2024.04.25. - Márk

Ananász, a fogyókúrázók kedvence

Ananász, a fogyókúrázók kedvence
Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Jó tudni, hogy az ananász kellemes, egyedi íze mellett igen pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik.

Magas a C vitamin és rost anyag tartalma, a benne lévõ enzimek /bromelain/ hatásának köszönhetõen javítja az emésztést. Egyes kutatások szerint segít megelõzni az izületi gyulladást. Száz grammja 46 kalóriát tartalmaz. Emésztéséhez állítólag több energiára van szüksége a szervezetünknek, mint amennyit belõle nyer, ezért emlegetik sokszor negatív kalóriatartalmúnak.

Nem csak a hawaii pizzára illik

Sokak számára közkedvelt a konzerv ananász, amellyel ugyan megspórolható az elõkészítésre, a beszerzésre és a feldarabolásra szánt idõ és energia, de fogyasztása természetesen meg sem közelíti a friss gyümölcs kiváltotta élményt. A friss koronás gyümölcsöt tanácsos rövid idõn belül felhasználni, de ha mégis több napot várunk elkészítésével, akkor megpucolva, légmentesen lefóliázva tároljuk a hûtõben. Míg régen leginkább a „hawaii pizzán” láttuk viszont, ma már számtalan hideg és meleg elõételhez, húsos fõételhez, pezsgõs sorbethez, illetve desszertekhez használják.

Beke Zsolt, a Spoon hajó séfje az általunk leírt karamellizált ananászos jércemell mellett még összegyûjtött néhány kedvfokozó felhasználási ötletet:

- Ananász carpaccio édes chilis thai tésztasalátával, fõtt rákfarkakkal
- Grillezett libamájszeletkék mézes gyömbéres ananásszal
- Currys pulykamellcsíkok borsos-karamellizált ananásszal
- Pezsgõs ananász sorbet illatos citromfûvel
- Trópusi ananászsaláta mentás Grande Marnier-vel
- Flambírozott ananász mandulás bourbon fagylalttal

Az ananász bátran használható tehát édes és sós ételekhez, ám fontos, hogy az alapanyagok és a fûszerek jó arányban, és harmóniában legyenek egymással.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!