Budapest - A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynõi - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, melyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfõbb értéke az élõflóra, mely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Világszerte az emberek mintegy harmada fogyaszt rendszeresen joghurtot, az egy fõre esõ éves joghurtfogyasztás két kilogramm. A joghurt sokféle lehet: natúr, ízesített, savanykás vagy édesített, krémes vagy darabos, alapvetõ alkotórészét, a joghurtkultúrát azonban mindenképpen tartalmaznia kell. Savanyítás közben a tej gazdagodik úgynevezett bioaktív hatóanyagokkal. A folyamat mögött a tejzsír, a tejfehérje és a tejcukor részekre bontása, a koleszterin megemésztése és B-vitaminok termelõdése húzódik meg. A savanyú tejtermékek a tejhez képest eltarthatóbbak, jobban oltják a szomjat, emészthetõbbek és a bennük lévõ C-vitamin hosszabb ideig megõrzõdik - állítja a TT.
A TT közleménye kitér az 1965-ben született probiotikumok fogalmára. Ezek olyan jótékony baktériumok, melyek képesek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, számos fontos tápanyagot tartalmaznak. Magas biológiai értékûek, a bennük lévõ tápanyagok is jól hasznosulnak, például a csontegészség szempontjából fontos kalcium hasznosulását 60 százalékra teszik a szakemberek. Az élõflórás joghurt nemcsak a bélflóra és a szervezet mûködését támogatja, hanem a testsúly megtartásában is segít, mert viszonylag alacsony az energiatartalma. Egy kis pohár joghurt egy felnõtt ember napi energiaigényének csak mintegy 6-7 százalékát teszi ki.