rss
  • A magyarok negyedét nem érdekli, hogy mit eszik - Ön közéjük tartozik?

  • Megdöbbentõ, hogy a magyar vásárlók közel negyede soha nem nézi meg, mit tartalmaz az általa vásárolt étel. Pedig a hazai fogyasztók gyanakvását az évrõl-évre egyre nagyobb piaci értékben elõforduló élelmiszerhamisítási botrányok is erõsíthetnék, de úgy tûnik nem teszik. Mind a négy országban többségben vannak a tudatos vásárlók, azonban a csehek és a szlovákok inkább az adott termékektõl teszik függõvé a mustrát, a magyar és lengyel "gyanakvó alapossággal" szemben.

    Megdöbbentõ, hogy a magyar és a lengyel vásárlók közel negyede soha nem nézi meg, mit tartalmaz az általa vásárolt étel. Pedig a hazai fogyasztók gyanakvását az évrõl-évre egyre nagyobb piaci értékben elõforduló élelmiszerhamisítási botrányok is erõsíthetnék. Míg a politika az ellenõrzéséket végzõ intézmények folyamatos átalakításával próbál lépni a biztonságos élelmiszerek érdekében, addig a mértékadó piaci szereplõk egyre több alkalommal szólalnak fel a büntetõjogi szigorítás mellett. Nem csoda, hiszen az élelmiszeripar tisztességes szereplõinek milliárdos károkat okoznak az egyre gyakoribb átcímkézési és hamisítási ügyek - állapítja meg a legújabb Társadalmi Klíma Riport.

    Nincs jelentõs különbség a visegrádi országok élelmiszervásárlási szokásai között. A magyarok 77, a csehek 76, a lengyelek és szlovákok 75-75 százaléka vizsgálja meg több-kevesebb rendszerességgel az élelmiszerek szavatossági idejét. A gyakoriságban azonban már felfedezhetõ különbség. Amíg minden harmadik magyar és lengyel vásárló ezt minden alkalommal megteszi, addig Csehországban és Szlovákiában ez csak minden ötödik fogyasztóra igaz. A csehek 55, a magyarok 53, a lengyelek 51, míg a szlovákok 50 százaléka ellenõrzi rendszeresen, hogy az általa vásárolt termék milyen összetevõket tartalmaz. Minden negyedik magyar és lengyel polgár soha nem ellenõrzi, hogy az általa vásárolt élelmiszer mibõl készül, Szlovákiában minden ötödik, míg Csehországban minden hetedik polgárra jellemzõ ez a kevéssé tudatos fogyasztói viselkedés.

    A magyarok esetében a kutatási eredmények megerõsítették a sztereotípiákat: a nõk gondosabbak és körültekintõbbek az élelmiszervásárlásnál, mint a férfiak. A nõk 82, míg a férfiak 72 százaléka ellenõrzi rendszeresen a szavatossági idõt. A felmérésbõl az is kiderült, hogy minden hatodik háziasszonynak érdemes megvizsgálnia, amit a férje vásárol, hiszen a férfiak 16 százaléka soha nem ellenõrzi romlott-e az általa megvásárolt élelmiszer.

    A kutatás alapján, a Budapesten élõ fogyasztók bizonyultak a legtudatosabb élelmiszervásárlónak. A fõvárosban a vásárlók 85 százaléka ellenõrzi rendszeresen a szavatossági idõt, a vidéki városokban és a községekben ez az arány 75%. A fiatalok és a középkorúak között nincs jelentõs különbség abban a tekintetben, hogy milyen rendszerességgel ellenõrzik a megvásárolni kívánt terméket, szemben az idõsekkel, akik jóval kevésbé tudatos vásárlónak bizonyultak. Tíz fiatalból és középkorúból nyolc rendszeresen ellenõrzi a szavatossági idõt, míg a nyugdíjasoknál kevesebb, mint tízbõl heten teszik meg ugyanezt (67%).

    Az iskolai végzettséggel párhuzamosan nõ a vásárlói tudatosság: több mint másfélszer annyi diplomás figyel oda az élelmiszerek összetevõire, mint a maximum 8 általánossal rendelkezõ vásárlók, akik körében 35% azok aránya, akik soha nem vizsgálják meg, hogy mit tartalmaz a megvásárolt élelmiszer, és ötödük soha nem ellenõrzi a szavatossági idõt.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Miért megy tönkre a fagyasztott étel?

    Az ételek megromlásáért alapvetõen két tényezõ tehetõ felelõssé. Az egyik a mikoorganizmusok (elsõsorban baktériumok) jelenléte, melyek elszaporodva minõségromlást okozhatnak, és ételmérgezést is elõidézhetnek. A másik tényezõ az élelmiszerben jelenlévõ enzimek mûködése, melyek a fehérjéket és egyéb molekulákat lebontva teszik tönkre idõvel az ételt. Mind az enzimek, mind a mikroorganizmusok ténykedéséhez megfelelõ hõmérséklet-tartományra van szükség; túlságosan meleg és túlságosan hideg környezetben a romlási folyamatok lelassulnak.

  • Veszélyes kontaktlencse

    A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul, a szemüveget pedig egyre többen helyettesítik kontaktlencsével számos elõnyére való tekintettel.

    A lencsék tökéletes látást biztosítanak mindenféle idõjárási körülmény esetén, a látómezõt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret. Általában a fiatalok hordanak kontaktlencsét, de az egynapos, hosszan viselhetõ lencsék feltalálása óta konkurenciát jelentenek a szemüvegnek a 45 év fölöttiek körében is.

  • Le a fogyókúrával!

    A szakember szerint a diéták többet ártanak, mint használnak, de van megoldás. Nem telik el úgy nap, hogy az újságokban, az interneten vagy a televízióban ne hallanánk fogyókúrás tippeket. Pedig a kisebb testsúly elérésének képlete egyszerûbb, mint gondolnánk: nincs tiltott étel, csak másféle elkészítési mód és mennyiség. A táplálkozási és wellness szakértõ szerint túl komolyan vesszük a diétákat. - Szerintem télen is lehet egészségesen táplálkozni, ezért nem tartom feltétlenül szükségesnek a nyár elõtti méregtelenítést. Az egy- vagy néhány hetes diéták azért nem eredményeznek tartós fogyást...

  • Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bír

    Egyre kevesebb káposztát eszünk, pedig számos jótékony hatással bírMindannyian tapasztalhatjuk, hogy egyre nagyobb hangsúly van az egészséges táplálkozáson. Ami régen teljesen természetes volt, az úgy tűnik ma már csak erőteljes tudatosítással lehet megőrizni. Ezért aztán olyan hétköznapi, régen alapvető zöldségfélékre kell felhívni a figyelmet, mint a káposzta, mely egyre kevésbé kap helyet az étrendünkben. A káposzta sem egy csoda elixír, de ez az egyszerű, könnyen beszerezhető zöldségféle számos jótékony hatással bír, melyektől kár lenne megfosztani szervezetünket.

  • Miért vágyódunk a csokoládéra?

    A hormonok vagy más sejtszintû jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ. Számos kutatás bizonyítja, hogy az édességek ingerlõen hatnak szervezetünkre. A cukortartalmú ételek fogyasztása serkenti az inzulintermelést, amely ahhoz szükséges, hogy a cukor a test minden részébe eljusson, kivéve az agyat és az izmokat. Az agyunk ugyanis képes arra, hogy a glükózt az inzulin jelenléte nélkül is hasznosítsa - írja a NewsMax.

  • Légúttisztító táplálékok

    Légúttisztító táplálékokAz allergia kiváltó oka, mindig ott van a környezetünkben. A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások is komoly szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Ha szénanáthával küzdünk fokozottan kell ügyelnünk légutaink egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatjuk a nyálkahártya egészségének védelmét, emellett biztosítják a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését. Néhány étel kimondottan jó hatással van az allergiás időszakban a szervezetünkre, ugyanis tisztítják a légutakat.

  • A sült krumpli egységbe kovácsolja Belgiumot

    A politikai pártoktól a galambtenyésztõk klubjáig mindent megoszt a nyelvi hovatartozás a zömében kétnyelvû Belgiumban. Egyetlen dolog miatt azonban flamandok és vallonok egységesen "belgákká" válnak: a sült krumpli kérdésében teljes az összetartás.

    Az olajban sült burgonya majonézzel vagy tucatnyi más, választható szósszal mindenhol kapható az országban. Egy kutatás szerint a mintegy 6,5 milliónyi flamand és négymillió vallon legalább hetente egyszer felkeresi az ötezer belga krumplisütõ egyikét.

  • A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

    A tinédzser fiúkat nevelõ szülõk gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hûtõt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ugyanis valóban sokat esznek.

    A vizsgálat során kétszáz 8 és 17 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és kiderült, hogy a fiúk rendszerint többet esznek a velük egykorú lányoknál. A legfalánkabbnak - ebédenkénti közel kétezer kalóriával - a tinédzser éveik közepén járó srácok voltak.

  • Gyulladáscsökkentõ citrusfélék

    A gyulladásokra bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentõ gyógyszerként hatnak. Megfelelõ táplálkozással gyulladás esetén tehát segíthetünk a szervezetünknek.

    A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre. Annak ellenére azonban, hogy természetes védelmi mechanizmusnak számít, krónikussá válása esetén betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelõ táplálkozás lehet. Az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz.

  • Saláták

    A magyar konyha kevés zöldség- és fõzelékfélét használ fel, különösen nyers formában. Azt a néhány salátát, amelyet kedvelünk, legtöbbször úgy készítjük el, hogy értékes anyagaik jelentõs része veszendõbe megy. Leforrázzuk, forró zsírban átforgatjuk, vagy lesózzuk és kicsavarjuk, mielõtt elkészítenénk. Márpedig a saláta üde, friss ízével, szép színével igen alkalmas arra, hogy étkezésünk bevezetõjeként felkeltse, illetve fokozza az étvágyat ...

  • A kávé és a tea is védi a szívet

    Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók. Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illetõ szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak.

  • Egyik legfontosabb téli alapanyagunk: a dió

    A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegõrzõ szerepe kiemelkedõ a hideg hónapokban, de bõrünk ápolására is használhatjuk.
    A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig elõfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehetõ diót termõ közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdõgazdasági jelentõségû fekete dió.

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

  • Az étcsoki egészséges

    Az egészséges életmód hívei számûzték a lelkiismeret-furdalás nélkül ehetõ ételek közül, pedig mértékkel fogyasztva az étcsoki még egészséges is.

    Azt, hogy egy csokoládénak milyen a minõsége, leginkább kakaótartalma határozza meg. Az étcsokoládék közé azok az édességek sorolandók, amelyek kakaótartalma 43%, vagy annál nagyobb.

    Ennek ismeretében szinte magától értetõdik, hogy minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál magasabb a minõsége is.

  • A csoki segíthet a fogyásban

    A csoki segíthet a fogyásbanEzt az igazán jónak hangzó diétát csokoládénapnak is nevezhetjük. Különlegessége, hogy a nap minden egyes étkezése tartalmaz csokoládét, mégis fogyhatsz vele fél-egy kilót. A legfrissebb kutatások szerint a csokoládé antioxidáns hatása nagyobb, mint a zöld teáé, sőt a vörösbort is kenterbe veri. Bizonyítottan magas antioxidáns-tartalma elősegíti az emésztést, megvédi a szervezetet az oxidációs sejtkárosodástól, és lassítja az öregedési folyamatokat. Ugyancsak magas flavonidtartalma jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

  • Mérgezett húsok a szupermarketekbõl!

    A szupermarketek húspultjait személve talán meg sem fordul a fejünkben, mi mindenen mennek keresztül a nyersanyagok, mígnem gusztusos külsejû, hetekig eltartható felvágottak, kolbászok, és húsok formájában kosarunkba, majd tányérunkra kerülnek.

    Jóllehet, a tartósítószerek és az egyéb élelmiszeradalékok jelenléte köztudott, veszélyeikkel a vásárlók többsége egyáltalán nincs tisztában.

  • Szebben, karcsúbban, egészségesebben: narancsdiéta

    Nemsokára itt a tavasz, amikor le kell vetnünk a téli nassolások következményeit leplezõ nagykabátot. Szerezzük vissza tavalyi karcsúságunkat az egyik legízletesebb gyümölcs, a narancs segítségével! A nagy víztartalmú, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag narancs amellett, hogy segít visszanyerni a tökéletes alakot, hatékony méregtelenítõ folyamatot indít el a szervezetben, ösztönözve a bélmûködést és a vizeletkiválasztást (a has puffadtságának gyakran a folyadékvisszatartás az oka!).

  • Nem segített a szívbetegeken az omega-3 zsírsavas margarin

    Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása - közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

    Több mint 4800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon.

    A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.

  • A legjobb ételek 100 kalória alatt

    Néha csak úgy bekapnál valamit a két étkezés között, de tartasz a felesleges kalóriáktól? Tíz olyan harapnivalót mutatunk be most, amelyek nemcsak finomak, de garantáltan 100 kalória alattiak is! Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók elsõ dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekbõl, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel egyikét!

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások II.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutattam be az elsõ részben, mint az abálás és a blansírozás. Ezek az eljárások segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek a továbbiakban is, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.