Az ananászba elsõ látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az elsõ mintadarabokat. A csábító külcsín mellett nagyon kell figyelnünk a gyümölcs kiválasztásánál a belbecsre - gyümölcshúsra - is. Ha jól választunk, trópusi élményben lesz részünk, az édes és savanyú különleges harmóniáját élvezhetjük. Fontos, hogy a gyü-mölcs meleg illattal és friss zöld koronával rendelkezzen, továbbá ne legyen túlságosan kemény.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Magas a C vitamin és rost anyag tartalma, a benne lévõ enzimek /bromelain/ hatásának köszönhetõen javítja az emésztést. Egyes kutatások szerint segít megelõzni az izületi gyulladást. Száz grammja 46 kalóriát tartalmaz. Emésztéséhez állítólag több energiára van szüksége a szervezetünknek, mint amennyit belõle nyer, ezért emlegetik sokszor negatív kalóriatartalmúnak.
Nem csak a hawaii pizzára illik
Sokak számára közkedvelt a konzerv ananász, amellyel ugyan megspórolható az elõkészítésre, a beszerzésre és a feldarabolásra szánt idõ és energia, de fogyasztása természetesen meg sem közelíti a friss gyümölcs kiváltotta élményt. A friss koronás gyümölcsöt tanácsos rövid idõn belül felhasználni, de ha mégis több napot várunk elkészítésével, akkor megpucolva, légmentesen lefóliázva tároljuk a hûtõben. Míg régen leginkább a „hawaii pizzán” láttuk viszont, ma már számtalan hideg és meleg elõételhez, húsos fõételhez, pezsgõs sorbethez, illetve desszertekhez használják.
Beke Zsolt, a Spoon hajó séfje az általunk leírt karamellizált ananászos jércemell mellett még összegyûjtött néhány kedvfokozó felhasználási ötletet:
- Ananász carpaccio édes chilis thai tésztasalátával, fõtt rákfarkakkal
- Grillezett libamájszeletkék mézes gyömbéres ananásszal
- Currys pulykamellcsíkok borsos-karamellizált ananásszal
- Pezsgõs ananász sorbet illatos citromfûvel
- Trópusi ananászsaláta mentás Grande Marnier-vel
- Flambírozott ananász mandulás bourbon fagylalttal
Az ananász bátran használható tehát édes és sós ételekhez, ám fontos, hogy az alapanyagok és a fûszerek jó arányban, és harmóniában legyenek egymással.