2024.04.19. - Emma

Van jó és van rossz joghurt!?

Van jó és van rossz joghurt!?
A joghurtok legfõbb értéke az élõflóra

Budapest - A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynõi - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, melyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfõbb értéke az élõflóra, mely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gyümölcsjoghurtok adalékanyagai közül a gyümölcs élelmiszerbiztonsági elõírások miatt kerülhet kizárólag hõkezelés után a termékekbe. Cukrot valóban tartalmaz a joghurtok többsége, ám a gyümölcsök tartósításához házilag is használják ezt a nem-fogyókúrás édesítõszert. A zselatinra, melyet állománystabilizáló szerként alkalmaz az élelmiszeripar, külön elõírások vonatkoznak, az E120 jelzésû kármin pedig az Európai Unióban engedélyezett élelmiszerszínezék, az élelmiszerek jelölésérõl szóló rendelet nem tesz említést arról, hogy allergén hatása lenne, hiszen ezt a csomagoláson kötelezõ lenne feltüntetni - szögezi közleményben a Tej Terméktanács (TT).

Világszerte az emberek mintegy harmada fogyaszt rendszeresen joghurtot, az egy fõre esõ éves joghurtfogyasztás két kilogramm. A joghurt sokféle lehet: natúr, ízesített, savanykás vagy édesített, krémes vagy darabos, alapvetõ alkotórészét, a joghurtkultúrát azonban mindenképpen tartalmaznia kell. Savanyítás közben a tej gazdagodik úgynevezett bioaktív hatóanyagokkal. A folyamat mögött a tejzsír, a tejfehérje és a tejcukor részekre bontása, a koleszterin megemésztése és B-vitaminok termelõdése húzódik meg. A savanyú tejtermékek a tejhez képest eltarthatóbbak, jobban oltják a szomjat, emészthetõbbek és a bennük lévõ C-vitamin hosszabb ideig megõrzõdik - állítja a TT.

A TT közleménye kitér az 1965-ben született probiotikumok fogalmára. Ezek olyan jótékony baktériumok, melyek képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, számos fontos tápanyagot tartalmaznak. Magas biológiai értékûek, a bennük lévõ tápanyagok is jól hasznosulnak, például a csontegészség szempontjából fontos kalcium hasznosulását 60 százalékra teszik a szakemberek. Az élõflórás joghurt nemcsak a bélflóra és a szervezet mûködését támogatja, hanem a testsúly megtartásában is segít, mert viszonylag alacsony az energiatartalma. Egy kis pohár joghurt egy felnõtt ember napi energiaigényének csak mintegy 6-7 százalékát teszi ki.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!