2024.04.23. - Béla

Sült rovar és dzsungellikõr a thai asztalokon

Sült rovar és dzsungellikõr a thai asztalokon
A thai ételek csípõsek, minél északabbra haladunk, annál erõsebb fogásokkal fogunk találkozni. A rizs mellett mindenféle étel kerül az asztalra, amibõl lehet válogatni. Kanalat a jobb kézben, villát a balban tartsuk, de ha nem kapunk evõeszközt, a jobbunkkal nyugodtan tunkolhatunk is. Akinek pedig van gusztusa, akár a sült rovarlárvát is megkóstolhatja. A thai konyha a világ minden pontján ismert, minden nagyvárosban lehet találni egy rakás thai éttermet, más kérdés, hogy itt valóban autentikus ételeket kapunk-e.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Akik megjárták Thaiföldet, állítják, hogy semmiképpen sem, de ez ugyebár nem meglepõ. Mint Ázsiában szinte mindenütt, itt is a rizs a legfontosabb alkotóelem, ezt minden étkezéshez kapunk, mellé pedig mindig más fogásokat. Ami az ízeket illeti, számíthatunk rá, hogy minden erõsen fûszeres, erõs, savanyú vagy édes, sós vagy keserû.

A jázminrizs az egyik alapétel, bár neve arra utal, íze nem édes, csak az illata emlékeztet a virágra. Egyik kedvenc fûszerük a curry, nagyon gyakran használják. A kínaiaktól vették át a technológiát, hogy az ételt sütés közben állandóan kavargatják. Az ilyen fogások, a khao rad gangok gyorsan elkészülnek, egytálételként fogyasztják õket.

Kedvelik a tésztákat, a Pad Thaiokat és a tésztás leveseket is. A nam prik chili fokhagyma és rákszósz keveréke, olyan mártás, amit zöldségekkel és persze rizzsel kínálnak. Sokat használják a nam plát, azaz a halszószt, de a rákszószt és a sós darált rákot is.

Jellemzõ fûszer a kaffir lime levél, a fokhagyma, a galangal, a citromfû, a kurkuma és a chili, hozzávalóik közül pedig fontos az indiai tamarindusfa gyökere, a pálma- és kókuszcukor, a lime leve és a kókusztej.

Ahogy fent már említettük, a pad thai egy halszószos, sült rizstészta, amibe tesznek cukrot, lime levét, tamarindusgyökeret, mogyorót, tojást. Csirkehússal vagy tengeri herkentyûkkal tálalják. A rad na húslében készült rizstészta, van benne marha, sertés, csirke, rák és mindenféle herkentyû is.

A khao pad naem kolbászos sült rizs, a pad see ew pedig szója- és halszószos, a kevergetõs módszerrel sütött tészta, ebben szintén lehet sertés és csirke is. A pad kee mao ugyanez, csak thai basil van benne, a khao khluk kapiban pedig rákszósz.

A khanom chin namya nem hosszú, hanem gömbölyû rizstészta, ezt is sütik, curry szósszal és friss levelekkel, zöldségekkel tálalják. A khao soi búzatészta levesben, a kow pad gai pedig sült rizs csirkével. A zöld chilis, fokhagymás, basilos csirkehús a gai krapao, a gai himapahn kesudióval készül.

Az erõs-savanyú levest tom yamnak nevezik, amiben rák is van, azt tom yam goongnak, a tengeri herkentyûset pedig tom yam kungnak. A leveseknek ezer variációja van, amit tomnak neveznek, az biztosan az. Lehet benne csirke, kókusztej vagy bármi más is.

A thaiföldiek grillezni is szeretnek, a satay általában disznóhúst vagy csirkét jelent, mellé uborkasalátát és mogyorószószt kínálnak. Currybõl is számtalan változat létezik, vörös, zöld, korianderes, zöldséges. A pad valamilyen kevergetve sütött étel, a pad prik marhahús chillivel, a pad kaphrao marha-, sertés- vagy csirkehús basillal, és így tovább.

Igazi ínyencség a tod man, azaz a sült kardhal és a choo-chee plah ga-pong, az aligátorteknõs vörös curry szószban.

Desszertként a jellegzetes ragadós rizst eszik mangóval vagy más gyümölccsel és kókusztejjel, ezek a kao niao ma muang és a kao niao durian. A kókusztejet rizs nélkül is szeretik, mondjuk banánnal, ez a gluay buad chee, de ezt a gyümölcsöt meg is sütik, és fagylalttal tálalják. Édesburgonyából pudingot készítenek, jeges teát vagy jeges kávét isznak hozzá, ezek a cha yen, illetve a kah-feh yen.

Felsorolásunk sajnos nem teljes, ezek az ételek talán a legjellemzõbbek, de ezeknek is rengeteg változata létezik attól függõen, merre indulunk az országban. Ha valakinek mindez nem lenne elég különleges, igazán borzongató ételeket is fogyaszthat, például sült rovarlárvát vagy a finom thai vízi bogarat, amit mang dah néven ismernek. Ez náluk nem számít olyan különcségnek, mint Európában, nagyon szívesen fogyasztják.

Thaiföldön a bor nem igazán jellemzõ, a helyiek nem is nagyon isszák, inkább a sört szeretik. Fontos alkoholos italuk a Mekong whiskey és a dzsungellikõr. Üdítõként cukornádlevet, gyümölcsleveket vagy vizet választanak.

Deluxe.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!