rss
  • A cékla jótékony hatásairól - receptekkel

  • A népi gyógyászatban már régóta ismerik és alkalmazzák a céklát, többek között vérképzésre. Emellett méregtelenítõ és súlycsökkentõ hatású is. Mindemellett védelmet nyújt a rák több válfajával, fõként a gyomorrákkal szemben.

    Bár a hagyományos orvoslás képviselõi egészen a múlt századig „nem vették komolyan” a céklát, ma már számos betegség esetén javasolják annak fogyasztását, kiegészítõ kezelésként. A cékla a benne lévõ B-vitaminnak és folsavnak köszönhetõen jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint a hámszövet és a nyálkahártya állapotára.

    loading...

    Mindemellett gazdag antioxidáns C-vitaminban is. Nem kiemelkedõ mennyiségben, ám a szervezet számára a legoptimálisabban hasznosítható formában tartalmaz vasat is, így elõsegíti a vörösvértestek regenerálódását.

    Különösen javallott a fogyasztása vérszegénység és leukémia esetén. Kálium- és kalciumtartalmából adódóan erõsíti az izmokat és a csontokat. A céklában lévõ növényi rost, a pektin serkenti az emésztést, illetve megköti az epesavakat, a zsírsavakat és koleszterint. Fogyasztásával kialakíthatjuk, illetve fenntarthatjuk a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Mindemellett e zöldség rákellenes hatása is ismert. A népi gyógyászatban a menstruációs fájdalmak és a változókori panaszok enyhítésére, valamint a pattanások, mitesszerek elmulasztására is használják.

    A céklát többnyire savanyúságként vagy fõve fogyasztják. Mivel héjastul fõzzük, alaposan mossuk meg, és annyi vízbe helyezzük, hogy éppen csak ellepje! Ha a vízbe kevés cukrot teszünk, megõrzi sötétlila színét, ami már önmagában is étvágygerjesztõ. Kevesen tudják, hogy a cékla nem csak fõve, hanem sütve is finom, és persze egészséges táplálék.

    Balzsamecetben pácolt cékla roston sütve:
    Egy nagyobb edényben keverjük össze 1/3 csészényi balzsamecetet, 1 teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot, 1 gerezd hámozott, szintén apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, valamint 1/2 teáskanál provence-i fûszerkeveréket! Három közepes nagyságú céklát hámozzunk meg, vágjunk karikákra, majd a fenti mixtúrában pácoljuk legalább 20 percig! Közben gyújtsuk be a sütõt!

    Tegyük a cékladarabokat a páccal együtt nagyobb alufólia-darabra, majd minél szorosabban csomagoljuk be vele! Helyezzük a csomagot az elõmelegített sütõ rácsára, és közepes lángon süssük 25 percig, illetve addig, amíg a cékla meg nem puhul! Vegyük ki a cékladarabokat a csomagolásból, és tálalás elõtt még helyezzük közvetlenül a rácsra 2–5 percig!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tévhitek a fogyással kapcsolatban

    Milyen elképesztõ tévhitek terjengnek a köztudatban a fogyókúrával kapcsolatosan?

    Az olyan tanácsok, mint a: „Ha le akarsz fogyni, akkor egyél minél kevesebbet! Más szóval kezdj el koplalni. Vagy, használd valamelyik turbó diétát! De még olyat is hallani, hogy tudósok fejlesztettek ki, 2 hetes fogyókúrát, amivel 18 kilót lehet fogyni.” Egyiket sem kívánom megcáfolni, mert elméletben és gyakorlatban mûködnek, mivel anno én is ezekkel a módszerekkel fogytam le. A statisztikák mégis azt mutatják, hogy a gyakorlatban keveseknek sikerül. Erre a legjobb példa az ismerõseim, akiknek már nem sikerült.

  • Székelykáposztával döntöttek Guinness-rekordot Szolnokon

    Elõször rendeztek Télûzõ fesztivált szombaton Szolnokon, a kezdeményezéssel a Guinness Rekordok Könyvébe is beírta magát a Tisza-parti megyeszékhely, miután eddig soha nem látott mennyiségû székelykáposztát fõztek a város fõterén. Az idõjárás ugyan nem fogadta kegyeibe a szervezõket, ám a szakadó esõ és az erõs szél ellenére két óra késéssel ugyan, de kora délután elkezdõdött a rekordkísérlet. Igaz, újabb két órába tellett, mire a vizes fát három gázperzselõ segítségével sikerült megfelelõen lángra lobbantaniuk a résztvevõknek.

  • Sör, bor, pálinka…és a másnaposság

    Az alkohol különleges anyag. Fogyasztása okozhat élvezetet, de ugyanakkor szenvedést is: káros hatást gyakorolhat az egészségre, a családi életre, a munkára. A kérdés tehát az, hogy megtaláljuk-e az egyensúlyt, és hallgatunk-e józan eszünkre? Fontos, hogy ismerjük az alkohol hatásait.

    A sör, a bor, a pálinka, a likõrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikbõl iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek az az oka, hogy az italok poharainak tervezésekor gondoltak erre.

  • Ebéd után jó buli a gyümölcsös tál

    Egészséges, vitaminban gazda, kalóriaszegény desszertként feltálalhatjuk vendégeinknek a kertbõl szedett (eper, meggy, alma, egres, ribizli, körte, dinnye, ...) gyümölcsök mellett a boltban vásárolt (banán, ananász, kivi, narancs, citrom, gránátalma, naspolya, ... ) déli gyümölcsöket is. Ha van otthon, keverhetjük egy kis habbal vagy fagyival a vitaminos eledelt. A változatosság eléréséhez pedig a friss gyümölcsökhöz adhatunk mirelit (frissen fagyasztott) gyümölcsöket is. A gyümölcsöket lapos tányérra tesszük, minimális porcukorral meghintjük, villa a kézbe, és ha ügyesek voltunk, a tányér gyorsan ki is ürült.

  • Narancs diétával a kilók ellen

    A narancs egész évben kapható gyümölcs, ami tele van C vitaminnal. Kalóriatartalma meglehetõsen alacsony, ezért kiváló táplálék diétázók számára is. A narancs a C vitamin mellett tartalmaz még nagy mennyiségben karotint és flavonokat, ezáltal antioxidáns hatású. Nyugtató hatású az idegekre, így a stressz ellen is kiváló. Nobelitin tartalmának köszönhetõen csökkenti a vér sûrûségét, csomósodását. Jelentõs A-vitamint is tartalmaz, ami segíti a légzõszervek zavartalan mûködését. Továbbá a narancsban található ásványi anyagok pedig csökkentik a vérnyomást. Rendszeres fogyasztásával pedig mérsékli, majd megszünteti az emésztõrendszeri problémákat.

  • Mivel mérgezi magát a legegészségtelenebb nemzet?

    Nagy-Britannia már évtizedek óta a kulináris szemét országa a világ szemében. A szigetország ennek ellenére a televíziós fõzõmûsorok õshazája és éllovasa, mégis úgy tûnik, saját nemzetüket nem sikerült tartalmas ételek fogyasztására ösztönözni. Az angolok nem szívesen álldogálnak a tûzhely mellett, és fõznek. Kiderült ugyanis, hogy a szigetország lakói eszik a legtöbb készételt egész Európában. Olyanokat, amelyeket a bolt polcairól levéve csak ki kell csomagolni, és be kell tenni a mikrohullámú sütõbe.

  • Birsalma: sok problémára gyógyír és még finom is

    Az alma az egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcsök egyike. Nem így a birsalma, melyet már jóval kevesebben kedvelnek. Pedig ízletes desszert készíthetõ belõle, és emésztésünket is segíti.

    A birsalma a rózsafélék családjába tartozik, a Kaukázus környékén õshonos. Világszerte 40-50 birsfajtát is termesztenek, Magyarországon 10-15 fajta található meg. Gazdag pektinben, mely csökkenti a bélgyulladást, valamint szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, és lassítja annak felszívódását.

  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

    Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

  • Érdemes gránátalmát fogyasztani, ugyanis lassítja az öregedést

    Érdemes gránátalmát fogyasztani, ugyanis lassítja az öregedéstA gránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket. A legújabb kutatások bizonyították, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.

  • A borsmenta jótékony hatásai

    A borsmenta erõs, tiszta, friss aromával rendelkezik. Hatékonyabbá teszi az emésztést, valamint jótékony hatással van a májra és a légúti megbetegedésekre is. A borsmentát már õsidõk óta termesztik Kínában és Japánban. A Földközi-tengernél õshonos, de megtalálható Olaszországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is. Évelõ növény, ami akár egy méter magasra is megnõhet. Nagyon alacsony a nátrium- és koleszterintartalma, valamint telített zsírokban sem bõvelkedik. Jó forrása a foszfornak, cinknek, élelmi rostoknak, C-vitaminnak. Tartalmaz folsavat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, rezet és mangánt is.

  • Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtök

    Az ősz egyik kedvelt csemegéje a sütőtökFenséges, illatos, sokoldalúan felhasználható, tápláló és rendkívül jótékony hatással van a szervezetre. Sárga-narancssárga színe a legjobb bizonyíték arra, hogy rengeteg antioxidánst és béta-karotint tartalmaz. A-, E- és C-vitaminban-, magnéziumban-, kalciumban- és foszforban gazdag, a sütőtök magja pedig proteint valamint lecitint is tartalmaz. Már csecsemőkorban érdemes megkedvelteti a gyermekekkel, mivel segítésével kiválóan helyettesíthetjük a csokoládét vagy a különböző édességeket, ezáltal pedig hozzászoknak a természetes, édes ízvilághoz.

  • A tészta mégsem hizlal?

    A tészta eredete nem teljesen tisztázott, egyesek szerint Marco Polo utazásai során Keletrõl hozta receptjét Itáliába 1295-ben. Más források szerint az itáliaiak ekkor már lelkes fogyasztói voltak a tésztának, Szicíliában például a makaróni már jóval korábban a kedvenc ételek közé tartozott. Úgy tartják, hogy Szicíliába az arabokon keresztül jutott el a tészta, akik Perzsiában bukkantak rá. Akárhonnan is származik, a tészta az egyik legnemzetközibb eledel, egyszerûen, gyorsan és változatosan elkészíthetõ.

  • A retek a diétás étrendhez is tökéletes

    A retek a diétás étrendhez is tökéletesSzámos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin.

  • A legfinomabb őszi levesek

    A legfinomabb őszi levesekSütőtökkrémleves tökmaggal és baconnel: A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledobjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. Beleöntjük a bort, élénk tűzön pirítjuk 2 percig.

  • Levesbetétek

    A levesben lévõ alapanyagokon kívül belefõzött jellemzõ nyersanyag vagy készítmény (pl. tésztafélék, rizs, burgonyagombóc), amely fokozza a leves telítõértékét, energia- és tápanyagtartalmát, növeli élvezeti értékét.

    Egyeseket közvetlenül a levesbe fõzünk, például a csipetkét, galuskát, másokat külön fõzünk ki, és csak közvetlenül a tálalás elõtt tesszük a levesbe - daragaluska, májgaluska -, de vannak olyan levesbetétek is, amelyeket külön tálalunk a leveshez, hogy mindenki tetszése szerint vegyen belõle.

  • Milyen egy egészséges vacsora?

    Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyû bûnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belõlük. Csokoládé, vörösbor, tészta, sajtok, húsok - valamennyi szóba jöhet egy romantikus vacsoránál. De mennyire egészségesek?

  • Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalói

    Az ünnepi ételek elmaradhatatlan hozzávalóiA mézes sütemények receptje sok családban nemzedékről nemzedékre száll. Ennek az ősi édesítőszernek az emberek mindig is gyógyhatást tulajdonítottak. Az ókori egyiptomiak, de a görögök és a rómaiak is a fény ünnepén - vagyis karácsonykor - mézesbábokat vagy az isteneket ábrázoló mézes lepényeket fogyasztottak, vagy áldoztak fel oltáraikon. A középkori Európában már gyömbérrel ízesített mézeskalács is került az ünnepi asztalra, aztán ezeket még további, Keletről származó fűszerekkel ízesítették.

  • A spárga lédús, kevés kalóriát tartalmaz és igen ízletes

    A spárga lédús, kevés kalóriát tartalmaz és igen ízletesTevékeny, de ülő foglalkozást végzők ideális eledele: lédús, kevés kalóriát tartalmaz, de különleges, üde íze miatt fogyasztása igazi élmény. Könnyen emészthető, így a zsúfolt, stresszes munkanapokon az egyik legjobb éhségcsillapító. Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult.

  • A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóval

    A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóvalTöbb mint 25 féle nélkülözhetetlen tápanyagot és vitamint tartalmaz (többek közt A-, E- és B-vitamint, luteint). Telítetlen zsírsav-, rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmánál fogva a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, valamint a szívbetegségek leküzdésében egyaránt hatékony. Rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, és még a rák és cukorbetegség megelőzésében is segít! Magas olajtartalma miatt kiváló bőrápoló szer, még a legérzékenyebb bőr ápolására is alkalmas.

  • Nem mindegy, hogy mivel eteted a babádat!

    Sok tejtermék és hús gyermekkorban: erõsebb csontok felnõttkorban

    New York - A sok tejterméket és húst fogyasztó gyerekekbõl erõsebb és egészségesebb csontozatú felnõttek lesznek - erre az eredményre jutott egy bostoni kutatók által publikált tanulmány.

    A gyermekként naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztó fiúk és lányok csontjai kamaszkorukra sûrûbbek lettek, mint olyan kortársaiké, akik kevesebbet vettek magukhoz.

loading...