2024.04.19. - Emma

Egy kis spanyol gasztronómia

Egy kis spanyol gasztronómia
" Ha bekötött szemmel ízlelsz egy ételt, és nem tudod megmondani, hogy mit eszel, akkor nem volt jó a szakács" - tartja ezt a spanyol konyha.

Ez a mondás nagyon jól kifejezi, hogy az ételkészítés mûvészetének célja, hogy az étel
megtartsa a természetes jó ízét. A spanyol konyhának évszázados hagyományai vannak, annak ellenére nem konzervatív, ötletes újításokra mindig kész.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Fontos termékük a zöld olívabogyó, ami leszüretelés után élvezhetetlenül keserû, a napon fermentálva kapja savanykás ízét, aromáját, majd
töltve és különféle páclevekben tartósítva forgalmazzák. Felhasználják koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez.
Hagyományos leveseik közé tartozik a gazpacho és a cocido, . A gazpachok hideg levesek,
népszerûségüket az éghajlatnak köszönhetik. A forró spanyol nyárban hûsítenek és étvágyat gerjesztenek.
Alapvetõen vöröshagymát, zöldpaprikát,
paradicsomot és uborkát kevernek össze, felöntik, sózzák, fûszerezik, behûtve és átszûrve tálalják. Van olyan változata is, amihez kenyeret
adnak és napokig erjesztik.
A cocidok a meleg levesek, gyakran a mi bográcsgulyásunkhoz hasonló egytálételek. Ilyen a leves cadizi módra, amit sonkával készítenek, a
torrero leves marhahússal készül, de vannak más jellegûek is, pl. dióleves, baszk fokhagymaleves stb.
A paella lényegében egy jóminõségü rizs, sáfránnyal fûszerezve, amihez a különbözõ zöldségeket, halakat, rákokat, kagylókat és húsokat
kevernek.
Fûszerként fokhagymából sokat használnak, de vöröshagymát, borsot, sáfrányt és sok fûszerpaprikát is tesznek ételeikbe. A
pimenton csípõs, jó íz- és színhatású spanyol paprika. Fõzéshez ízesítõnek gyakran használnak bort.
A húsok közül a birkát, a bárányt kedvelik, ezeket gyakran egészben, nyárson sütik, de felhasználnak marha-, borjú- és sertéshúst, a
szárnyasok közül pedeig csirkét kedvelik. Salátának sokféle alapanyagot használnak, a zöldsalátán, a paprikán, a paradicsomon, uborkán
kívül a rizst, a karfiolt és a gyümölcsöket is felhasználják. A saláták készítésénél sokszor
rögtönöznek, az ánizs, a rozmaring, a kapri, a sherry alkalmazásával teszik változatosabbá a salátákat.
Befejezõ fogásként gyümölcsöt, gyümölcssalátákat, krémeket, fagylaltokat fogyasztanak, de vannak az ünnepekre jellemzõ hagyományos
diós, mandulás süteményeik is.
Boraik kellemes, könnyû száraz, kissé fanyar ízhatásúak. A spanyolok is épp annyira szeretik a finom borokat, mint mi magyarok. A jerez - nálunk sherry
néven ismerik - hasonló a tokaji borokhoz, ennek is van édes és száraz változata, és hosszú, évekig tartó érlelés alatt kapja meg azt a
kellemes, kissé dióra emlékeztetõ ízét. . A sangria a bóléhoz hasonló, jellegzetes italuk, az idénynek megfelelõ
gyümölcsökkel és fanyar vörösborral készítik. A spanyolok viszonylag korán reggeliznek, de nem túl bõségesen. Az ebéd és a vacsora
különösen nyáron a nagy meleg miatt késõbbre tolódik.


Sangria
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!