Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
De miért is fontos a reggeli?
Közismert, tán már közhelynek tûnõ mondás: "Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, s vacsorázz, mint egy koldus!" A szlogen mögött azonban komoly élettani folyamatok tényei vannak.
Az alvás állapotában pihen a szervezet, felkeléskor azonban beindulnak a folyamatok. Az elõzõ napon magunkhoz vett táplálékot feldolgozta a szervezet, így új energiaforrásokra, vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége. Még ha nincs is semmi a gyomorban, beindul az emésztõrendszer a maga teljes bonyolultságában. S ha nem talál valamit feldolgozni, elkezdi lebontani a tartalékokat. Ám nem csupán az elraktározott zsírokat - ami ugye egy fogyókúránál nem baj - hanem más fontos anyagokat is. A táplálkozás szerepe a szellemi teljesítõképességben közismert. Ám ha üres gyomorral kezdjük a napot, agyunk mûködése sem indul be, sõt!
Az étel hiányában felgyûlõ gyomorsav pedig, önmagában is szép lassan károsítja a gyomrot és a beleket.
Reggelizni tehát mindenki kellene, aki egészséges szeretne maradni.
A rohanó világban azonban éppen a reggel a legrumlisabb az emberek életében. Kinek van ideje kenyeret vágni, felvágottat elõvenni, netán tojást sütni, stb.? (Hogy valóban királyi reggelit fogyasszon.) Valóban keveseknek. A semmi és a királyi között azonban van átmenet!
Müzlit reggelire!
S itt lép(het)nek a képbe a müzlik és a gabonapelyhek. Számtalan változatban kaphatók, s igazán nem kell "elkészíteni" semmit. Egy kis tálba belezúdítjuk, tejet, vagy gyümölcs joghurtot teszünk rá, s máris kész egy tápláló - igaz nem túl kalóriadús (fogyókúrások figyelem!) - reggeli.
Az egyszerûség mellett a tápérték is a müzlik javára szól a reggelizésben.
A teljes kiõrlésû gabonákból (azaz, amelyek nem csupán a lisztes, hanem a csírás és korpás összetevõket is tartalmazzák) készült gabonapelyhek, illetve az egész magokat tartalmazó müzlik sokkal több B és E vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és rostot tartalmaznak, mint a hagyományos lisztbõl készült termékek.
Miért elõnyei vannak a teljes kiõrlésû gabonának szervezetünk számára?
1.) Csökkenhet az elhízás veszélye, hiszen a nagyobb rosttartalom miatt kevesebbel is jól lakhatunk. Ráadásul gélképzõ tulajdonsága miatt teltség érzetet kelt a gyomorban.
2.) Akár 20-25%-kal is csökkenhet a cukorbetegség kockázata, mert a táplálékkal bevitt cukor egyrészét megköti.
3.) Mivel megköti a bevitt koleszterin egy részét is, csökkenhet a vér koleszterin szintje, s így a szív- és érrendszeri betegségek veszélye.
4.) A bélrendszerben keletkezõ rákos megbetegedések kockázata a kutatások szerint mintegy 40%-kal kisebb azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cereáliákat, illetve teljes kiõrlésû gabonából készült termékeket.