Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A vörösbor tartalmazza a szõlõ héjában található resveratolt, amely szabályozza a koleszterinszintet és csökkenti a vérrögök képzõdését, állítja Andy Bellatti, a New Yorki Egyetem végzõs hallgatója, a Small Bites címû táplálkozási blog szerzõje. Bellatti ugyanakkor óvatosságra int a csokifogyasztással kapcsolatban, mert például azon túl, hogy jót tesz a vérnyomásnak, sok zsírt, cukrot és kalóriát viszünk a szervezetünkbe, melyek túlsúlyhoz vezethetnek.
Ha mégsem akarunk lemondani a csokoládéról, fontos, hogy milyet választunk. Az egészségre hasznos összetevõje a kakaóbabból származik, a legnépszerûbb tejcsokoládék azonban több tejet tartalmaznak, mint kakaóbabot. A tej ráadásul gátolhatja az antioxidánsok felszívódását. Olyan csokit válasszunk tehát, amely sok kakaót tartalmaz, de legyünk tudatában, hogy ez nem feltétlenül függ sötét színétõl.
Borból a kívánatos mennyiség körülbelül egy pohár. Több már káros lehet, a kevesebbnek pedig nem lesz hatása. Érdemes megfontolni, hogy a bortól nem lakunk jól, így elõfordulhat, hogy rövidebb idõ alatt több kalóriát viszünk be.
A vacsora alkalmával valószínûleg tésztát eszünk, vagy grillezett húst burgonyával; egyiktõl sem kell félnünk. A teljes kiõrlésû gabonafélékbõl készült tésztát válasszuk, magas rosttartalma miatt. Ám ehetünk fehér lisztbõl készült pékárut is, sokkal fontosabb az, hogy mit teszünk rá, s ugyanez vonatkozik a tésztára is. Nem csak a teljes kiõrlésûeket lehet egészségesen elkészíteni. Ha teleöntjük mártással és rengeteg sajtot reszelünk rá, a magas rosttartalom mellett sok-sok plusz kalóriával is terheljük a szervezetünket.
A burgonya a másik „üres” kalóriaforrás. A sültkrumpli és a burgonyapüré mindennél jobban laktat, de ha sütõben sütjük, akkor rostot, C-vitamint és káliumot is veszünk magunkhoz vele. Igazából nagyon tápláló étel, de itt sem mindegy, hogy mit eszünk hozzá.
Sokak rettegnek ok nélkül a zsiradékoktól, így elkerülnek sok egészséges ételt is. A mogyorófélék például magas zsírtartalmúak, de sok egyéb értékes tápanyagot tartalmaznak. Teljes értékû élelmiszerek, és kevesebb kalóriabevitel mellett is jóllakhatunk velük.
Nagy hibát követünk el, ha valamely ételtõl teljesen megfosztjuk magunkat. Sokkal fontosabb azt mérlegelni, hogy mikor mennyit eszünk abból, amit táplálkozástanilag értéktelennek tartunk. Bellatti osztályozási rendszert javasol, mely a mindig/gyakran/ritkán kategóriákból áll. Saját tapasztalatából is tudja, hogy ha eltiltjuk magunkat bizonyos ételektõl, könnyen esünk kísértésbe. Ha semmit sem vonunk meg magunktól, könnyebben betartjuk a mértékletesség elvét. Akkor is élvezettel kell táplálkoznunk, ha éppen fogyókúrára fogjuk magunkat, nem szabad büntetésként megélnünk.
HVG