rss
  • Probiotikumok étellel-itallal

  • Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.

    E jótékony, hasznos baktériumok, (például a bifidobaktériumok és a lactobacillusok) arányának felnõtt embernél körülbelül a 40-45 százalékot el kellene érnie, ezzel szemben helytelen táplálkozási és életviteli tényezõk következtében a magyarországi felnõtt lakosság általában 12 százalék körül mozog, sõt egyes csoportok esetében még kevesebb.
    A hiányos vagy helytelen táplálkozás, rossz emésztés, a környezetszennyezõ anyagok, egyes gyógyszerek (fõként az antibiotikumok!), bizonyos tápanyagok iránti egyedi intolerancia illetve allergia és a tartós stressz felboríthatják ezt az egyensúlyt, jelentõs mértékben károsítva a bélflórát. A béltraktus higiéniájának helyreállítása egészségünk fenntartásának és sok rendellenesség kezelésének egyik legjelentõsebb elõfeltétele.

    Probiotikus élelmiszerek

    Az egészséges bélflóra helyreállítása megfelelõ baktériumok bevitelével már régóta ismert. Ez történhet akár erjesztett élelmiszerek (mint pl. a joghurt), vagy élõ baktériumkultúrát tartalmazó készítmények formájában. Ma már számos élelmiszer "gyárilag" tartalmaz probiotikus összetevõket, ezeknek viszont egyik hátránya, hogy a benne található baktériumok még hûtött tárolás esetén is viszonylag gyorsan elpusztulnak. Az e célra kifejlesztett kapszulák alkalmazásakor ez kiküszöbölhetõ. A probiotikum, ökobiotikum, szimbiotikum kifejezések olyan termékeket írnak le, amelyek élõ, aktív baktériumflórát tartalmaznak és segítenek helyreállítani a bélflóra egészséges egyensúlyát.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szarvasgomba

    Az ehetõ szarvasgombák között a nyári szarvasgomba kevésbé értékes faj.

    Többé-kevésbé gömbölyû termõtestét piramis alakú fekete szemölcsök fedik, átlagosan dió nagyságú, azonban mogyoró-ökölnagyságú, sõt néha még nagyobb is lehet. A gomba belsejében a kemény szürkésbarna hús fehérrel erezett. Jellegzetes illata a fõtt kukoricára emlékeztet, finom dióízû. Bükk- és tölgyfák alatt élõ faj. Széles körben elterjedt Közép- és Dél-Európában, valamint Skandinávia déli részén. Általában 10-30 centiméterre a föld alatt él, ezért nem könnyû megtalálni.

  • Borok forrón

    Úgy tûnik idén végre lesz igazi tél hóval, szánkóval, piros orrokkal, ezért egy pohár forralt bornak nagyon fogunk örülni, ha végre letopoghatjuk csizmánkról a havat. Íme három különbözõ ízesítésû. Nem kérdéses, hogy a tél beálltával - végre van tél és talán hó is lesz - nincs jobb ital mint a forralt, fûszeres bor. A hagyományos tél-képünkhöz ugyanúgy hozzátartozik, mint a hógolyózás, szánkózás, a sülgesztenye, és persze a síelés és a snowboard. Amikor az ember teljesen áthûlve...

  • Hamburger koleszterincsökkentõvel?

    A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentõ gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását.

    A hatóanyagról "McStatin" névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetõknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszûrõ.

  • Hungarikummá tette a palacsintát

    Gundel Károly 125 éve született

    A magyar szakácsmûvészet elsõ és máig legnagyobb tekintélyû mestere - akinek neve ma már fogalom - 125 évvel ezelõtt, 1883. szeptember 21-én született Budapesten. Önmagát nem elsõsorban vendéglõsnek tekintette, hanem vendéglátó házigazdának.

    Nemcsak a magyar szakácsmûvészetet tette híressé, hanem évtizedeken át jelentõs része volt az akkori országimázs kialakításában és ma is turistavonzó tényezõ.

  • Bodza: lekvár és szörp

    Az európai-mediterrán fekete bodza nálunk is nagyon elterjedt növény. Kedveli a nitrogéndús területeket. Termését gyûjtik, nemesített fajtáit ültetvényekben termesztik. Évelõ, fás bokor, akár 4-6 m magasra is megnõhet. Tõhajtásokat képez, képes nagyon elterebélyesedni.

    Virágai öttagúak, aprók, sárgásfehérek és bogernyõben állnak. Az álernyõ virágzatát és bogyótermését az igen hosszú egyéves termõvesszõkön képzõdõ oldalhajtások végén hozza.

  • Napi egy pohár vörösbor a fogszuvasodás ellen

    Íme még egy ok a vörösbor mellett. Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektõl védõ csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.

    Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.

  • Édes italok és a döntéseink kapcsolata

    Hogyan döntene, ha választania kellene: ma kap egy kisebb összeget vagy a következõ hónapban egy nagyobbat?

    Rossz várni a nagyobb nyereményre, de néha megnõ a kísértés az azonnali lehetõségek után. Egyszerûen nem tudunk ellenállni neki. Az azonnali jutalom miatt nem számolunk a jövõvel, és ez gyakran azt jelenti, hogy nincs önuralmunk. Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között.

  • A kék mozzarella rejtélye

    Kivontak a forgalomból 70 ezer zacskó, német importból származó mozzarellát Olaszországban, miután több vásárló is jelezte a hatóságoknak, hogy a tejfehér sajt a csomagolás felbontása után, a levegõvel érintkezve kékes árnyalatot ölt.

    Nincs hír arról, hogy a "kék mozzarella" megbetegedést okozott volna, mindenesetre az olasz hatóságok a teljes szállítmányt elkobozták és elrendelték a termék laboratóriumi vizsgálatát, és értesítették az Európai Unió élelmiszer-egészségügyi hatóságait is. Olasz lapok szerint az a legvalószínûbb, hogy bakteriális szennyezõdés okozza a kékülést.

  • Receptötletek sárgadinnyéből

    Receptötletek sárgadinnyébőlTöbbféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú. Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felőli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin.

  • Fogyaszt az ételek illata

    Csillapítja az éhségünket, ezáltal segíthet a fogyásban egyes ételek illata. Az új amerikai fogyókúra, a "Sensa" lényege, hogy nem tesz semmilyen ételt tiltólistára, ellentétben az Atkins-, vagy a káposztaleves-diétával, de mindent csak kis adagokban enged fogyasztani.

    A Sensa követõi kis szemcséket szórnak az ételükre, mintha sóznák azt. Dr Alan Hirsch, a módszer tudományos alapjainak kidolgozója szerint ezek a szemcsék intenzívebbé teszik az ételek illatát és ízét, ezáltal segítségükkel hamarabb elérhetõ a jóllakottságérzet.

  • Kalciumforrás vagy allergén?

    A tejivást ellenzõk és pártolók tábora továbbra sem jut egyetértésre. Lássuk, melyek a legfontosabb kérdések. Szükségünk van egyáltalán tejre? A tej elsõrangú kalciumforrás. Fél liter fedezi egy felnõtt napi kalciumszükségletének felét. Aki lemond a tejrõl és a tejtermékekrõl, annak sok brokkolit, káposztát, fügét, mandulát és szezámmagot kell fogyasztania. Ám azzal számolni kell, hogy a növényi táplálékokban található kalcium nem olyan tökéletesen szívódik fel, mint a tejben lévõ. Valóban gyakran vált ki allergiás reakciót a tej?

  • A füge gyógyító ereje

    A füge frissen és szárítva is fontos táplálék- és gyógynövény. Húsos, magas cukortartalmú gyümölcshúsát alkohol, bor és kávéadalék elõállítására is felhasználják. A fügérõl már a Bibliában olvashatunk, Mózes elsõ könyve (3:7) is megemlíti. Köztudott, hogy Ádám és Éva leveleibõl készített "körülkötõket" maguknak, de az Ótestamentum több könyve és az Újtestamentum is hivatkozik rá különbözõ példázatokban. Ézsaiás próféta például fügekalács-pakolással gyógyítja Ezékiás fekélyeit és ez a felhasználás a mai napig fennmaradt, hiszen például szájnyálkahártya-gyulladás esetén a tejben fõzött vagy áztatott fügét kell a gyulladt területre tenni.

  • Sonka és tojás - egy kicsit másként

    Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.

  • Mennyire egészségesek az almás ételek?

    Azt gondolnánk, hogy az almás ételekben, például az almaszószban ugyanannyi az egészséges, antioxidáns hatású vegyület, mint a nyers almában.

    Vigyázat, ez tévedés! A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Az elsõ veszteségek a hámozáskor következnek be, de a fõzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak.

  • Ha nem hámozzuk meg a gyümölcsöt, több jótékony anyaghoz jut szervezetünk

    A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a héj alatt találhatók.

    Mint az köztudott, a friss gyümölcs telis-tele van különbözõ vitaminokkal, amelyek hathatós védettséget nyújthatnak a betegségek ellen. Ám emellett számos olyan anyag is megtalálható bennük – így például a polifenol is –, amelyek szintén erõs pozitív hatással bírnak egészségünkre.

  • A daganatos betegségek ellen a vitaminokkal és a rostokkal

    A mediterrán országok lakossága kétszer annyit fogyaszt a gyümölcs- és zöldségfélékbõl, mint amennyi a hazai étrendbe kerül, ez is hozzájárul ahhoz, hogy náluk sokkal kisebb a keringési és a tumoros betegségek miatt bekövetkezõ halálozás. Már hazánkban is kezdenek az emberek egyre nagyobb hangsúlyt helyezni az egészséges táplálkozásra, de még mindig nagyon elmaradunk a mediterrán országokhoz képest.

  • Miért ne vegyél kínai fokhagymát?

    Miért ne vegyél kínai fokhagymát?Már sokat írtunk a fokhagymáról, erről a rendkívüli növényről. Naponta fogyasztjuk (más növényekkel együtt), így érdekes módon nincs is problémánk pl. a magas vérnyomással vagy az egyszerű náthával. Azt azonban nem tudtuk, hogy április 19-e a fokhagyma világnapja, azaz sokan annyire méltatják, hogy még egy évben kiemelten imádják is. Ez az pici, de annál sokoldalúbb növény tehát megérdemli, hogy szenteljünk neki egy cikket, egyben ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.

  • Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos és büfés?

    Fertõzõ betegségeket kaphatunk a bódékban gyártott kajáktól?

    Akadnak olyan országok, ahol veszélyes utcán át árusított ételt enni.

    Bár Magyarország nem tartozik ezek közé, mégis érdemes tisztában lenni azzal, hol szabad lángost venni, elcsábulni néhány gombóc fagylaltra vagy egy jó, fûszeres gyrosra - derül ki a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) hírlevelébõl.

  • Őszi finomságok, amik még a fogyást is segítik

    Őszi finomságok, amik még a fogyást is segítikHa az egészséges étkezést és rendszeres testmozgást őszi finomságokkal egészítjük ki, máris könnyebbé tehetjük a fogyás felé vezető rögös utat. Az alma a többi gyümölcshöz hasonlóan nagyon jó méregtelenítő, salaktalanító étel, de vigyázzunk, hogy ne a legédesebb fajtákból válasszunk, mert azoknak túl magas lehet a glikémiás indexe. A kissé savanykásabb fajták ugyanúgy csillapíthatják az édesség iránti vágyat, ugyanakkor kíméletesen emelik meg a vércukorszintet, és sokáig azonos szinten tartják, így elkerülhető a farkaséhség.

  • Ennyi mindenre jó az olívaolaj

    Ennyi mindenre jó az olívaolajOlyan országokban, mint Görögország, Olaszország vagy Spanyolország, évezredekkel ezelőtt felfedezték már az olívaolaj jótékony hatásait. Segít a vér magas koleszterinszintjének csökkentésén, szív- és érrendszeri betegségeken, jó székrekedésre, gyomorpanaszokra, száraz bőrre és terhességi csíkokra. Már több mint 3000 éve termesztik a mediterrán országokban, és az olajbogyóból vonják ki az olívaolajat. A mediterrán országokban az olívaolaj fogyasztásának köszönhetően az emberek kisebb hányada szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben.