rss
  • Hogyan grillezzünk?

  • Élelmiszer-biztonsági tanácsok grillezéshez

    Budapest - A nyár a szabadba történõ étkezések, a grillezések szezonja, amely akkor lehet igazán kellemes élmény, ha az étkezés után sem jelentkeznek egészségügyi panaszok, ezért a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben tudatta a megszívlelendõ fortélyokat. Az étkezésre való felkészülés a bevásárlással kezdõdik. Érdemes jó minõségû, lehetõleg frissen vásárolt húst választani, amelyet nem kell túl vastagra szelni, így a szeletek nem csak alaposan átsülnek, hanem még azonosi dõ alatt is készülnek el.

    Ajánlott a nyers alapanyagokat elkülönítve tárolni és az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket használni. A nyers tojást tartalmazó élelmiszerek, mint a majonéz vagy a tiramisu készítése kerülendõ.

    A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerint érdemes az elõkészítõ mûveleteket például a salátamosást, szeletelést, öntetkészítést a konyhában elvégezni és nem a szabadban.

    Nagyon fontos, ha már elkezdõdött az alapanyagok grillezése, akkor azt be kell fejezni. Félig kész alapanyagot ne tegyen el senki késõbbre.

    A készételeket, salátákat, önteteket a legyektõl, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni. A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb érdemes lehûteni, mert már az egy órát meghaladó szobahõmérsékleten való tárolás is veszélyes lehet.

    A megmaradt készétel felhasználása elõtt nem elég csak megmelegíteni, hanem fel kell
    forrósítani.

    A hagyományos vízszintes sütési mód helyett elõnyös a hússzeletek függõleges felfüggesztése a grillrács fölé, ezáltal megakadályozható, hogy a hús a rácshoz ragadjon. Hagyományos elhelyezésû vízszintes grillen a húst alumíniumtálcára ajánlott tenni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.

    A MÉBiH javaslata szerint jobb kerülni az erõsen sózott húsok grillezését, ha ez nem lehetséges, akkor fokozottan ügyelni kell a szenesedés megelõzésére.

    A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hõkezelés, és a hosszú ideig tartó fõzés miatt gyakorlatilag biztonságos.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A kávé és a polifenolok

    A kávé legfontosabb biológiailag aktív összetevõi a fenolsavak, ezek közül is elsõsorban az antioxidáns hatású klorogénsavak. 100 ml filteres kávéban összesen 100-200 mg klorogénsav található.

    A klorogénsav-összetevõk felszívódásának és anyagcseréjének folyamatai kevésbé ismertek, mint a flavonoidok metabolizmusai, mivel a kávé számos különbözõ összetevõt tartalmaz, amelyek felszívódási, anyagcsere és kiválasztási mechanizmusa igen bonyolult. A köztudatban élõ beidegzõdésszerû tévhitek, miszerint a hozzáadott tej vagy cukor befolyásolja a hatóanyagok felszívódását.

  • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

    Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

    A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

  • Mitõl lesz kék a banán?

    Banánhéjat, amelynek állítólag hallucinogén hatása van. Ha az "érett sárgákat" UV-fénnyel világítják meg, akár drogmámorban is érezheti magát a szemlélõ - ugyanis ekkor kéken világítanak, tudósítanak innsbrucki kutatók az "Angewandte Chemie" címû szaklapban.

    "Mi magunk is meglepõdtünk azon, hogy ezt a jelenséget eddig senki sem fedezte fel", mondja Bernhard Kräutler, a kutatás vezetõje. Hiszen a gyümölcs, amelybõl évente 72,5 millió tonna terem, a világ ötödik legfontosabb élelmiszere.

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • Befõzési tanácsok

    A befõzés megkezdése elõtt mindent gondosan készítsünk elõ. Vegyük számba, hogy mire lesz szükségünk: befõzõ lábasra, tálra, fakanálra, merõkanálra - esetleg gyümölcspasszírozóra -, tiszta üvegekre, tetõkre, celofánra vagy pergamenpapírra, gumigyûrûre vagy zsinegre a lekötéshez, tartósítószerre, a nedves gõzöléshez megfelelõ nagyságú edényre, a száraz gõzöléshez pokrócokra, újságpapírra az üvegek betekeréséhez. A befõzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok. A hagymaszagú lábosban fõzött szirup vagy az ilyen fakanállal kevert lekvár élvezhetetlen.

  • Veszélyes kontaktlencse

    A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul, a szemüveget pedig egyre többen helyettesítik kontaktlencsével számos elõnyére való tekintettel.

    A lencsék tökéletes látást biztosítanak mindenféle idõjárási körülmény esetén, a látómezõt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret. Általában a fiatalok hordanak kontaktlencsét, de az egynapos, hosszan viselhetõ lencsék feltalálása óta konkurenciát jelentenek a szemüvegnek a 45 év fölöttiek körében is.

  • Minden tizedik magyar túlsúlyosnak érzi magát - egyél rendeset!

    A magyarok úgy érzik, a közepesnél kissé jobb egészségnek örvendenek, és többé-kevésbé tesznek is azért, hogy egészséges életmódot éljenek - derül ki a Szonda Ipsos Csoport 13 országot felölelõ kutatásából. A felmérésben ezer magyart kérdeztek meg errõl a témáról.

    A magyarok egyharmada elégedett a testsúlyával, minden második úgy gondolja, súlyfelesleggel rendelkezik. A lakosság egytizede egyenesen elhízottnak tartja magát és mindössze néhány százalékos azok aránya, akik túl soványnak találják magukat.

  • A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsök

    A legjobb tavaszi zöldségek, gyümölcsökA frissen szedett zöldségek és gyümölcsök nem csak sokkal finomabbak, hanem a tápanyagértékük is jóval magasabb. Ha az általad fogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket messze termesztik tőled, akkor valószínűleg utóérlelik őket, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre és tökéletes állapotban juthassanak a piacra. Ezalatt a folyamat alatt pedig az értékes tápanyagaikat is el fogják veszíteni. A helyi termékeknek nemcsak az ízük lesz kirobbanó, hanem a bennük található tápanyagok is meghatározóan értékesek lesznek.

  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehet

    Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehetA fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami puffadásra való hajlamot csökkenti.

  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

    Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

  • Otthoni vitamin bombák

    A vitaminok létét az 1910-es években fedezték fel. Az elnevezés két latin szó összetételébõl alakult ki: a latin "vita" (élet) és az "amin" (nitrogéntartalmú vegyület) szavakból származik. A rendszeres vitamin-szedõk általában egészségtelenebbül táplálkoznak, hiszen úgy gondolják az ételek minõségére nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetniük, mivel a vitaminok szedésével pótolják a hiányt. Ennek köszönhetõen nõ a betegségre való hajlamuk. A vitaminok csak a táplálékból felvett biológiai kísérõanyagok jelenlétében hatnak. Tehát célszerû vitamintartalmú rostokban gazdag, változatos étrendet fenntartani, hogy a betegségek messze elkerüljenek bennünket!

  • A padlizsán

    A törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán - úgy tûnik - egyre jelentõsebb szerepet tölt be a piacon, már július végén kapható és késõ õszig színesíti a kínálatot. Ez a fényes, lilásfekete héjú, körte alakú gyümölcs a csucsorfélékhez tartozik, a paradicsom és a paprika rokona, származási helye Kelet-India. Annak ellenére, hogy nálunk fogyasztása nem tekinthetõ általánosnak, tõlünk délre a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, szerepe a paprikával és a paradicsommal vetekszik. Hozzánk török közvetítésével került, a törökparadicsom elnevezés innen származik.

  • Karácsonyi készülõdés - a gyertyakészítés

    Természetesen nincs idõnk erre sem, mert minden percünket leköti a gyerek vagy a munka.

    Mégis muszáj. Az elsõ lépések a hobbiboltba vezetnek, hacsak nem gyûjtögettünk össze az õszi erdõben különféle terméseket, szép ágakat, vesszõket. Bevásárlás elõtt vagy a boltban tett kezdõ körsétánk alatt érdemes elhatározni, milyen színvilágú, stílusú díszeket szeretnénk készíteni ebben az évben.

  • Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eper

    Fogyókúrához kiváló gyümölcs az eperRemek szomjoltó, kiváló fogyókúra esetén, mivel jóllakottság érzését kelti, valamint vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában, fokozza a méregtelenítési folyamatot. A bőrbe dörzsölve bőrápoló hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, napozás után hűsíti a bőrt, és véd az ultraibolya sugárzástól is, de kedvező hatással van a bőrzúzódásokra is. Fogfehérítés esetén is alkalmazható, fényesek és fehérek lesznek a fogak tőle. Pépesített földieperrel kell átdörzsölni a fogakat hetente egyszer.

  • A méz pergetése

    A méz egyik legfontosabb táplálékunk. Elsõ jelek a Cromagnoni õsember sziklarajzáról származnak. A Fáraók korában legértékesebb adománynak tartották. A görögöknél Isten eledele néven emlegették. Hippokratész mennyei csodaszernek titulálta, sõt kozmetikumként is emlegették Rómában. Az egyik legjobb energiaforrásunk, hiszen közel 80 százalékban szõlõ és gyümölcscukrot, 18 százalékban vizet, s csak néhány százalékban tartalmaz szacharózt. Ennek következtében gyorsan szívódik fel.

  • A jó szõlõ nem csak finom eledel, de csökkentheti a vérnyomást is!

    Nincs is jobb egy édes fürtnyi szõlõnél! A szõlõ fogyasztása csökkentette a vérnyomását és javította a szívmûködését az egyébként sós étrenden tartott kísérleti patkányoknak - közölték amerikai kutatók.

    "Megállapításaink arra utalnak, hogy magában a szõlõben van valami, amely közvetlenül hat a szív- és érrendszeri kockázatra, nem csupán a gyümölcsfogyasztás már ismert elõnyös hatásáról van szó" - mondta Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem kutatója, a Journal of Gerontology címû szaklap szerdai számában ismertetett tanulmány vezetõje.

  • Szelektív étkezés: Inkább árt, mint használ!

    Aki érdekel a pszichológia és az étkezés összefüggése, biztosan hallott már a táplálkozási zavarokról.

    Az alábbiakban két újonnan felfedezett típust mutatunk be. Felmerül azonban néhány kérdés velük kapcsolatban. Az elsõ az úgynevezett „szelektív étkezés”. Fõleg gyerekeknél fordul elõ, tünete, hogy az érintett nagyon kevés ételt hajlandó megenni. Gyakran úgy válogat, hogy csak a világos színû fogásokat – például a csirkemellet vagy a sült krumplit – szereti. Szakemberek szerint ez a viselkedésmód könnyen vezethet késõbb kényszerességhez.

  • Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

    Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.

  • Szex és az ételek (+18) Erotikus képekkel!

    Bár a különbözõ kultúrák növényi és állati táplálékok egész sorát tartják afrodiziákumnak, a modern orvos- és táplálkozástudomány eddig egyetlen élelmiszerrõl sem támasztotta alá klinikai kísérletekkel vágykeltõ voltát.

    Sokszor azonban a hit is elegendõ, hogy bizonyos ételek vágykeltõ hatása mûködjön. Az afrodiziákum elnevezést a görög mitológia szerelemistennõje, Afrodité ihlette, akinek vonzerejével sem ember, sem isten nem vetekedhetett. A mondák szerint léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása vágyserkentõként, afrodiziákumként hatott az emberi szervezetre.

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.