2024.04.20. - Tivadar

Borok forrón

Borok forrón
Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

...orrát-kezét nem érezve haza, vagy legalábbis fûtött helyre érkezik egyetlen vágya van, az, hogy ne csak kívülrõl, de belülrõl is átmelegedjék, hiszen teljesen biztos benne, hogy belsõ szervei pont olyan hidegek, mint végtagja. Ez persze hülyeség, de a vérkeringés serkentése olyan elemi kívánság ilyenkor, mint a pályaszállás a síút foglalásakor. Persze mûködik a forró kakaó és a tea is, de azért a többség valami alkoholt inna ilyenkor.

Aki nem tudja, annak eláruljuk, hogy, ha ivás után még kimegyünk a hidegbe, akkor a rövid ital fogyasztása erõsen ellenjavallt, bármennyire jól esne is legurítani egy felest. Az történik ugyanis, hogy a rövid italban lévõ jelentõs alkohol mennyiség hatására az erek kitágulnak és a hõleadás fokozódik, ami azt jelenti, hogy egy vagy több feles után jobban fázunk, sõt hamarabb kihûlhetünk, mint, ha nem is ittunk volna semmit. A tea és a feles közti átmenet a forralt bor. Az alkohol tartalma alacsony - na jó közepes - és a megfelelõ mennyiségû forró lé valóban átmelegít. Itt szólnánk, hogy a forralt bortól is be lehet rúgni, ésszel igyuk. Vagy ész nélkül, de akkor legyen aki hazavisz.

A forralt bor igazi ahány ház annyi szokás alapon készül minden családban, turistaházban és melegedõben, de egy dolgot gyorsan szögezzünk le. Rossz borból csak rossz forralt bor készülhet. Ahhoz, hogy ne a cukorral és a fûszerekkel kelljen elfedni az ihatatlanságot, erõs közép kategóriás, vagy attól feljebb lévõ alapanyagot válasszunk. Borászok szerint az igazi jó forralt bort erõteljes ízû vörösborból érdemes készíteni - lehet fehérbõl is persze -, amit sosem forralunk fel valójában, mert akkor elillan belõle az alkohol, hanem csak gyöngyöztetjük, míg a fûszerek aromája kioldódik. Utána már csak melegen tartjuk. Ja igen, soha ne használjunk hibás zománcú edényt a készítéséhez és ne vizezzük a bort. A forralt bor nem tea, hanem a bor más dimenziókba emelése.

A boltban kapható forralt borhoz való fûszerkeveréket inkább hanyagoljuk és mi magunk próbálkozzunk minél finomabb és izgalmasabb fûszerszámokkal alkotni. Ezeket használhatjuk egészben és õrölve is, de utóbbi esetben készüljünk rá, hogy borunk zaccos lesz és lehet, hogy többen tüsszögni fognak tõle. Nem baj! Ilyenkor rengetek bacilus távozik.

Csajos megoldás: Fél liter vörösbor, két-három evõkanál méz, két nagy karika narancs héjastul, fahéj, szegfûszeg, kardamom mag. Itt a méz miatt se forraljuk a bort, mert minden vitaminja távozik, viszont gondosan kevergessük, míg elolvad. Csajos összejövetelekre való, passzol hozzá a keserû csokoládé.

Izgalmasabb kivitel: Ez váratlan ízkombináció, de érdemes kipróbálni, bár inkább fehérborhoz illik. Fél liter száraz fehérbor, két vastag karika citrom, két evõkanál cukor, szegfûszeg, gyömbér és ánizs. Nem csillagánizs, hanem a hûs ízû közönséges ánizsmag. Illik hozzá a sült alma, sült gesztenye és az almachips.

Csípõs és forró: Vörösborból készül és a nátha biztos ellenszere, de legyen a kezünk ügyében zsebkendõ és csak az vállalja be, aki tényleg szereti az erõset. Ez üt a legjobban. Fél liter vörösborhoz, egy evõkanál cukor, két karika narancs, gyömbér, fahéj, néhány szerecsendió virág és egy fél chilipaprika szükséges. Utóbbi helyettesíthetõ cseresznyepaprikával is. Zsíros kenyér mellé a legjobb.

Borsa.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!