.

  • Kiváló immunerõsítõ: a lime

    A zöld citrom, vagy ahogyan sokan ismerik, a lime, kiváló C-vitaminforrás, így a téli idõszakban bátran használhatjuk immunrendszerünk erõsítésére. A lime leginkább a trópusi és mediterrán területeken található meg. Õshazája az indonéz szigetvilág. Magyarországon csak keveset használjuk, de kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre többek körében örvend népszerûségnek. Magyarul savanyúcitromnak és trópusi citromnak is nevezik. A citromhoz hasonlóan a zöldcitrom is nagymértékben tartalmaz C-vitamint, de található benne B1- és B2-vitamint, foszfor, vas, kalcium és kálium is.

loading...