Ha magamba nézek, akkor el kell ismernem, hogy némiképpen vonzódom a bonyolultabb ételek elkészítéséhez, s alapvetõen nem hiszek a hamarlevesekben és a villámvacsorákban. Tõlem függetlenül azonban léteznek ilyenek, s ráadásul nem is feltétlenül az ördögtõl való sötét dolgokról van itt szó. Példának okáért ott a csirkemáj, amely végtelenül sokoldalú, illetve a tojás, amely mindig kéznél van, és közismerten igen gyors tempóban elkészíthetõ, akárcsak a csirkemáj. A kettõ pedig boldog házasságban egyesíthetõ, s megkóstolásukkor a mi boldogságunk sem lesz lebecsülhetõ. A megtisztított, nagyobb darabokra vágott 40 dekányi májat 3-4 perc alatt pirítsuk meg nagy lángon, egy evõkanál vajon.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Borsozzuk meg és vegyük ki a forró serpenyõbõl, helyére pedig szórjunk két nagyon vékonyra felszeletelt vöröshagymát. Tíz perc után öntsünk a közepes lángon karamellizálódó hagymára 2-3 evõkanál édes sherryt (vagy aszút vagy szamorodnit), és dobjuk vissza a csirkemájakat, hogy magukba szívják a sherry illatát.
A csirkemáj kitûnõen illik az édes ízekhez, így akár pár szem mazsolát is adagolhatunk hozzá. Nyolc tojást verjünk fel, és egy másik serpenyõben lassú tûzön omlettszerûen kezdjük sütni, azaz ne kevergessük! Amikor az alja megszilárdult, akkor terítsük szét a tetején a hagymás-májas keveréket, és válasszunk három lehetséges befejezést. Vagy tegyük a serpenyõt 180 fokra felmelegített sütõbe 5-6 percre, hogy a teteje is megsüljön, vagy csúsztassuk ki a tojáslepényt egy tányérra, borítsunk rá egy másik tányért, fordítsuk meg és tegyük vissza a serpenyõbe.
Vagy ne csináljuk semmit, csak lassú tûzön rázogatva süssük készre, nem baj, ha rezgõs marad a teteje. Tortaszerûen szelhetõ, és hidegen szendvicsbetétnek is jó. Mellesleg ez az olasz fritatta.
Metro - M. L.