rss
  • Jótékony a tojás,- és nem csak húsvétkor!

  • Mind Európa, mind Amerika rehabilitálta a tojást 1990-ben, sõt azóta, annak táplálkozás- és egészségtani elõnyeit hangsúlyozza. Magyarországon azonban a lakosság még mindig kevés információhoz jut a tojás modern táplálkozásban elfoglalt helyérõl.

    Az 1980-as évektõl a tojásfogyasztási szokások jelentõsen megváltoztak a nyugati minta hatására, ahol akkoriban a tojást koleszterinszint növelõ ételként "bélyegezték" meg. Kevesen tudják, hogy a tudomány igen sokoldalú felhasználási lehetõségekkel bír a tojást illetõen.

    A gyógyszeripar már régóta több területen alkalmazza a tojásból nyerhetõ különbözõ anyagokat, többek között a zsíroldékony gyógyszerek vivõanyagaként, a magzati idegrendszer fejlõdését segítendõ, a koraszülöttek táplálásában, sõt az Alzheimer-kór kezelésében is.

    A tojás magas tápértékû fehérjéjén kívül igen gazdag vitaminokban (a C-vitamin kivételével valamennyi vitamin megtalálható a tojásban), magas biológiai értékû ideális összetételû zsírokban, ill. mindezek mellett egyedülállóan tartalmaz több olyan anyagot, melyek több komoly betegség megelõzésére, ill. idõskori involúciós folyamat lassítására alkalmas.

    Tekintettel arra, hogy a tojás kalória tartalmához képest ezen fehérje anabolikus (fehérjéket felépítõ) hatása igen jelentõs, ideális tápanyag sportolók számára, valamint olyan állapotokban, amikor az izom vagy más fehérjék lebomlása fokozott (pl. idõskori izomsorvadásokban).

    Több tanulmány is bizonyította, hogy az izom fehérje-zsírréteg arány jóval nagyobb a tojást rendszeresen fogyasztókon, mint azoknál, akik nem, vagy alig fogyasztanak tojást (5,6). Ezen utóbbi hatás feltehetõen összefügg azzal, hogy a tojás fogyasztása olyan emésztõrendszeri folyamatokat indít el, melyek az inzulin anabolikus hatásának javulását eredményezi.

    Továbbá a tojásban található lecitin és a kolin tartalom alapján a tojás mind az egyedfejlõdés korai szakaszában, mind idõskorban fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása ill. megtartása terén is. A tojásban lévõ lutain, ill. zeAXAntin bizonyítottan jelentõs szerepet játszanak mind az idõskori érzékszervi mûködések megõrzésében, mind az érelmeszesedés folyamatának lassításában. Ezek a karotinoid struktúrájú vegyületek elsõsorban az idõskori hallás- és látásromlás, valamint a fokozott vérrögképzõdés meggátlásában hatékonyak.

    Mindezen érvek ellenére Magyarország csak most kezdi felismerni a tojásban rejlõ lehetõségeket. A Baromfi Termék Tanács Tojásszövetsége (Tojóhibrid-tenyésztõk és Tojástermelõk Szövetsége) feladatául tûzte ki a lakosság tényszerû tájékoztatását, melynek érdekében felvilágosító kampányt kezdett a tojás világnapjához (október 8.) kapcsolódva.

    A Tojásszövetség munkája során arra törekszik, hogy a magyar lakossággal is megismertesse a fejlett országokban már közismert tényeket, változtasson a lakosság szemléletén (cáfolja a koleszterinnel kapcsolatos tévhiteket), bõvítse a tojással kapcsolatos ismereteket, és kedvet csináljon a minél szélesebb körû fogyasztáshoz.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Tanácsok a téli napok egészséges átvészelésére

    Téli idõszakban tapasztalhatjuk, hogy ösztönösen más jellegû ételek fogyasztására vágyunk. Az is igaz, hogy a hideg hónapok alatt jó néhányan állapítják meg a ruháikról, hogy mintha egy kicsit szûkebbek lennének, mint azelõtt. Kevesebbet is mozgunk. Valóban változnak-e az élettani igények a téli hónapokban? Az energiaszükséglet egy adott személy energiaigényét jelenti, adott környezeti körülmények között. Ebbõl már kitûnik, hogy a szükséglet mindenki számára...

  • Fogyj kényelmesen, szõlõvel!

    A szõlõ igazi csodaszer. Sok betegség természetes ellenszere - akár mazsola, szõlõlé, bor vagy szõlõmagolaj formájában. Segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhatunk a nyáron felszedett plusz kilóktól is. A nyárra készülve még sokan belehúztunk a diétába, hogy jól, jobban álljon a bikini… Aztán jöttek a könnyû esték, finom falatok, pihentetõ szabadságok. A mérleg nyelve pedig újra ugyanott vagy még feljebb van, mint korábban. Ideje tenni valamit. A legkönnyebben, legegyszerûbben és legfinomabban szõlõvel szabadulhatunk meg a plusztól.

  • A helyes táplálkozás alapjai

    A helyes táplálkozás alapjai Ez utóbbi azt jelenti, hogy a legfontosabb tápanyagokat nem szabad elhanyagolnunk a napi étkezés során, akkor sem, ha fogyni, vagy méregteleníteni akarunk. És segítsük elő a vitalitást, az életerőt olyan táplálékokkal, melyek energiát adnak. Bio-, kiskertekben termesztett, szezonális zöldség-gyümölcs, fehér hús, hal – ez a helyesen összeállított étrend és tisztító kúra lényege a táplálkozási szakemberek szerint. Akkor járunk el kellőképpen, ha a helyi termelők standját vásároljuk a vegyszermentes, friss zöldséget, gyümölcsöt.

  • A Zöld Tündér csábítása - Az abszint

    Évszázados számûzetése után visszatért az illegalitásból a veszélyes méregként, drogként, de leginkább izgalmas, mágikus italként számon tartott abszint.

    Pár éve újra kapható az EU tagországaiban, igaz nem az eredeti változat, hanem legyengített kisöccse. Az egykori Csehszlovákia volt az egyetlen az öreg kontinensen, ahol mindvégig ereje teljében pompázhatott a smaragdzöld színe és bódító "varázsereje" miatt Zöld Tündérnek is nevezett nedû.

  • A fiatalító eper

    Az eper serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítõ folyamatokat.

    Bõséges C- és E-vitamin tartalmának köszönhetõen kitûnõ vértisztitó hatással bír.

    Csökkenti a szívbetegségek, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának esélyét.

    A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.

  • Mi történik, amikor megiszol egy kólát?

    Tudod, miért vigyorogsz a kólától? Mert betépsz tõle. Száz éve még kokainszármazékok is dúsították, de kivették: a cucc így is kiüt.

    Megnéztük mi történik a szervezettel a kóla hatására. Meglepõdsz: potens a szer. Az elsõ néhány percben mintegy tíz teáskanálnyi cukor sokkolja a szervezetet - ez a teljes napi ajánlott cukorbevitelnek felel meg. Az ennyire édes folyadékot máskor azonnal ki is hánynád, de a kólában található foszforsav jórészt elfedi az édességet, és segít lenntartani az üdítõt. A kóla bedöntése után 20 perccel a vér cukorszintje meredeken megugrik, amire a szervezet gyors ütemû inzulintermeléssel reagál.

  • Napi 1 alma az egészségünkért

    Napi egy alma elfogyasztása rendkívül fontos az egészségünk megõrzése szempontjából – derítették ki nemrég táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok.

    A Norwichi Táplálkozáskutató Intézet munkatársai szerint a múltban jelentõs mértékben alábecsülték azoknak az antioxidánsoknak a jelentõségét, amelyek például az almában, barackban, vagy éppen a nektarinban találhatóak. Véleményük szerint ezeknek az úgynevezett polifenoloknak a szintje körülbelül ötször magasabb az említett gyümölcsökben, mint korábban gondolták.

  • A Nagyböjt - szabályok és receptek

    Hosszú idõ a Nagyböjt negyven napja, mely alatt, lemondva a zsíros-húsos fogásokról, tulajdonképpen lehetõséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz, a természettel való összhangba rendezõdéshez. A téltõl és ünnepektõl megviselt, cukrokkal, erõs fûszerekkel és nehéz, zsíros ételekkel tömött bendõnk ennyi idõ alatt kitisztul, és újult erõvel, megszépülve vághatunk neki a nyárnak! A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idõ alatt.

  • Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finom

    Dinnyés sorbet: egyszerű, gyors és nagyon finomHa nyaralás alatt nem szeretnénk sokáig főzni, érdemes gyorsan elkészíthető ételekkel és frissítőkkel készülni. Ilyen ez a könnyű sorbet is, melyet ezúttal az egyik kedvenc nyári gyümölcsünkkel, dinnyével ajánlunk, és hűsítő kiegészítője lehet egy nyári vacsorának. Turmixoljuk össze a dinnyét, valamint a bazsalikomleveleket, a narancslét, a cukrot és a sót. Forgassuk a gépben, amíg a cukor fel nem olvad és egy sima masszát nem kapunk, ez mintegy harminc másodperc. Tegyük be a fagyasztóba egy órára.

  • Nem minden gyümölcsjoghurt (egészséges), ami annak látszik

    Budapest - Allergiás reakciót kiváltó színezék, hõkezelt, így csökkent aroma- és vitamintartalmú gyümölcs, magas cukortartalom - ilyen joghurtokat is vásárolnak a magyar fogyasztók a Tudatos Vásárlók Egyesületének legutóbbi vizsgálata szerint.

    A közfelfogás a joghurtot egészséges termékként tartja számon, fõként, hogy a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést és fogyókúrázóknak is ajánlott. Persze nem minden termékre igaz ez és ezt be is bizonyította a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE), amely összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy "annak látszó élelmiszert" értékelt.

  • Egészségtelenek a zsírszegény ételek?

    Nem biztos, hogy jó, ha a természetes zsírokat felcseréljük tartósított és hidrogénezett olajokra.

    A táplálékkal elfogyasztott zsír nemcsak sûrített energiát és tápanyagokat szolgáltat számodra, hanem befolyásolja az ételek ízét és állagát is. Az elõre csomagolt zsírszegény élelmiszerekbe ezért tesznek gyárilag töltõ, kötõ, cseppfolyósító és seregnyi más adalékanyagot - ezek helyettesítik a hiányzó zsírt. A zsírtól való rettegés miatt fogyaszt sok ember olyan gyári termékeket, amilyenek a zsírszegény sajtok, joghurtok, csökkentett kalóriatartalmú majonézek és friss sajtok.

  • Potencianövelõ tavaszi zöldségek

    A tavasz sokak számára teljes fizikai megújulást és átalakítást jelent, leginkább a húsvétot követõ idõszakban vágnak neki a nagy testformáló dömpingnek.

    A friss tavaszi zöldségek azonban nemcsak az egészségre gyakorolnak pozitív hatást, hanem a potenciát is növelhetik. Mindazok, akik sok nyers zöldséget fogyasztanak, könnyebben fogynak, ugyanakkor a férfiasságukért is sokat tehetnek. A tavaszi kerti finomságok közül érdemes minél több retket, újhagymát, salátát, sóskát és spenótot fogyasztani.

  • A fahéj nem csak kellemes ízt ad, de csökkenti a cukorbetegség kockázatát is

    Ha egy kanálnyi fahéjat szórunk a reggelinkre, azzal a kellemes íz mellett drámai mértékben csökkenthetjük vércukorszintünket, ezáltal pedig a cukorbetegség kockázatát is.

    Jo Carol Chezem kimutatta, hogy amikor egészséges testsúlyú és elhízott felnõttek 6 gramm fahéjjal fogyasztották reggeli gabonapelyhüket, a következõ két órában 25 százalékkal csökkent a vércukorszintjük azokhoz a kísérleti alanyokhoz viszonyítva, akik nem ettek a fûszerbõl.

  • Paprika: Méregerõs vagy erõs méreg?

    Mindkettõ és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme.

    Nyáron sok zöldséget, paprikát, paradicsomot eszünk, abban a meggyõzõdésben, hogy egészséges élelmiszerekkel van dolgunk. Ugyanakkor egyre többször halljuk, hogy a közkedvelt paprika egészségünkre ártalmas mennyiségben tartalmazhat növényvédõszer-maradékot. Mi is hát az igazság? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbrõl ezt a zöldséget. Hazánkban a paprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk, ám õshazája Mexikó.

  • Májvédõ hatású a kurkuma

    A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

    A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

  • Megoldás a krónikus fáradtságra

    A Stanford Orvosi Egyetem kutatói a krónikus kimerültség szindróma okait kezdték el kutatni a közelmúltban, és úgy tûnik, megoldást találtak a probléma kezelésére. A krónikus kimerültség tünetei többek között a hónapokig tartó gyengeség, az étvágytalanság és az állandó fáradtság. A különbség az egyszerû kimerültséghez képest, hogy nem múlik el egy nagyobb alvástól, és akár éveken keresztül is megkeserítheti a beteg életét. A német Die Welt címû napilap tudósítása szerint egyedül Németországban közel háromszázezer embert érint a probléma.

  • Helyes táplálkozással a jól mûködõ emésztésért

    Mit együnk? Mennyit? Hogyan?

    Testünk jelzéseinek figyelembevételével, helyes táplálkozással nagyon sokat tehetünk emésztõrendszerünk egészségének megõrzése érdekében - állítja Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

    Az emésztõrendszer állapotát legnagyobb mértékben táplálkozási szokásaink befolyásolják, amelyeket három fontos aspektussal jellemezhetünk: mit, mennyit, és hogyan eszünk.

  • Nem élsz tovább, ha kevesebbet eszel

    Több állatkísérlet azt jelezte, hogy kevesebb kalória evése lassítja az öregedést: a koplaló állatok tovább élnek.

    Egy vizsgálat, melynek eredményeit a PLoS-Biology közölte, azt mutatja, hogy az éhezéssel elérhetõ magas életkor csak laboratóriumi körülmények között lehet igaz.

    A gyümölcslegyek, egerek, sõt majmok is hosszabb ideig élhetnek, ha nem kapnak annyi kalóriát, mint amennyit egyébként megennének.

  • Jótevõ mediterrán ételek

    Ikerpárok vizsgálata bizonyította, hogy a mediterrán étrend nemcsak azért tesz jót a szívnek, mert egészséges ételeket tartalmaz, hanem a szívmûködés idegi szabályozását is kedvezõ irányba befolyásolja.

    Az orvosok már régen megfigyelték, hogy Franciaországban vagy a görög szigeteken lényegesen kevesebb a koszorúér-betegség és ennek megfelelõen a szívinfarktus, mint Európa más részein. A táplálkozáskutatók ezt jórészt a mediterrán étrend javára írták.

  • Hivatalos uniós elismerést nyert a nápolyi pizza

    Hivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a "garantáltan hagyományos különlegesség" (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminõsítést a nápolyi pizza. A meghatározott térségbõl származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre - például a tokaji borra - a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülõ ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minõségi garanciát is jelent.