New York - A cukorhelyettesítõ xylitolt tartalmazó gumimacik csökkentik a szuvasodást okozó baktériumok számát a gyerekek fogain - állapították meg vizsgálatukban amerikai kutatók.
A xylitol természetes édesítõszer, mely elsõsorban a bogyós gyümölcsökben, de más gyümölcsökben, zöldségekben és növényekben is magtalálható.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A baktérium felveszi a xylitolt, amely azonban különbözik a számára tápanyagul szolgáló cukroktól, ezért nem képes energiaforrásként használni - magyarázta Kiet A. Ly kutatásvezetõ, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.
Ly és kollégái 154 általánosiskolás gyereket vizsgáltak, akiknek naponta háromszor négy-négy gumimacit adtak iskolaidõben. A nebulók egy része xylitoltartalmú gumimacit kapott, a többieknek másik édesítõszerrel, maltitollal ízesítették az édességet. A tanulmány elején, majd hat héttel késõbb, a végén a gyerekek foglepedékébõl mintát vettek, és elemezték a benne található baktériumokat. Mind a xylitol-, mind a maltitoltartalmú gumimacik csökkentették a gyerekek szájában lévõ baktériumok számát - írják a kutatók a BMC Oral Health címû szakfolyóiratban.
A xylitolt rágógumikban már használják édesítésre, a kicsi gyerekeknek azonban jobban megfelel a gumimacikhoz hasonló édesség. Mivel a xylitol nem cukor, hanem cukoralkohol, inzulin nélkül szívódik fel, ezért a cukorbetegeknek sem kell tartaniuk tõle.