2024.04.18. - Andrea, Ilma

A gomba, mint húspotló?!

A gomba, mint húspotló?!
Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezért van szükség a mesterséges roncsolásukra: az aprítás és a darálás révén ugyanis több tápanyag hasznosulhat.

A gomba helyes elõkészítése

Aroma- és zamatanyagaik révén a gombákkal változatossá teheti az ételeit. Lehetõleg egyiket se hámozza meg, az illóolajok nagy része ugyanis a héjuk alatt található. A friss, kemény fejeket konyharuhával célszerû alaposan átdörzsölni, illetve megtisztítani. Ellenben, ha a gomba öreg vagy hibás, mindenképp távolítsa el a héját, a sérült részeket pedig vágja ki. Soha ne áztassa, mert megszívja magát vízzel, az értékes tápanyagok pedig elillannak. Ha enyhén ecetes vízben mossa meg a gombafejeket, azok kellemes ízt kapnak, és nem feketednek majd meg.

A gomba párolása

Mivel fõzés hatására könnyen megkeményedhet, ezért kevés zsiradékban kell párolni. Közben ne fedje le, mert némelyik típus nagyon sok vizet enged. A pároláshoz mindig hibátlan zománclábast használjon, a fémedényben ugyanis elszínezõdik, és kellemetlen, fémes ízt kap az étel.

Fogyasztása különösen ajánlott székrekedés és minden olyan diéta esetén, amikor rostban gazdag étrend javasolt. Alacsony a szénhidráttartalma, így a cukorbetegek is bátran ehetik.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!