rss
  • Aprósütemények a fenyõfára

  • Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma-, vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésû, illatos és mutatós díszeket, hogy az ünnep pillanatai még emelkedettebbek legyenek! A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titkokat rejtõ csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegõ bakelitlemez mélyérõl szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér.

    loading...

    Akárcsak a fenyõ semmihez sem hasonlítható illata, a mézeskalácsok és habkarikák édes, fûszeres aromája. Sajnos napjainkban egyre kevesebb háziasszonynak jut ideje arra, hogy a fenyõfát házi készítésû finomságokkal díszítse. Pedig legalább egyszer érdemes lenne megpróbálni, mert ezek az illatos - szó szerint ennivaló - díszek igazán különlegessé teszik az ünnepeket! Valójában bármilyen linzert, habkarikát, mézeskalácsot és kekszet feltehetünk a fára, csupán arra kell ügyelnünk, hogy olyan édességeket készítsünk, amelyek "jól tartják" magukat.

    Mákos csillagok

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütõpor, 20 dkg darált mák, 15 dkg margarin

    Elkészítés: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütõlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.

    Fekete-fehér csillagok

    Hozzávalók 40 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 teáskanál kakaó, 1 teáskanál tej, 1/2 zacskó vaníliás cukor, késhegynyi sütõpor, néhány csepp rumaroma, csipetnyi só

    Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a cukorral, sóval, a sütõporral, a vaníliás cukorral, a vajjal a tojássárgájával és 1 kanál vízzel. A tészta kétharmadába belekeverjük a kakaót, a tejet és a rumaromát. A kétféle tésztát külön-külön mûanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hûtõszekrénybe helyezzük. Két fólialap között külön-külön kinyújtjuk. A kakaósból nagyobb, a simából kisebb csillagokat szúrunk ki és egymásra helyezzük. A csillagokat sütõpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütõben 10-12 percig sütjük.

    Mézes puszedli

    Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál õrölt szegfûszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

    Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hûtõbe. Ha lehûlt, könyen fomázható. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belõle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.

    Mindmegette.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • E-vitamin a táplálkozásunkban

    A zsírban oldódó E-vitamin csak rövid ideig marad a szervezetben, így folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásáról.

    Antioxidáns vegyület, segít semlegesíteni a felgyülemlett szabad gyököket. Csökkenti a szívbetegség, valamint különféle rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

    Lassítja a bõr öregedésének folyamatát, sõt, a premenstruációs tüneteket is csökkenti.

  • Rémségek a virsliben - el se hinné, miket eszünk

    Porc, inak, csontvelõ, sok víz és adalékanyagok - el se tudnánk képzelni, hogy mi készülhet mindebbõl. Az élelmiszergyártóknak több fantáziájuk van a hústermékek elõállításához, õk ezekbõl virslit készítenek. Épp ezért a szakemberek szerint érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknek adjunk-e belõle, vagy hogy a kerti partikon megsüssük-e. Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben fõleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelõ összedarálásával keletkezik.

  • Grapefruitos sör a gazdinak, marhahúsos a kutyának

    Idén nyáron az ízesített sörök vitték el a pálmát Németországban, mert ezek az italok - a gyártók szerint - a mûvészetet és a divatot ötvözik. A grapefruittal dúsított folyékony kenyér volt az idei nyár slágere, 30 millió palackot adtak el belõle - írta a Die Welt címû német lap. Egy másik gyár caiprinha (brazil cukornádpálinka) ízû sört dobott piacra, sikerrel. Divatos a csökkentett alkoholtartalmú sör is, de azt is ízesítik, például a gránátalmás mindössze 2,8 százalék alkoholt tartalmaz.

  • 20 kalória alatti zöldségek

    Szezonját éli a padlizsán, a tök, a cukkíni és a patiszon. Ha arra vágysz, hogy a mérleg nyelve meginduljon lefelé, bizony érdemes közelebbrõl megismerkedned receptjeinkkel, és meglátod, kínszenvedés nélkül szabadulsz meg felesleges kilóidtól! A legtöbb embernek nincs lelki és fizikai ereje ahhoz, hogy a napi talpalás mellett kalóriákat számlálgatva nulla százalékos joghurtokat és répákat rágcsáljon. S ha mégis, estére annyira kiéhezik, hogy hazaérve többet eszik, mint különben, s néhány napos szenvedés után kétségbeesetten konstatálja: a többnapos küzdelem eredménye: + 2-3 kiló.

  • A kék mozzarella rejtélye

    Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegõvel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

    Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínûbb, hogy bakteriális szennyezõdés okozza a kékülést.

  • Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyása

    Komoly betegségeket vonhat maga után a reggeli elhagyásaA reggelizés nagyon fontos dolog, ugyanis ennek az étkezésnek az elhagyása komoly betegségeket is maga után vonhat. A rohanó világban sokan nem szakítanak arra időt, hogy reggelivel indítsák a napjukat, pedig mindenféleképpen kell időt szakítani rá.A reggeli kihagyása növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sőt: kiderült, hogy a heti 0-6 alkalommal reggelizőknél nagyobb a 2-es típusú diabétesz veszélye, mint a mindennap reggelizőknél. Kiemelten fontos tehát, hogy az étkezés a napi rutin része legyen.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • A megvásárolt étel harmada a kukában végzi!

    Évente 8 milliárd font (2600 milliárd forint) értékû élelmiszert dobnak ki a brit fogyasztók, vagyis a Nagy-Britanniában megvásárolt élelmiszermennyiség harmada a szemétben köt ki - ez derül ki a brit kormány megbízásából végzett országos felmérésbõl. A vizsgálat feltárta, hogy a brit háztartások által megvett, ám végül kukába hajított élelmiszerek mennyisége éves átlagban eléri a 6,7 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy a szupermarketekbõl hazavitt minden három zacskónyi élelembõl egy teljes egészében a szemétben végzi.

  • Õszi gyümölcsök az asztalon

    A legtipikusabb õszi gyümölcs a szõlõ. Ilyenkor van a szüreti idõszak, amit régen - és helyenként most is - szüreti mulatságokkal, bálokkal és különféle népszokásokkal, hagyományokkal kötöttek össze.

    Egyszóval nagy esemény a szõlõszedés, ám nemcsak azért, mert ez a finom gyümölcs ilyenkor kerül az asztalra, hanem elsõsorban a bortermelés miatt. Ám minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a szõlõ gyümölcsként is nagyon egészséges, sõt a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik.

  • Fantáziadús finomságok finnyásoknak - cselezze ki a válogatós családtagokat

    Az amerikai Cornell Food and Brand Lab kísérletei szerint az ételekre adott reakció legalább annyira a fejünkben, mint a szánkban dõl el. Ha hiszünk benne, hogy egy étel finom, akkor jobban is fogjuk élvezni. Így hát kicselezhetjük a válogatós családtagokat azzal, ha egy-egy aprócska trükk bevetésével elõre meggyõzzük õket az étel ízletességérõl. Próbálkozzunk csábító, hangulatos vagy vicces ételnevekkel! Az amerikai intézet szakértõi „megerõsítõ befolyásolásnak” nevezték el...

  • A legnehezebben emészthetõ ételek

    Vajon melyek azok az ételek, amik garantáltan nehezen emészthetõek, megterhelik a gyomrot? Összeállításunkból kiderül, mi az, amit csak ritkábban vagy kis mennyiségben érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd megkímélni a pocakodat. Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb ékezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különbözõ ételek telítõ értéke - tehát az az idõ, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik - bizony elég eltérõ.

  • Így is gyógyít a tea

    Erõsíti az immunrendszert, segít a meghûléses betegségek legyõzésében... de íme négy olyan információ a forró italról, amit eddig nem tudtunk!

    Csak nyugodtan!

    Egy brit kutatás szerint azok, akik 6 héten át napi 4 csésze fekete teát isznak, jobban kezelik a stresszes helyzeteket. A fekete, a zöld és az oolong tea is tartalmaz teanint, egy olyan aminosavat, amely segít abban, hogy az agy és a test nyugalmi helyzetbe kerüljön.

  • A héjba zárt csoda, avagy a legolcsóbb fehérjeforrás

    Az étkezési szakértõk szerint a tojásra nem szabadna többé egészségkárosító ételként tekinteni, az ugyanis szinte minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, és fogyasztása nem jelent rizikófaktort a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

    Az idõseket közel 40 éven keresztül óva intették a tojás fogyasztásától a benne található étkezési koleszterin miatt - nyilatkozta Dr. Don McNamara - Az évek során azonban egyértelmûen kiderült, hogy az étkezési koleszterin nem növeli a szívbetegség kockázatát, ellentétben a telített és transz-zsírokkal.

  • Rendkívül egészséges gyümölcs a licsi

    Rendkívül egészséges gyümölcs a licsiA licsit hívják licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is. A lényeg az, hogy a licsi rendkívül egészséges gyümölcs. Kiváló zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin-tartalma is. A licsinek magas a C-vitamin-tartalma, de B1-vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra. A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyanúgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják.

  • Gyümölcsök, melyekkel évekkel tovább élhet!

    Sok kávé, dohányzás, fékész, egészségtelen ételek? Ezek mind-mind komoly károkat okoznak a szervezetünkben, amelyek hosszú távú hatásai ellen csak úgy harcolhatunk, ha változtatunk az életmódunkon! De hogyan is tehetjük meg ezt? Az egyik fontos lépés a sport, hiszen mozgás nélkül sokkal korábban ér el minket mindenféle betegség! A következõ teendõ: a káros, rákokozó anyagok elhagyása, lásd cigaretta, túl sok koffein stb. És végül: együnk minél több egészséges élelmiszert, gabonát, gyümölcsöt, zöldséget!

  • Aqua detox - a méregtelenítés új lehetõsége

    Modern korunkban az emberi szervezetet nap, mint nap óriási mennyiségû szennyezõ anyag terheli, ezért méregtelenítõ szerveink szinte "csúcsra járva" kénytelenek dolgozni, de kapacitásuk sajnos nem végtelen! A testidegen anyagok - amennyiben nem tudunk tõlük megszabadulni - elraktározódnak a szervezetben. A salakanyag felhalmozódás ily módon a "civilizációs betegségek" kialakulásának egyik fõ pillére.

  • Magyaros konyha a globális világban

    Régi ízek, új technológiák

    Magától értetõdik, hogy ha egy turista ellátogat Magyarországra, akkor nem kínai, görög vagy indiai étterembe akar menni, hanem meg szeretné kóstolni a magyar fogásokat, lakjon bár a barátainál vagy egy ötcsillagos szállodában.

    De milyen is a magyaros étel a XXI. században? Kiadós, nehéz, modern, falatnyi? Húzza-e mellé a cigány? E kérdésekre nem is olyan egyszerû felelni.

  • Baktérium okozza a csokoládéfüggõséget?

    A csokiimádóknak másfajta baktériumok élnek a beleikben, mint az édesség iránt közömbös társaiknak - állapították meg svájci kutatók. Az ötnapos kísérlet alatt vér- és vizeletvizsgálatokat végeztek 11 csokoládét soha nem fogyasztó férfin, és adataikat másik 11 olyan férfi eredményeivel hasonlították össze, akik mindennap fogyasztanak a finomságból. Kiderült, hogy az utóbbi csoport szervezetében egy különleges bélbaktérium található, amely felelõssé tehetõ imádatukért. A bélbaktériumok és a csokoládé iránti vágy közöttii összefüggés még korántsem világos, ezért további kutatások szükségesek.

  • Ételek, amelyek fejfájást okoznak

    Ahelyett, hogy a legújabb és leggyorsabban ható fájdalomcsillapítókkal tömjük magunkat, a végére is járhatunk annak, hogy mitõl fáj a fejünk. Gyakran egy-egy étel felelõs a problémánkért.

    A fejfájások 60 százaléka, leszámítva a migrént, amiatt alakul ki, hogy túl érzékenyek vagyunk valamilyen élelmiszerben található anyagra. Ez lehet a koffein, az alkohol, a vörösborban, sörben, egyes sajtokban vagy csokoládéban található tiramin, vagy az almában, szederben, kávéban, teában, csokoládéban és a vörösborban található tannin.

  • A sótlan táplálkozás elkedvetleníti az embert

    Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

loading...