rss
  • Ananász, a fogyókúrázók kedvence

  • Óriási fenyõtobozra emlékeztetõ zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel.

    Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.

    Jó tudni, hogy az ananász kellemes, egyedi íze mellett igen pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik.

    Magas a C vitamin és rost anyag tartalma, a benne lévõ enzimek /bromelain/ hatásának köszönhetõen javítja az emésztést. Egyes kutatások szerint segít megelõzni az izületi gyulladást. Száz grammja 46 kalóriát tartalmaz. Emésztéséhez állítólag több energiára van szüksége a szervezetünknek, mint amennyit belõle nyer, ezért emlegetik sokszor negatív kalóriatartalmúnak.

    Nem csak a hawaii pizzára illik

    Sokak számára közkedvelt a konzerv ananász, amellyel ugyan megspórolható az elõkészítésre, a beszerzésre és a feldarabolásra szánt idõ és energia, de fogyasztása természetesen meg sem közelíti a friss gyümölcs kiváltotta élményt. A friss koronás gyümölcsöt tanácsos rövid idõn belül felhasználni, de ha mégis több napot várunk elkészítésével, akkor megpucolva, légmentesen lefóliázva tároljuk a hûtõben. Míg régen leginkább a „hawaii pizzán” láttuk viszont, ma már számtalan hideg és meleg elõételhez, húsos fõételhez, pezsgõs sorbethez, illetve desszertekhez használják.

    Beke Zsolt, a Spoon hajó séfje az általunk leírt karamellizált ananászos jércemell mellett még összegyûjtött néhány kedvfokozó felhasználási ötletet:

    - Ananász carpaccio édes chilis thai tésztasalátával, fõtt rákfarkakkal
    - Grillezett libamájszeletkék mézes gyömbéres ananásszal
    - Currys pulykamellcsíkok borsos-karamellizált ananásszal
    - Pezsgõs ananász sorbet illatos citromfûvel
    - Trópusi ananászsaláta mentás Grande Marnier-vel
    - Flambírozott ananász mandulás bourbon fagylalttal

    Az ananász bátran használható tehát édes és sós ételekhez, ám fontos, hogy az alapanyagok és a fûszerek jó arányban, és harmóniában legyenek egymással.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A jó szõlõ nem csak finom eledel, de csökkentheti a vérnyomást is!

    Nincs is jobb egy édes fürtnyi szõlõnél! A szõlõ fogyasztása csökkentette a vérnyomását és javította a szívmûködését az egyébként sós étrenden tartott kísérleti patkányoknak - közölték amerikai kutatók.

    "Megállapításaink arra utalnak, hogy magában a szõlõben van valami, amely közvetlenül hat a szív- és érrendszeri kockázatra, nem csupán a gyümölcsfogyasztás már ismert elõnyös hatásáról van szó" - mondta Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem kutatója, a Journal of Gerontology címû szaklap szerdai számában ismertetett tanulmány vezetõje.

  • A meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag

    A meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyagA kutatók szerint a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget. A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán - hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban. a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag valamennyi élelmiszer közül, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.

  • Természetes orvosság cukorbetegség ellen

    A fekete tea tartalmaz egy olyan összetevõt, amely a II-es típusú cukorbetegség kezelésére használt akarbóz és miglitol hatását utánozza, ebbõl a poliszacharidból a fekete teában jóval több található, mint a zöld teában. Kínában és Japánban a sencha teát a cukorbetegek terápiájában alkalmazzák. Haixia Chen, a Tiencsini Egyetem kutatója munkatársaival kimutatta, hogy a teában található poliszacharidok gátolják a keményítõt glükózzá alakító alfa-glukozidáz enzimet, ugyanúgy, mint ahogyan az akarbóz és a miglitol hatnak.

  • Energiaraktárunk feltöltése tavaszi zöldségekkel

    Március beköszöntével visszaköltöznek a friss zöldségek a konyhánkba, na meg a piacra, kiskertbe, és a boltok zöldségpultjaira. A friss tavaszi zöldségekkel érdemes feltölteni a vitaminraktárakat. Az egyik legegészségesebb zöld leveles zöldség kimagasló mennyiségû ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ám B-, C- és E-vitaminban sem szûkölködik. Sejtmegújító hatása magas magnéziumtartalmának köszönhetõ, mangántartalma pedig segít a vérképzésben, az idegrendszer megfelelõ mûködésében, valamint az egészséges anyagcsere biztosításában.

  • Mégsem egészséges a szója?

    A tofu és társai fogyasztása évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi idõben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele.

    Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond a tudomány? Kávé kizárólag szójatejjel, bolognai szójakockából és joghurtok, kakaós készítmények szintén a szinte varázserõvel felruházott kis babszembõl. A szójakészítményeket már régóta azokhoz az élelmiszerekhez soroljuk, amelyek az egészségére valamit is adó nõk étlapjáról sem hiányozhatnak.

  • A sült krumpli egységbe kovácsolja Belgiumot

    A politikai pártoktól a galambtenyésztõk klubjáig mindent megoszt a nyelvi hovatartozás a zömében kétnyelvû Belgiumban. Egyetlen dolog miatt azonban flamandok és vallonok egységesen "belgákká" válnak: a sült krumpli kérdésében teljes az összetartás.

    Az olajban sült burgonya majonézzel vagy tucatnyi más, választható szósszal mindenhol kapható az országban. Egy kutatás szerint a mintegy 6,5 milliónyi flamand és négymillió vallon legalább hetente egyszer felkeresi az ötezer belga krumplisütõ egyikét.

  • A zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban

    Azokban az országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata

    Magyarországon és a fejlett nyugati országokban a vezetõ halálokot a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a daganatos betegségek adják.

    Korábbi nagy epidemiológiai tanulmányok bizonyították azt, hogy azon országokban, ahol a lakosság nagymértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata.

  • A Csicsóka - egy kis történelem, egy kis tudomány

    Amerikából származik. Európában, a nehéz idõkben emberek százezreit mentette már meg az éhhaláltól. Gumói károsodás nélkül vészelik át a telet a földben. Bár a burgonyának nem rokona ugyanúgy fogyasztható, mint a burgonya. Édeskés ízén sózással, változtathatunk. De a nyers salátákban az édeskés íz elõnyt is jelent. A nyers saláták összetevõjeként elkészítve legutoljára adjuk hozzá a lereszelt csicsókát, így érik össze kellõen az íze. A gumóban lévõ poliszacharidok megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, mivel ezek zöme gyümölcscukorrá, fruktózzá alakítható.

  • Az éltetõ víz

    Éhezni akár egy hónapig is lehet, de szomjazni legfeljebb egy hétig. Ebbõl a ténybõl kiindulva igen elszomorítóak azok az elõrejelzések, miszerint századunk legnagyobb kihívása a Föld ivóvízkészletének megmentése, megõrzése lesz.

    A tiszta víz életre és egészségre gyakorolt hatását (i. e. 460-377) a görög Hippokratész terjedelmes mûben taglalta: "Az ivóvíznek nedvesítõ és lehûtõ tulajdonsága van, mert nedvességet ad a testnek. A legjobb vizek, amelyek magas vidékrõl és földes dombokról folynak. Ezek édesek, tiszták, télen melegek, nyáron hidegek.

  • Kezdõdik az eper szezon!

    Az elsõ tavaszi, saját kertünkben is megtermõ gyümölcsünk az eper. Elõször csak pár szem kerül a konyhába, amit porcukorral, tejszínhabbal - vagy a nélkül - elmajszolnak a gyerekek, azután, ahogy olcsóbb lesz, komolyabb sütemények és desszertek készülnek belõle. A kísérletezõ kedvûek salátákba is tehetik, és amikor már sok van belõle, be is fõzhetjük. Bár már kora tavasszal megjelentek a mûanyagos dél-európai szamócák, hazai eprek általában ízletesebbek.

  • A csokoládé története

    Az elsõ kakaóültetvényeket Közép- és Dél-Amerika forró dzsungeljeiben gondozhatta emberi kéz az azték és maja civilizációk fénykorában.

    A kakaófa egy 10-15 méter magas trópusi fa, termése 20-30 cm hosszú és ez tartalmazza azt a kakaómagot, melybõl kakaóport és kakaóvajat gyártunk. A dél-amerikai bennszülöttek viszont mámorító hatású italokat készítettek. A kakaóitalt fõként ünnepeiken és szertartásaik alkalmával itták. Varázslatos, gyógyítóhatást tulajdonítottak neki. Ezért a fa termését nagy becsben tartották és csereeszközként pénz helyett is használták.

  • Hizlal a mesterséges édesítõ?

    A Behavioral Neuroscience-ben nemrég megjelent egy közlemény, mely szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítõszerrel készült ételek fogyasztása nem segíti elõ a fogyást, sõt, éppen ellentétes hatást fejt ki. Egyelõre csak állatkísérletekben bizonyították, hogy a kalóriamentes édesítõszerek megnehezítik a táplálékbevitel kontrollálását és így a testtömeg csökkentését. A Purdue Egyetem Táplálkozási Magatartást Kutató Központjának pszichológusai glükózzal (melynek kalóriatartalma az asztali cukorral megegyezõen 15 kalória teáskanalanként), illetve kalóriamentes szaharinnal édesített joghurtot etettek patkányokkal.

  • Veszélyes csokik

    A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevõire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek. A csokoládét elõször a Közép-Amerika vidékén élõ bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei. A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is.

  • Fagyi készítés otthon

    Fagyi készítés otthonA nagy melegben biztos mindenki szívesen eszik egy-két gombóc fagyit. Ez a hűsítő édesség már igen hamar megjelent az emberiség történetében, a kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztották a mai fagylalt elődjét, amely perzsa-arab közvetítéssel jutott el Európába. A fagyi őse kezdetben hóból, tört jégből készült, fűszerekkel, gyümölccsel, mézzel ízesítették. A XVIII. században a franciák már nyolcvanféle változatban tudták készíteni, nálunk a reformkorban terjedt el. Manapság pedig már megszámlálhatatlan ízesítésben kapható a fagyi.

  • Tuti vágyfokozó Valentin-napra

    1. Gyömbér

    A gyömbért fûszerként és savanyított formában is fogyaszthatod. Bizonyos hatóanyagai véralvadásgátlók (Ne feledd: a kötelezõen felírt gyógyszer nem helyettesíthetõ vele!), fokozza a vérkeringést, s általános élénkítõ hatású. Az ázsiai orvoslásban úgy tartják, hogy hevíti a testet, ezzel serkenti a nemi szerveket.

    Tippünk: Levesbe, szusi ételek mellé, keksz és jó minõségû csokoládé formájában ajánljuk.

  • A francia konyha

    A francia konyha az egykori római birodalomból átmentett, valamint az olaszoktól átvett sütési-fõzési módszerekre vezethetõ vissza. Ezeket a hagyományokat az uralkodó osztályok igényei további fejlõdésre késztették. Különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki fejlesztette az udvari konyhát igen magas színvonalra. Ebben az idõben vált ki elsõbbséggel a francia konyha a többi nemzet konyhái közül. Kialakulásának kedvezett, hogy Franciaországban a konyhán szükséges nyersanyagok nagy bõségében álltak rendelkezésre.

  • Rákot okoz, vagy daganatellenes csodaszer a szója?

    Évtizedekkel korábban föltételezték, hogy a szója rendszeres fogyasztása csökkenti az emlõrák kockázatát, hiszen Ázsiában, ahol a nõk már kislány koruktól rendszeresen esznek szójaételeket, ritkább ez a rosszindulatú daganat. Az utóbbi években viszont megfigyelték, hogy a szója természetes összetevõi az ösztrogén hormonhoz hasonlítanak, amely éppen hogy fokozhatja az emlõrák kialakulásának esélyét.

    Az Amerikai Rákkutató Intézet minapi közleménye igyekszik kiegyenlített módon állást foglalni ebben a kérdésben.

  • Egészséges és finom téli alapanyagok

    Egészséges és finom téli alapanyagokTélen sokkal kevesebb szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ezért szervezetünk természetes tápanyagokkal és vitaminokkal való ellátása nehezebb, de egyáltalán nem reménytelen feladat. Bár a téli időszak friss termésekben kissé mostoha velünk, jónéhány alapanyag akad ilyenkor is, amelyekből ízletes, téli ételeket lehet készíteni, és nem utolsósorban megfelelő tápanyaggal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal is ellátni szervezetünket. Ilyenek például az alma, gesztenye, sütőtök stb.

  • A banán egészségügyi elõnyei

    A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen része a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Ha naponta legalább háromtenyérnyi zöldséget vagy gyümölcsöt elfogyasztunk, már sokat törõdtünk egészségünkkel.

    Ez a mennyiség különösebb megerõltetés nélkül beilleszthetõ mindenkinek a táskájába és az étrendjébe, életkortól, foglalkozástól, munkában eltöltött órák mennyiségétõl függetlenül. A hazai gyümölcsök mellett trópusi országok gyümölcseit is szívesen fogyasszuk. Ilyen például a banán is.

  • A kávé és a tea is védi a szívet

    Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók. Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illetõ szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak.