rss
  • Így készítsd el kedvenc teádat!

  • A hideg téli napokon semmi sem képes jobban felmelegíteni az ember testét, mint egy fi nom, valódi gyümölcsökbõl, esetleg szálas teafûbõl készült tea. A különféle forró italok különféleképpen hatnak szervezetünkre. Sõt az sem mindegy, milyen teát mivel ízesítünk. A teák szerelmesei nem sajnálják rászánni az idõt arra, hogy ellátogatva a teaházakba, a legkülönfélébb tájakról származó teafüvekbõl válogassanak. Az igazi ínyencek szinte egyáltalán nem fogyasztanak fi lteres teát, mivel ezeknek szerintük nem sok közük van az igazi teákhoz.

    Sokan meg vannak gyõzõdve arról, hogy a teát csak forrázva lehet elkészíteni, ám ez egyáltalán nem igaz, hiszen a fehér teákat és a gyümölcsteákat, mate teákat áztatva ajánlatos elkészíteni.

    Fekete tea

    A fekete teákat leginkább azok kedvelik, akik a reggelt nem tudják elképzelni egy kellemes koffeinbomba nélkül, ugyanakkor nem rajonganak a kávéért. A legkedveltebb és legismertebb fajták a Darjeeling, a Ceylon és az Earl Grey.

    Elkészítése: Csészénként egy púpozott teáskanálnyi teafüvet leforrázunk, és pár percig hagyjuk állni. Minél tovább áztatjuk a teafüvet, annál erõsebb lesz a teánk. A fekete teák gazdag aromájához jól illik a tejszín és a fehér cukor.

    Gyógynövénytea

    A gyógynövényteák hatását már évszázadok óta ismerjük. A borsmenta hasfájás ellen jó, a kamilla remek gyulladáscsökkentõ, az édeskömény a gyomrot nyugtatja meg, míg a hagymatea enyhíti a megfázással járó kellemetlen tüneteket.

    Elkészítése: Csészénként forrázzunk le egy teáskanálnyi gyógyfüvet, hagyjuk állni öt-tíz percig. A hagymatea elkészítése: egy liter forrásban lévõ vízbe tegyünk két fej megmosott, de nem tisztított hagymát. Fogyasszuk üresen.

    Rooibos tea

    A koffeinmentes, édeskés aromájú dél-afrikai tea közismert nyugtató hatásáról. A rooibos teákért leginkább azok rajonganak, akik szeretik a kellemes, fûszeres ízeket.

    Elkészítése: Pár kanálnyi tealevelet leforrázunk, majd állni hagyjuk öt percig. A fûszeres teákat egyaránt ízesíthetjük barna és fehér cukorral, tejszínnel, kevés citromlével.

    Zöld tea

    A zöld teát élénkítõ hatásuk miatt kedveljük. A virágosaromájú teákban található ásványi anyagok javítják a vérkeringést.

    Elkészítése: Csészénként egy teáskanálnyi levelet öntsünk le forró vízzel, hagyjuk állni pár percig. Ízesítsük akácmézzel.

    Gyümölcstea

    Ma már számtalan gyümölcstea közül választhatunk. Vásárláskor a leglényegesebb, hogy ne filteres változatot, hanem valódi gyümölcsdarabokat tartalmazó teát válaszszunk.

    Elkészítése: Egy-két púpozott teáskanálnyi keveréket forrázzunk le csészénként, majd hagyjuk állni öt-tíz percig. Ha szeretnénk, hogy a gyümölcshús megõrizze vitamintartalmát, a tea elkészítésekor ne használjunk forró vizet.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Oroszországban vodkához harapják a sós uborkát

    A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebbõl az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépmûvészeti és történeti múzeumában. A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételbõl, de arra nézve nem hangzott el meggyõzõ bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget. A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

  • Kicsik egészségmegõrzése lazacos bébiétellel

    Az Illinois-i Egyetem táplálkozástan professzora szerint a kisgyermekeknek nagy mennyiségû omega-3 zsírsavra van szükségük az agy, az idegek és a szem fejlõdéséhez, azonban a szilárd ételekre történõ áttérés után a legtöbben nem jutnak hozzá ehhez a fontos tápanyaghoz.

    "A gyermekeknél ötéves korra már nagyjából kialakul, milyen ételeket szeretnek, ezért ha a szülõk azt szeretnék, hogy gyermekük szeresse a halat és a tenger gyümölcseit, idejekorán meg kell ismertetniük velük ezeket az ízeket" - mondta el Susan Brewer professzor, okleveles dietetikus.

  • A cukrozott élelmiszerek növelik a szívbetegségek kockázatát

    A cukrozott élelmiszerek, a sok édesség nemcsak az elhízás valószínûségét növelik, hanem fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, miután "közremûködésükkel" megszaporodnak a vérben a trigliceridek, és csökken a "jó koleszterin", a HDL (magas sûrûségû lipoprotein) szintje - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvosi Szövetség publikálta. A tanulmány révén fokozódhat az amerikai élelmiszeriparra nehezedõ nyomás annak érdekében, hogy egészségesebb termékeket állítsanak elõ.

  • Ecettel, olajjal, magában: Fejessaláta

    Az élelmiszer-alapanyagok között levélzöldségekként számon tartott zöldségek (fejes saláta, endívia, cikória, spenót, sóska) növényrendszertanilag nem alkotnak egységes csoportot, különbözõ családokba tartoznak.

    Közös vonásuk az, hogy föld feletti részüket, húsos, nedvdús levelüket vagy levélnyelüket, esetleg más húsos részüket, (például óriás rügyüket) fogyasztják. A fejes saláta (Lactuca sativa) karógyökeret fejlesztõ - a fészkesek családjába tartozó - növény.

  • Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!

    Gyömbérteával az elhízás ellen is harcolhatunk!A csípős gyömbér nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni akarsz. A gyömbért legtöbben úgy ismerik, mint a hányinger és rosszullét természetes ellenszerét. A latinul Zingiber officinale elnevezésű növény hatása azonban ennél jóval szélesebb körű. A benne található illóolajok és csípős vegyületek serkentik a vérkeringést és az emésztést, fokozzák a gyomornedvek kiválasztását. Ezen kívül megfázás ellen is sikerrel alkalmazhatod. A gyömbér tea (mint minden más gyógyhatású tea) elkészítési módja sem lényegtelen!

  • 10 dolog, amit tudni kell a sóról

    A só talán a legismertebb ételízesítõ. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az ásvány a megfelelõ mennyiségben fogyasztva mennyire hasznos lehet szervezetünk számára.

    10 dolog a sóról, amit érdemes tudni:

    Védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra a szervezetben felhalmozódott savak leépítésére és kiválasztására. Ha nincs elég só a szervezetünkben, akkor az könnyen elsavasodik.

  • Mozogni kell, de nem mindegy, mit eszünk utána

    A jó egészséghez szükséges a rendszeres testmozgás, de a kedvezõ hatás akkor érvényesül, ha táplálkozásunk minden alkalommal megfelelõ.

    A közhit általában azt tartja, hogy akkor vagyunk fittek, ha állandó, rendszeres edzést végzünk. Jeffrey F. Horowitz professzor és munkacsoportja új vizsgálatával azt igazolta, hogy amikor edzés vagy verseny után leülünk enni, az akkor elfogyasztott étel szervezetünk szempontjából fontosabb, mint a hónapok óta folytatott testedzés.

  • Egészségesen is lehet torkoskodni

    Budapest - A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül - hangzott el csütörtökön az "egészségvédõ csokoládé", egy új magyar innováció budapesti bemutatóján, melyen szakemberek elemezték a csokoládé kedvezõ élettani hatásait.

    Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.

  • Figyelj, a színes ételek az orvosságod!

    A The Times 1991augusztusi számában megjelent egy cikk néhány libanoni túszról, akik kaptak egy tál piros cseresznyét. Három éve nem láttak semmiféle színt, és csak ültek és "egész nap bámulták a cseresznyét annak ellenére, hogy ellenállhatatlan vágyuk volt arra, hogy megegyék". A cikk arról szólt, hogy a túszok nem tudták levenni a szemüket a piros színû cseresznyérõl. Lilian Verner Bonds szeint: "A szín esszenciális táplálék. A színéhség létezõ dolog. A szín éppoly szükséges számunkra, mint az étel a gyomrunk, vagy a levegõ a tüdõnk számára."

  • Koktélban is finom a biztonságos szex

    Nem feltétlenül kell karibi nyaralás a totális felfrissüléshez! Tengerpart helyett megteszi egy finom koktél-ital is! Ha megvannak az alapanyagok, bátran nekifoghatunk mi magunk is otthonunkban hûsítõ finomságokat mixelni!

    A nyári nagy melegben jól esik egy finom frissítõ koktél. Ha ötlet híján van, akkor válasszon az alábbi receptek közül, hogy a vendégeit is meglephesse egy hangulatfokozó, kellemes itallal. Ha nem jönnek össze a dolgok, kérje ki egy bármixer tanácsait!

  • 'Borgyilkos' ételek és illatok - mit ne egyél borivás elõtt?!

    El lehet 1-1 jó bort rontani a hozzá adagolt - nem megfelelõ - ételekkel!

    Kánikulában nincs is jobb mint egy hûs pince mélyén bort kóstolni - ám nem mindegy mikor, mit és hogyan, és az sem, milyen ételekkel és italokkal körítve próbálja a borkedvelõ felderíteni a kiválasztott nedû igazi természetét.

    Léteznek borgyilkos ételek, amelyek tönkreteszik a hegy leve igazi bukéját. Ezek közül sorolunk fel néhányat.

  • Miért kell rostokat enni?

    A rostban gazdag táplálkozás jótékony hatásáról már Hipokratész is beszámolt. Mégis csak az 1950-es években kezdtek el komolyabban foglalkozni vele.

    Ugyanis ekkor kerültek nyilvánosságra olyan megfigyelések, melyek összefüggést mutattak ki a rostbevitel és a krónikus nem fertõzõ megbetegedések között. A gyümölcsök közül a legtöbb rosttartalommal a málna és a piros ribizli rendelkezik, ezt követi a körte, a szilva és a szõlõ. A zöldségek közül a legrostosabbak a száraz hüvelyesek, a bab és a lencse. Ma már köztudott, hogy a rostok növelik a bélmozgást, elõsegítik a jó bélmûködést.

  • Téves információk az egészséges táplálkozással kapcsolatban

    Ha az egészséges táplálkozás és a diétázás ugyanaz lenne, akkor sokan egész életükben fogyókúráznának. Csakhogy nem ugyanaz. Íme, a leggyakoribb tévhitek:

    1. tévhit: Ha valaki egészségesen eszik, biztosan fogyókúrázik.

    A legtöbb ember összekeveri a diétát a koplalással, illetve azt hiszi, hogy le kell mondania kedvenc ételeirõl. Akár ideális a testsúlyunk, akár fogyni próbálunk, az egészséges táplálkozás nem fogyókúra. Az egészséges életmód kulcsa azonban mindenképpen az egészséges étrend.

  • 11 ország, 11 diéta

    Globalizálódó világunkban egyre jobban tûnnek el a különbségek országok, tájak és népek között, ami viszont biztosan változik, bárhová is utazzunk, az a táplálkozás.

    Nézzük, milyen módon próbálják megõrizni egészségüket a világ minden táján élõ népek.

    Elõször, hogy hogyan csinálják Lengyelországban. Családcentrikus és vallásos országról lévén szó sokan próbálják meg ebédjüket otthon, családjukkal elkölteni. Az mindenképpen hasznos, hiszen az otthon készített ételt jobban ellenõrzésünk alatt tarthatjuk.

  • Brokkoli a légutak szolgálatában

    Budapest - A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek elõállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyû Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" címû szaklapban látott napvilágot. A kísérleti személyek orrüregében a brokkoli-csírák elfogyasztását követõen az antioxidáns enzim akár a háromszoros koncentrációt is elérte, így ezt a természetes hatóanyagot gyulladásgátlóként valamint többféle légúti megbetegedés kezelésében is lehetne alkalmazni - magyarázta a kutatás vezetõje, Marc Riedl.

  • Miben szilveszterezzünk? Céges partin és házibuliban?

    Még nem döntöttél, hol szilveszterezel és miben? Sebaj, olvasd el óévbúcsúztató divat-összeállításunkat, válogass a lenge, áttetszõ kelmék, suhogó selymek és a csillogó, flitteres anyagok közül és.

    Ha az év utolsó napján házibuliba megyünk, például ilyen öltözékeket választhatunk. A kis fekete most is nyerõ. Akár kétrészes fekete modellt is felvehetünk. A mély kivágású, ujjatlan topból és térd alatt végzõdõ szoknyából álló együttes lazán követi az alakot. Csípõre ejtett övvel kevésbé karcsúaknak is jól áll.

  • Igazi aranyló kincs a konyhában: A méz

    Az utóbbi évszázadokban a méhpempõ használata rendkívül ismert lett. Elõször a méhészek mutattak rá a méhpempõ emberekre és állatokra gyakorolt hatására, pedig már Amerika õslakói, az inkák is ismerték. Õk testi és szellemi frissítõként használták, valamint kozmetikai célokra.

    A méhkirálynõ táplálására a dolgozó méhek garatmirigyükbõl állítják elõ a méhpempõt. Ez tulajdonképpen egy különleges tápanyag készítmény, ami lehetõvé teszi, hogy a méhkirálynõ több, mint 5 évig éljen, míg a dolgozó méhek élettartama mindössze 2-4 hónap.

  • Emésztést-segítõ étkezés

    Napjainkban egyre inkább kiszorultak étrendünkbõl az élettani szempontból elengedhetetlenül fontos növényi rostok, melyek az emésztésünket segítik.Étkezésünkben az állati eredetû élelmiszerek dominálnak, mint a tojás, a tej, a hús és a sajt.

    A modern élelmiszer-ipari eljárások során azonban gyakran kivonják a rostanyagok jelentõs részét az alapanyagokból, és így csak nyomokban tartalmazza e fontos összetevõt.

  • Natúr joghurtokat teszteltünk

    A boltok polcai roskadoznak a különbözõ típusú joghurtoktól, és ez az állítás akkor is igaz, ha csak a natúr változatokat vesszük figyelembe - viszont kevesen vannak tisztában azzal, milyen a minõségi joghurt íze, textúrája, vagy van-e különbség az oltóanyagként használt hangzatos nevû baktériumok között. Kedveljük a joghurtot, különösen a natúr típust, ezért úgy döntöttünk, összevásárolunk néhány típust a különbözõ árkategóriákból, és megversenyeztetjük õket, közben pedig mindent leplet lerántunk a fehér, savanykás finomságról.

  • Még hobbi és luxus a bioélelmiszer

    A világ biopiacának forgalma tavaly lépte át elsõ ízben a 40 milliárd amerikai dolláros küszöböt. Folyamatos a növekedés a biotermékek gyártásában, éllovas az Egyesült Államok és Németország.

    Az ágazat legrangosabb nemzetközi bemutatkozását 2009 februárjára tervezik, amikor két tucatnyi magyar cég is szerepel majd Nürnbergben, a BioFach kiállításon.

    A legnagyobb ökológiailag mûvelt földterület Ausztráliában található, ezután Kína, Argentína és az Egyesült Államok következik.