A light üdítõkben, gyümölcslevekben, egyes joghurtokban és még a cukormentes rágóban is édesítõszerekkel helyettesítik a cukrot.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
– Az eddig elvégzett kísérletek nem bizonyították, hogy az édesítõszerek bármelyike – a napi ajánlott bevitel mellett – komoly mellékhatásokat okozna, például rákkeltõ lenne. Egészségre kimutatott káros hatása csak a napi megengedett mennyiség körülbelül százszorosának elfogyasztása esetén válhatna lehetségessé – magyarázta Szilágyi Gabriella dietetikus. A szakember hangsúlyozta, hogy a gyermekeknek, a terhes vagy szoptatós kismamáknak, úgy, mint más szintetikus anyagokat, az édesítõket is érdemes mellõzniük. Jobb az elõvigyázatosság.
A fogyókúrázók és legfõképpen a cukorbetegek sokszor rászorulnak a mesterséges készítményekre, melyekben alapvetõen négyféle szintetikus adalék – a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam – keverékeit alkalmazzák általában tabletta vagy folyadék halmazállapotban. Ezeknek a vegyületeknek – az aszpartamot kivéve – nincs energia- vagy kalóriatartalmuk. A dietetikus szakembertõl azt is megtudtuk, a mesterséges édesítõszerek csoportján belül léteznek cukorpótlók, mint például a cukoralkoholokhoz tartozó szorbit, a cukormentes rágó egyik adalékanyaga.
A diabetikus kompótokat, lekvárokat is természetes cukorpótlóval (fruktózzal) vagy szintetikus szorbittal édesítik. Van némi energiatartalmuk, ezért a túlzottan elhízott, illetve súlyos cukorbetegeknek ezeket a termékeket nem ajánlják. A boltokban találtunk természetes alapanyagú édesítõt is, mely egy növénybõl készül, és Brazíliában, illetve Paraguayban a bennszülöttek már évszázadok óta használják. Vérnyomás- és vércukorszint-csökkentõ hatása bizonyított. A legtöbb szakember azonban mégis a mézet ajánlja. Tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal.
Természetes megoldás
Tudatos fogyasztóként azonban meggondolandó a „light”, cukormentes termékekek fogyasztása, édesítéshez használjunk inkább mézet, barnacukrot, amelyek az édes íz mellett hasznos ásványi anyagokkal táplálják szervezetünket. A diéták során pedig a fogyást a mérsékelt, egészséges táplálkozástól, a testmozgástól és ne a mesterséges édesítõszerektõl várjuk.
DM