A sós és zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki - így kommentálta a Semmelweis Egyetem 2-es számú Gyermekklinikájának fõorvosa egy multicég döntését, hogy 12 év alattiaknak nem reklámozza csokoládéit. A gyermekgyógyász táplálkozástudós szerint csupán a gyerekek egyharmada hízik el azért, mert helytelenül táplálkozik, az esetek nagy részében a mozgás hiánya okozza a túlsúlyt. Szamosi Tamás az InfoRádiónak elmondta: önmagában akkor lehet táplálkozásfüggõ az elhízás, ha a gyerek naponta két kilogramm csokoládét eszik meg, de az, hogy elfogyaszt egy szelet csokit, inkább jót tesz neki.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Gyerekkorban alakulnak ki a vérben az érelmeszesedés csomóinak kezdeményei. Ennek egyik oka, hogy az érfalak sejtjeit a különbözõ okok miatt a szervezetbe került szabad oxigéngyökök tönkreteszik, itt pedig zsír rakódik le - magyarázta a szakértõ. Fontos a szabadgyökök lekötése antioxidánsokkal: ilyen pedig található az étcsokoládéban is (flavonoid) - mondta Szamosi Tamás.
"Éppen ezért ostobaság, ha a gyereket eltiltják a csokoládétól" - tette hozzá a táplálkozástudós. Szamosi Tamás szerint a Masterfoods bejelentése, miszerint ezentúl nem reklámozza csokoládéit tizenkét éven aluli gyerekeknek, valójában csak PR-fogás, gyakorlati haszna azonban nincs. A szakértõ közölte: fontos, hogy a gyerekek sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, és ha emellé megesznek egy szelet étcsokit, garantálja, hogy nem lesz bajuk.