rss
  • Fondü vacsorára!

  • A tûz körülülése õseink mindennapjaihoz nyúlik vissza - a múlt század elején Svájcban feltalált fondü-szertartás is ezt a hagyományt élesztette újjá. Hangulatossá tehetjük téli estéinket ennek a különleges, finom ételeknek a segítségével. A sajt-fondü, vagyis az olvasztott sajtba mártogatott kenyér-, zöldség vagy garnélarák falatkák, különleges élménnyé teszik a beszélgetõs, családi- vagy baráti körben töltött estet. A svájciak kedvenc eledelének elkészítésekor fejenként 15 dkg sajttal kell számolni.

    loading...

    Bármilyen könnyen olvadó sajtból elkészíthetõ, és minél többféle sajt kerül bele, annál gazdagabb ízhatást érhetünk el. Vigyázat, érlelt sajtok felhasználásával igen intenzív illatúvá. A fondü-készlet kis nyársaira feltûzhetõ falatoknak csak a fantáziánk szab határt: fehér vagy teljes kiõrlésû kenyér mellett kínálhatunk olajbogyót, nyers zöldség- vagy gyümölcskockákat, sült hús darabokat, garnélarákot vagy bármit, ami jól esik.

    A sajtmasszába mártott falatok ízét kiegészíti, emésztésüket elõsegíti a megfelelõen kiválasztott bor; bársonyosabb ízhatású sajtkeverékhez könnyebb-, markáns ízû sajtokhoz nehezebb, fajsúlyosabb bort válasszunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az uborka nem csak egészséges, de jót tesz a bõrnek is

    Az uborkának szervezetünkre nézve rengeteg pozitív hatása van, de elõszeretettel használják kozmetikai alapanyagként is a szépségiparban.

    Ráadásul az uborka egy õsi, frissítõ gyümölcs, melyet zöldségként fogyasztunk. Igen kevés kalóriát tartalmaz. Víztartalma eléri a 96%-ot, így részt vesz a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában. Gazdag nátriumban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban, szénhidrátban és vitaminokban (A1, B1, B2, B6, C). Káliumtartalma segíti a vesék mûködését.

  • Narancs diétával a kilók ellen

    A narancs egész évben kapható gyümölcs, ami tele van C vitaminnal. Kalóriatartalma meglehetõsen alacsony, ezért kiváló táplálék diétázók számára is. A narancs a C vitamin mellett tartalmaz még nagy mennyiségben karotint és flavonokat, ezáltal antioxidáns hatású. Nyugtató hatású az idegekre, így a stressz ellen is kiváló. Nobelitin tartalmának köszönhetõen csökkenti a vér sûrûségét, csomósodását. Jelentõs A-vitamint is tartalmaz, ami segíti a légzõszervek zavartalan mûködését. Továbbá a narancsban található ásványi anyagok pedig csökkentik a vérnyomást. Rendszeres fogyasztásával pedig mérsékli, majd megszünteti az emésztõrendszeri problémákat.

  • Az óegyiptomi papok igen egészségtelenül étkeztek

    Az óegyiptomi isteneknek felajánlott étkek nem a hallhatatlanságot, hanem a korai halált eredményezték - derült ki egy angliai kutatásnak köszönhetõen, amelynek eredményeit a Lancet brit orvosi hetilapban közölték. A szentélyek falán olvasható feliratok legújabb fordításából megtudható, hogy a templomokban napjában háromszor pazar lakomát szolgáltak fel az isteneknek. És hogy az istenek által "meghagyott" étkek ne vesszenek kárba, a takarékos papok hazavitték a "maradékot", hogy családjuk körében fogyasszák el õket - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

  • Paprika - A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye

    A magyar konyha egyik alapvetõ zöldség­növénye Dél- és Közép-Amerikából származik, a XVI. században került Európába. I. I­za­bel­la s­pa­nyol ki­rálynõ Ko­lom­busz nagy­sza­bá­sú, me­rész ter­vét el­fo­gad­va út­nak in­dí­tot­ta a ha­jóst In­di­a fe­lé. Az "Új Vi­lág­ból" Ko­lom­busz nem a ha­gyo­má­nyos fû­sze­rek­kel, ha­nem - töb­bek kö­zött - egy ad­dig so­ha­sem lá­tott a­ján­dék­kal tért vissza: egy pap­ri­ka nö­vénnyel. Ta­lán nem vé­let­len, hogy a nö­vény­két Ko­lom­busz or­vo­sa (­Chan­ca) gyûj­töt­te, meg­é­rez­het­te, hogy év­szá­za­dok múl­va, a ben­ne rejlõ gyó­gyí­tó erõ is se­gí­ti majd a vi­lág­hír­név fe­lé.

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

    Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).

  • Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedret

    Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedretAmellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának!

  • Gyorsan romló alapanyagok, amikre oda kell figyelni

    Az élelmiszerek szavatossági idejét nem véletlenül találták ki. Azt az intervallumot jelöli, amíg az élelmiszer minõsége kifogástalan és garantált marad. Persze, még utána is fogyaszthatjuk pár napig, de nem mindegyiket.

    A hal, a tojás és a gomba a legkényesebb alapanyagok közé tartozik a konyhában.

    Könnyen megromlanak, akár még ételmérgezést is okozhatnak, és komolyabb fertõzések, betegségek is kialakulhatnak, ha nem bánunk elég körültekintõen velük.

  • Fura ételek a kínai éttermekben

    A kínai büfék sláger-fogásait tesztelte a Kosár magazin csapata. Három olyan ételt választottak ki a kínálatból, amely minden kínai büfében megtalálható, és egyben népszerû fogásnak is számít. A pontozásnál az állományt, a színt, az ízeket és az illatot is figyelték.

    Túlságosan olajosak az ételek - ez okozta a legnagyobb problémát a Kosár magazin csapatának, amikor népszerû kínai ételeket teszteltek a fõváros több kerületében. Fõleg a tavaszi tekercsnél, de nem egyszer a pirított tésztáknál is ezt tapasztalták.

  • A kék mozzarella rejtélye

    Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegõvel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

    Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínûbb, hogy bakteriális szennyezõdés okozza a kékülést.

  • Babavárás és a táplálkozás: Ételek, amelyek fogyasztása ajánlott

    A kismama étrendjének összeállításakor nagy gondot kell fordítani a megfelelõ mennyiségû élelmi rost bevitelre, ami kb. napi 30 g-ot jelent.

    Nagyon jó rostforrások a teljesértékû, tehát a gabonaszem egészét tartalmazó gabonatermékek. Az élelmi rostokon kívül folsavban gazdagok a teljes kiõrlésû kenyerek, emiatt is érdemes ezeket elõnyben részesíteni. Szintén fontosak a tengeri halak. Az ilyen fajta halak az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai. Elegendõ mennyiségben történõ fogyasztásuk számos elõnnyel jár mind a mama, mind a baba szempontjából.

  • Tokaji borkrémleves álomdiéta módra:

    Az egyik legfinomabb õszi gyümölcs a szõlõ. Szeptemberben van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumot tartalmaz, amely a szívritmus helyes mûködéséhez szükséges, a C-, E-, valamint a B-vitamin csoportjai pedig befolyásolják az immun- és az idegrendszert, valamint az anyagcserét. A fehér szõlõt a tüdõ- és májbetegségekben szenvedõknek ajánlják, a piros szõlõt tüdõ-megbetegedések és asztma esetén, míg a sötét szõlõ tisztítja a szervezetet, segít a légúti gyulladásoknál és a vérszegénységnél. A szõlõben található rost segít kiválasztani a szervezetbõl a méreganyagokat.

  • A hosszú élet titka a sok folyadék?

    Napi két-három liter folyadék a helyes táplálkozás egyik parancsolata. A folyadék ugyanis sok mindenért felelõs.

    A víz befolyásolja a vér összetételét, szabályozza a vérnyomást. Részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok oldásában, szállításában. A folyadékfelvétel és leadás egyensúlyi állapotát az iváson kívül több tényezõ befolyásolhatja. Ilyen az aktív sport, a fizikai munka, a külsõ hõmérséklet, a sírás, a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, a szervezet kiszárad.

  • Martha Stewart Top 20 konyhai tanácsa (2/1. rész)

    Martha Stewart a világ, és Amerika leghíresebb háziasszonyának (akinek receptkönyvei százmilliós példányban fogynak, receptjeit a világ leghíresebb szállodái készítik) 20 hasznos konyhai tanácsát egy 2 részes sorozat keretében mutatjuk be a recept.zug.hu olvasóinak.

    A konyhamûvészet, a fõzés több mint egy napi rutinként elvégzett munka. Az igazi fõzés egy élmény, amelyre rá kell készülni, rá kell hangolódni és akkor megszületik a csodás eredmény, amelyet vendégeink, családtagjaink igazolhatnak. Következzen most a sorozat elsõ része, amelyben 10 hasznos konyhai tanácsot osztunk meg Önnel.

  • Téli vitaminpótlás

    Téli vitaminpótlás Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, sőt még fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk. Egy kis odafigyeléssel csökkenthetők a szervezetünket terhelő, évszakhoz kötődő kellemetlenségek. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a helyes életvitel, a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás nemcsak nyáron, hanem a hidegebb hónapokban is megvalósítható. A megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátottság télen is kivitelezhető.

  • Fogyókúra - ésszerûen érdemes lefogyni!

    Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, használja ki a nyári idényt és kezdjen el egy ésszerû fogyókúrát Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történõ elkészítését.

    A fogyókúra ott kezdõdik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

    Mozgás, mozgás!

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

    Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

  • A híres magyar gulyás

    Mi is a gulyás? A mi fogalmaink szerint bõ lére eresztett marhapörkölt burgonyával és csipetkével. Tulajdonképpen egy tartalmas leves. Bár ezt nem mindenki gondolja így. A gasztronómiai lexikon mintegy ötvenféle gulyást ír le. Többek között: Alföldi, Bécsi, Betyár, Béka, Csórgó, Hal, Ürü, Svejk, Székely, ami nem székely és még kevésbé gulyás, znaimi, stb. Bizonyára nagyon régi étel. Talán már ették a Honfoglalás korában is.

  • Ciprus ízei

    Ciprus három kontinens találkozásánál fekszik, és már ez is elég magyarázat arra, hogy miért érte olyan sokféle hatás a ciprusi konyhát, azonban ha vetünk egy pillantást a történelmére,akkor azonnal kiderül hogy hány hódító fordult meg a szigeten. Akik erre jártak, azok hozták magukkal a receptjeiket is. A ciprusi konyha leginkább a göröghöz hasonlít, de felfedezhetjük a török, örmény, arab, olasz, francia és angol hatást is. Ezeknek az ízeknek a kombinációját élvezhetjük a mai ciprusi konyha remekmûveit ízlelgetve. A ciprusi konyha nagyon különleges.

  • 10 dolog, amit tudni kell a sóról

    A só talán a legismertebb ételízesítõ. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez az ásvány a megfelelõ mennyiségben fogyasztva mennyire hasznos lehet szervezetünk számára.

    10 dolog a sóról, amit érdemes tudni:

    Védi a sejteket, különösen az agysejteket az elsavasodástól. A vesének szüksége van sóra a szervezetben felhalmozódott savak leépítésére és kiválasztására. Ha nincs elég só a szervezetünkben, akkor az könnyen elsavasodik.

  • Gyulladáscsökkentõ citrusfélék

    A gyulladásokra bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentõ gyógyszerként hatnak. Megfelelõ táplálkozással gyulladás esetén tehát segíthetünk a szervezetünknek.

    A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre. Annak ellenére azonban, hogy természetes védelmi mechanizmusnak számít, krónikussá válása esetén betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelõ táplálkozás lehet. Az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz.

loading...