Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A gomba helyes elõkészítése
Aroma- és zamatanyagaik révén a gombákkal változatossá teheti az ételeit. Lehetõleg egyiket se hámozza meg, az illóolajok nagy része ugyanis a héjuk alatt található. A friss, kemény fejeket konyharuhával célszerû alaposan átdörzsölni, illetve megtisztítani. Ellenben, ha a gomba öreg vagy hibás, mindenképp távolítsa el a héját, a sérült részeket pedig vágja ki. Soha ne áztassa, mert megszívja magát vízzel, az értékes tápanyagok pedig elillannak. Ha enyhén ecetes vízben mossa meg a gombafejeket, azok kellemes ízt kapnak, és nem feketednek majd meg.
A gomba párolása
Mivel fõzés hatására könnyen megkeményedhet, ezért kevés zsiradékban kell párolni. Közben ne fedje le, mert némelyik típus nagyon sok vizet enged. A pároláshoz mindig hibátlan zománclábast használjon, a fémedényben ugyanis elszínezõdik, és kellemetlen, fémes ízt kap az étel.
Fogyasztása különösen ajánlott székrekedés és minden olyan diéta esetén, amikor rostban gazdag étrend javasolt. Alacsony a szénhidráttartalma, így a cukorbetegek is bátran ehetik.