2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Zöld sört szabadalmaztatott egy nagykanizsai felszolgáló

Zöld sört szabadalmaztatott egy nagykanizsai felszolgáló
Nagykanizsa - Nem a méregtõl, hanem rajongásból lett zöld a söre annak a nagykanizsai sörözõtulajdonosnak, aki különleges színû italát már szabadalmaztatta is.

Béci bá' - teljes nevén Szabó Béla - zöld-fehér ruhában szolgálja ki a vendégeit az ugyancsak zöld-fehérre festett sörözõben, amit kedvenc csapatáról, a Fradiról nevezett el. Néhány éve egyik vendége évõdve megkérdezte tõle, hogy mikor lesz zöld a söre is, mire a tulajdonos évekig tartó kísérletezésbe kezdett.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A világos sörhöz egy speciális likõrt kever Béci bá', de a receptet nem árulja el senkinek, titkos, mint a kóla összetevõinek listája. Már hónapok óta a csodájára járnak a vendégek, a közeli Zalakarosról esténként elindul a "zöldsörturizmus" Nagykanizsára, de jöttek már Gyõrbõl, Veszprémbõl, Jászberénybõl, Debrecenbõl és Miskolcról is olyanok, akik nem akarták elhinni, hogy létezik zöld színû is a "folyékony kenyérbõl". Márpedig ezt a nedût csak itt lehet megkóstolni, a koktél ugyanis helyben készül, egyelõre nincs palackozott kiadása.

Az elmúlt hét végén a feltaláló Beremenden, az IDEA találmányi kiállításon is bemutatta zöld sörét, amely rögtön elnyerte a rendezõk oklevelét, de a belgrádi Szerb Találmányi Hivatal és az ottani Feltalálók Szövetsége is közös oklevéllel díjazta az egyedi italt. Szabó Béla márciusban a Magyar Szabadalmi Hivatalnál is levédette találmányát, a napokban pedig egy veszprémi mikrobiológiai laborból várja italának vizsgálati eredményét, hogy bárkinek bizonyíthassa: semmiféle mesterséges színezéket nem tartalmaz.

Egyik vendége hozzá is tette tudósítónknak: ebben az italban nincs semmiféle E-anyag, csak A. Azt már Béci bá' teszi hozzá, hogy koktélja alkoholfoka kissé magasabb a sörnél, hiszen a hozzáadott likõr erõsebb, de ez az ízkombináció a vendégeknek, különösen a nõknek "nagyon bejön". A sörözõben ma már a csapolt több mint 50 százaléka "megzöldül" a vendégek kérésére, és az arány napról-napra emelkedik.

A három évig tartó kísérletezés eredményét két sörgyárnak már be akarta mutatni a feltaláló, de egyelõre a szabadságolások miatt nem tudtak foglalkozni szabadalmával. Legnagyobb sajnálatára kedvenc csapatánál sem vették komolyan, eddig legalábbis többszöri jelentkezése óta sem hívták vissza, pedig tõlük nem kért volna pénzt a koktélért.

Mindenesetre egyre jobban terjed a nagykanizsai zöld sör híre és íze, a beremendi kiállításon például egy német csoport tagjai kétszer is visszatértek kóstolóra. Béci bá' a sörnagyhatalomnak számító európai országokban a közeljövõben valószínûleg szintén bemutatja három évi kísérletezés és vendégek általi tesztelés során kiérlelt találmányát, amelyhez már azt is kitalálta, hogy csakis fehér palackban és fehér kupakkal lenne érdemes forgalomba hozni.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!