2024.03.29. - Auguszta

Mûzlit reggelire

Mûzlit reggelire
Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követõk tábora nem bõvül olyan mértékben, mint kellene. Egy most nyilvánosságra hozott felmérés szerint 1997 óta töretlenül növekszik a müzlik és gabonapelyhek, valamit az ezekbõl készült szeletes rágcsálnivalók kedveltsége. Azonban a férfiaknak csak 20, s a nõknek is csak 30%-a fogyaszt ilyen termékeket rendszeresen. Ha ehhez még azt is figyelembe vesszük, hogy egy két évvel ezelõtti felmérés szerint csökken a reggelizõk aránya, s az akkori adatok szerint a lakosság alig fele kezdi a napot valamilyen étkezéssel, akkor bizony érdemes elgondolkodni azon, valóban egészségesen táplálkozunk-e.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kétségtelenül az egészséges táplálkozásnak számos szempontja és összetevõje van, s két adatból következtetni talán merészségnek tûnik. Ám a súlyproblémákkal küzdõk, a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint a rákban szenvedõk számának növekedése mégiscsak alátámasztja ezt a megállapítást.

De miért is fontos a reggeli?

Közismert, tán már közhelynek tûnõ mondás: "Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, s vacsorázz, mint egy koldus!" A szlogen mögött azonban komoly élettani folyamatok tényei vannak.

Az alvás állapotában pihen a szervezet, felkeléskor azonban beindulnak a folyamatok. Az elõzõ napon magunkhoz vett táplálékot feldolgozta a szervezet, így új energiaforrásokra, vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége. Még ha nincs is semmi a gyomorban, beindul az emésztõrendszer a maga teljes bonyolultságában. S ha nem talál valamit feldolgozni, elkezdi lebontani a tartalékokat. Ám nem csupán az elraktározott zsírokat - ami ugye egy fogyókúránál nem baj - hanem más fontos anyagokat is. A táplálkozás szerepe a szellemi teljesítõképességben közismert. Ám ha üres gyomorral kezdjük a napot, agyunk mûködése sem indul be, sõt!

Az étel hiányában felgyûlõ gyomorsav pedig, önmagában is szép lassan károsítja a gyomrot és a beleket.

Reggelizni tehát mindenki kellene, aki egészséges szeretne maradni.

A rohanó világban azonban éppen a reggel a legrumlisabb az emberek életében. Kinek van ideje kenyeret vágni, felvágottat elõvenni, netán tojást sütni, stb.? (Hogy valóban királyi reggelit fogyasszon.) Valóban keveseknek. A semmi és a királyi között azonban van átmenet!

Müzlit reggelire!

S itt lép(het)nek a képbe a müzlik és a gabonapelyhek. Számtalan változatban kaphatók, s igazán nem kell "elkészíteni" semmit. Egy kis tálba belezúdítjuk, tejet, vagy gyümölcs joghurtot teszünk rá, s máris kész egy tápláló - igaz nem túl kalóriadús (fogyókúrások figyelem!) - reggeli.

Az egyszerûség mellett a tápérték is a müzlik javára szól a reggelizésben.

A teljes kiõrlésû gabonákból (azaz, amelyek nem csupán a lisztes, hanem a csírás és korpás összetevõket is tartalmazzák) készült gabonapelyhek, illetve az egész magokat tartalmazó müzlik sokkal több B és E vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és rostot tartalmaznak, mint a hagyományos lisztbõl készült termékek.

Miért elõnyei vannak a teljes kiõrlésû gabonának szervezetünk számára?

1.) Csökkenhet az elhízás veszélye, hiszen a nagyobb rosttartalom miatt kevesebbel is jól lakhatunk. Ráadásul gélképzõ tulajdonsága miatt teltség érzetet kelt a gyomorban.

2.) Akár 20-25%-kal is csökkenhet a cukorbetegség kockázata, mert a táplálékkal bevitt cukor egyrészét megköti.

3.) Mivel megköti a bevitt koleszterin egy részét is, csökkenhet a vér koleszterin szintje, s így a szív- és érrendszeri betegségek veszélye.

4.) A bélrendszerben keletkezõ rákos megbetegedések kockázata a kutatások szerint mintegy 40%-kal kisebb azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cereáliákat, illetve teljes kiõrlésû gabonából készült termékeket.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!