rss

  • Elõzzük meg az influenzát!

  • Kétségtelen, már közöttünk jár a tél rettegett betegsége, az influenza. Fontos, hogy a leghidegebb évszakban még jobban odafigyeljünk egészségünkre, és megtegyünk mindent immunrendszerünk erõsítése érdekében. A dr. Kóczán István belgyógyász tippjeinek segítségével felvehetjük a harcot a vírusokkal szemben. 1. Eddze az immunrendszerét, vigyen szervezetébe sok ásványi anyagot. Fogyasszon sok C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, például kivit vagy narancsot. Segítenek a gyümölcsteák is. 2. Mindennap igyon frissen préselt citruslevet, talán sokan nem tudják, hogy a gyümölcslevekben a vírusok nem szaporodnak. Ezeket hûtve igya, a forralás ugyanis tönkreteszi a vitaminokat.

    3. Mixeljen erdeigyümölcs-koktélt, amely sok, immunsejteket erõsítõ vitamint, nyomelemet és kalciumot tartalmaz. Az italt lehetõleg ne a mélyfagyasztottból, hanem frissbõl készítse, mert ebben van a sok vitamin.

    4. A halakban is megtalálható Omega-3 zsírsav erõs antivírusos hatással bír, de a hagyma, fokhagyma, a csili, az oregánó és a petrezselyem is megölik a vírusokat.

    5. Fogyasszon tyúkhúslevest, mert sok benne a fehérje, amelyeket a vírusok egyébként tönkretesznek. A levessel segíthet a szervezetének újratermelni ezeket.

    6. Szellõztesse rendszeresen az irodát és a hálószobát, engedjen be mindig friss levegõt a helyiségekbe.

    7. Ráérõ perceiben sétáljon egy kicsit, ettõl 15 százalékkal több lesz a vírusirtó sejtje.

    8. Akadályozza meg az orrfolyást, inhaláljon sós vízgõzt.

    9. Használjon zsíros krémeket, ezzel is megvédheti arcát a hidegtõl.

    10. Öblögessen minden reggel olívaolajjal, így védõfilm képzõdik a száj belsõ nyálkahártyáján. Ezzel a „trükkel” 85 százalékkal csökken a fertõzésveszély.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nem egészséges, hanem hizlal a szusi, és a tofu

    Számos olyan étel létezik, amelyet egészségesnek kiáltottak ki – és talán azok is, azonban tény, hogy jelentõsen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy pár kilóval nehezebbek legyünk. Ilyen étel a szusi és a tofu.

    Bár a hínár és a zöldségek nem okoznak különösebb problémát, a töltelék azonban sokszor igen: gyakran található ugyanis benne majonéz vagy zsíros krémsajt. Ugyanakkor ezeknek az apró falatkáknak magas a nátriumtartalma is – ez ugyan nem hízlal, de visszatartja a vizet, amitõl pár kilóval súlyosabbnak nézhetünk ki.

  • A souflaki - a világ 5 legfinomabb étele sorozat

    Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az idõtlen idõk óta gigászi vulkánikus erõvel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszeretõ embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.

  • Virslititkok: mibõl készül és hogyan kell fõzni?

    Olcsó húsnak híg a leve - szokták mondani. Ez a virsli esetében nem éppen igaz: egyrészt sok termékben alig van hús, másrészt sokszor a drága is ehetetlen, ahogyan az a Kosár fogyasztóvédelmi magazin egyik felmérésébõl kiderül.

    A jó minõségû virsli ára valójában vetekszik a téli szalámival, a fogyasztóvédõk szerint 3100 forint volt kilója a teszteltek közül a legjobb minõségû árunak. A virsli ABC ismeretében talán tudatosabban vásárolhatnak a szilveszteri bulira készülõk.

  • Az egyik legjobb téli gyógyszer: a méz

    A téli idõszakban a méz az egyik legjobb gyógyszer a meghûléses, megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésére. Bár magas cukortartalma miatt sokan félnek a fogyasztásától, egyéb gyógyító hatásainak köszönhetõen nem érdemes lemondani róla. A méz az egyik legjobb természetes édesítõszer. 80 százalékban szõlõcukorból és gyümölcscukorból épül fel. Bár sokan félnek fogyasztásától magas cukortartalma miatt, jó hír, hogy a mézben lévõ cukrot az izmok gyorsan elégetik, a felesleg pedig a májban raktározódik el, nem pedig zsírrá alakul.

  • Együnk, hogy laposabb legyen a hasunk!

    Akik laposabb, feszesebb hasat szeretnének, fogyasszanak teljes kiõrlésû termékeket - javasolja a szakértõ.

    Az alma típusú elhízást nemcsak esztétikai okokból érdemes elkerülni, de a jelentõs egészségügyi kockázatok miatt is. Ehhez pedig a mozgás mellett hasznosak lehetnek bizonyos élelmiszerek. A Pennsylvania State University 50 elhízott személyt vont be egy táplálkozási szempontból összeállított vizsgálatba. A nõket és férfiakat egyaránt egy 12 hetes, csökkentett kalóriatartalmú diétára fogták, miután két csoportra osztották õket.

  • Csendes gyilkosok

    A keményítõben gazdag ételek, például a burgonya, a fehér kenyér és a fehér rizs a legújabb kutatások szerint a máj elzsírosodásához, s ezáltal súlyos betegséghez vezethet. A májzsírosodás, majd -gyulladás májzsugorodáshoz vezethet. Bostoni kutatók pedig megállapították, hogy a patkányoknál a keményítõben gazdag diéta elõsegíti a májzsírosodást. A májzsírosodás pontosan az, aminek hangzik: a szervet zsírburok veszi körül. A probléma eleinte nem okoz tüneteket, késõbb azonban potenciálisan halálos májelégtelenséghez vezethet.

  • Oroszországban vodkához harapják a sós uborkát

    A sós uborka néven ismert különleges orosz savanyúság 500. születésnapját ünnepelik Kalinyingrádban, s ebbõl az alkalomból kiállítás is nyílt a város szépmûvészeti és történeti múzeumában. A kiállítás megnyitásán természetesen kóstoló is volt a nevezetes ételbõl, de arra nézve nem hangzott el meggyõzõ bizonyíték, miért gondolják, hogy éppen 500 éve találták fel ezt az ínyencséget. A bemutató látogatói mindenesetre megismerkedhetnek a finomság történetével, elkészítésének különféle régi és új receptjeivel, és láthatnak néhányat a sós uborka készítésére használt régi és nem olyan régi edények közül.

  • Nyusziváró húsvéti falatok

    Nyusziváró húsvéti falatok A különbözõ hidegtálak elmaradhatatlan kellékei a húsvéti ünnepeknek, így, ha mutatós hidegkonyhai ételekkel szeretnénk meglepni vendégeinket, érdemes elõre megterveznünk a tálak díszítõelemeit.

    A vajat ízesítés elõtt, egy robotgép segítségével jól dolgozzuk el, majd keverjük hozzá a fûszereket-pasztákat, amelyek a következõk lehetnek: apróra vágott zöld és piros kaliforniai paprika, snidling, sárgarépa, fekete olívabogyó, só-bors keveréke.

  • A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja

    A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az idõskori csonttörések megelõzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok.

    A korábbi kutatások a specifikus étrend-kiegészítõk, például a kalcium, a D-vitamin szerepét vizsgálták a csontritkulás alakulásában, ugyanakkor a tudósokat nem igazán foglalkoztatta, hogy az étrend egészében miként hat a csonttömegre.

  • A sok zsírt tartalmazó étrend emeli a szélütés kockázatát a nõknél

    Jelentõsen növeli az ötven év fölötti nõknél a szélütés kockázatát a sok zsírt tartalmazó étrend - állapította meg egy nagyszabású követéses tanulmány. Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján szerdán ismertetett tanulmány az eddigi legnagyobb, amely az étrend és szélütés kockázatnövekedése közötti kapcsolatot vizsgálta a nõknél. A 87 230 nõ részvételével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjában 44 százalékkal magasabb volt a szélütés leggyakoribb típusának kockázata, mint a skála másik végén, a legkevesebb zsírt fogyasztó nõk csoportjában.

  • Itt a tavasz: ideje méregteleníteni

    Itt a tavasz: ideje méregteleníteniA tavaszi méregtelenítés valójában a húsvéti böjt modern változata. A böjt évezredeken keresztül minden társadalomban fontos szerepet töltött be – nem csupán a legtöbb vallás egyik alapköve, de a legősibb gyógymód is. Az sem véletlen, hogy a keresztény vallásban húsvétkor van Nagyböjt, hiszen a természet tavasszal újul fel – ez az ideális évszak az emberi szervezet felfrissítésére is. Eredetileg a húsvéti böjt negyven napig tartott – ez idő alatt nem volt szabad húst enni, Nagypénteken pedig semmi állati eredetűt (halat, tojást, tejet).

  • Egész évben kapható egészség: Uborka

    Az uborka csak melegban érzi jól magát, már a fagypont körüli hõmérsékletet is nehezen viseli el. A kígyóuborkát – mintegy egy-másfél méter magas – támasztékra felfuttatva lehet csak termeszteni, másik fajtája pedig a talajon fut.

    Az uborka eredetileg Észak-Indiából, a Himalája déli lejtõirõl származik, ahol állítólag már 4000 évvel ezelõtt termesztették. Az ókori görögöknél és rómaiaknál sem volt ismeretlen, de Európába csak a középkorban került. Ez utóbbi termésének színe a haragoszöldtõl egészen a sárgás árnyalatokig váltakozhat.

  • Kebab - Itthon is terjed a keleti ízû hús

    A kebab vagy kebap (arab:(کباب) arab eredetû húsétel. Általában birkahúsból készül, és erõsen fûszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyû. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tûzön.

    A fûszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapinak, kicsinyítve csevapcsicsinek hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fûszerrel, viszont szódabikarbonáttal készítik mici a neve, melynek jelentése „kicsi”.

  • Megvan az elhízás ellenszere

    Egy évtizeden belül kifejleszthetik azt a gyógyszert, melynek segítségével megakadályozható lesz, hogy akkor is kényszeresen együnk, amikor nem vagyunk éhesek. Erre egy hormon tanulmányozása során jöttek rá tudósok, akik szerint a leptin a felelõs azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Egy új kutatás szerint akiknek a szervezetében kevesebb a leptin nevû peptid, minden ételt olyan ínycsiklandónak találnak, mint az átlagember a csokoládét. Ennek eredményeként túl sokat esznek, akkor is, amikor nem éhesek.

  • Tuti vágyfokozó Valentin-napra

    1. Gyömbér

    A gyömbért fûszerként és savanyított formában is fogyaszthatod. Bizonyos hatóanyagai véralvadásgátlók (Ne feledd: a kötelezõen felírt gyógyszer nem helyettesíthetõ vele!), fokozza a vérkeringést, s általános élénkítõ hatású. Az ázsiai orvoslásban úgy tartják, hogy hevíti a testet, ezzel serkenti a nemi szerveket.

    Tippünk: Levesbe, szusi ételek mellé, keksz és jó minõségû csokoládé formájában ajánljuk.

  • A kávé jótékony hatásai a szervezetre

    Tudta, hogy a kávénak számos jó hatása is van a szervezetre nézve, persze csak ha megfelelõ mennyiségben fogyasztjuk.

    A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelõ használatát.

    Kávé fogyasztásakor megfelelõ mennyiségû folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért ha nem figyelünk oda, akkor a kiszáradás veszélye is fokozódik.

  • Együnk tojást vagy ne?!

    Nem árt a tojásevés

    Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be.

    Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak.

  • Valentin nap a konyhában

    Bár a Valentin-napot sokan a magyar kultúrától idegen amerikai hülyeségnek tartják, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy ezt az alkalmat felhasználhatják a szerelmük megünneplésére, és egy kicsit feldobhatják a szerelmi életüket.

    Ha azonban a tudományos magyarázatoktól eltekintünk, egyszerûen egy finom vacsora is képes érzéki hangulatot teremteni, fõleg ha egy kevés borral oldjuk is a gátlásokat. A gasztronómiában a megfelelõ hangulat megteremtéséhez a rostonsült, párolt spárgát, az avokádót krémként vagy salátaként, az osztrigát fûszerezve nyersen, vagy párolva, rákokat roston sütve vagy megfõzve ajánlják.

  • Rákot okoz a vörös hús?

    A brit húsipar és a Rákkutatási Világalap (WCRF) szakértõi között régóta folyik a vita a vörös húsok rákkeltõ hatásáról. De vajon mi az igazság? Valóban vastagbélrákot okozhat a hústermékek fogyasztása?

    A WCRF szakértõi szerint a finomított vörös húsból készült termékek fogyasztása bizonyíthatóan növeli a béltraktus rákos megbetegedéseinek valószínûségét, ezért a fogyasztóknak azt ajánlják, tartózkodjanak a kolbászok és steakek fogyasztásától.

  • Grillezzünk a szabadban!

    Hiába minden szervezés, ha nem ügyelünk kellõképpen az alábbiakra - A grillezés alapszabályai: A szabadtéri, nyílt tûzön végzett sütés gyors mûvelet. Fontos, hogy a sütés megkezdése elõtt olvassuk végig a receptet, és ellenõrizzük, minden alapanyag és eszköz kéznél van-e, amire szükségünk lehet. 1. A grillezés sikerének titka a kellõ hõfokú parázs. Ezért a faszenet a sütés megkezdése elõtt 30-40 perccel be kell gyújtani. A jó parázs izzóan vörös, és csak vékony szürke hamu borítja a felszínét.